Τα σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Τα σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

11 σημάδια δείχνουν πιθανή σεξουαλική κακοποίηση.

Μπορεί ένας γονιός να «διαβάσει» τα σημάδια μιας πιθανής σεξουαλικής κακοποίησης στο παιδί του; Ορισμένα από αυτά είναι πολύ ανησυχητικά για αυτό και είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν πότε θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν το παιδί τους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Independent, πρόσφατα μια μητέρα εξομολογήθηκε σε μια διαδικτυακή συζήτηση με άλλους γονείς ότι ήταν πολύ ανήσυχη με τη συμπεριφορά της 5χρονης κόρης της και πολλοί από όσους συμμετείχαν στη συζήτηση απάντησαν ότι όλα όσα περιγράφει ακούγονται σαν να έχει υποστεί η κόρη της σεξουαλική κακοποίηση.

Σύμφωνα με τις περιγραφές της μητέρας «τον τελευταίο μήνα, η συμπεριφορά της έχει αλλάξει απότομα και έχει γίνει επιθετική. Κινείται διαρκώς, τρέχει παντού, μιλάει ακατάληπτα, δεν ακούει, διακόπτει μια πρόταση στη μέση και ξεκινάει μια άλλη συζήτηση, δεν μπορεί να κοιμηθεί και έχει περίεργη συμπεριφορά, όπως να παίρνει φαγητό από τα πιάτα των άλλων. Δείχνει επιθετικότητα, βρίζει, έχει βίαιη συμπεριφορά και κλοτσάει με οργή τη γάτα. Έχει εμμονικές σκέψεις που σχετίζονται με τα γεννητικά όργανα και ενώ λέει ότι θέλει να κοιτάει όλη την ώρα τα γεννητικά όργανα των άλλων. Ή λέει πως σκέφτεται συνέχεια τα γεννητικά όργανα. Λέει, επίσης, ότι φτιάχνει διάφορα στιχάκια στο μυαλό της και λέει, με ενοχές, ότι δεν μπορεί να τα πει. Ρωτάει συνεχώς αν θα τη μαλώσουμε, και πιστεύει ότι η αστυνομία και το σχολείο θα την τιμωρήσουν αν κάνει κάτι λάθος. Επίσης σκέφτεται ότι θέλει να χτυπήσει κάποιον μέχρι θανάτου και ότι το γεγονός με τη φωτιά στον πύργο του Γκρένφελ το βρήκε πολύ αστείο».

Στα σχόλια κάτω από την εξομολόγηση της μητέρας πολλοί χρήστες ανέφεραν ότι είναι πιθανό η κόρη της να έχει υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης.

Μπορεί πολλά παιδιά να περνούν μια περίεργη φάση σε μικρότερες ηλικίες, έχοντας εμμονές με τα γεννητικά όργανα, όμως όταν αυτό συνδυάζεται με απότομες και παράξενες αλλαγές στη συμπεριφορά πιθανόν να πρόκειται για σημάδι κακοποίησης.

Ένα ανησυχητικό σημάδι είναι ο φόβος για τιμωρία από το σχολείο ή την αστυνομία, καθώς συχνά οι θύτες χρησιμοποιούν τον φόβο και την ντροπή για να κάνουν το θύμα τους να σωπάσει.

Συγκεκριμένα, τα σημάδια που μπορεί να κρύβουν σεξουαλική κακοποίηση είναι τα εξής:

Αλλαγές στη συμπεριφορά που χαρακτηρίζονται από έντονη επιθετικότητα

Βρέχει το κρεβάτι του

Έχει κάποια λοίμωξη στην ουροδόχο κύστη

Παρουσιάζει διαταραχές στο φαγητό

Έχει προβλήματα στον ύπνο

Πονάει στην περιοχή των γεννητικών οργάνων

Χρησιμοποιεί λεξιλόγιο που σχετίζεται με το σεξ για το οποίο εσείς δεν του έχετε μιλήσει

Κλείνεται στον εαυτό του

Αποφεύγει ή φοβάται συγκεκριμένα άτομα, μέρη ή καταστάσεις

Γίνεται επιθετικό

Σκέφτεται να κάνει κακό στον εαυτό του ή να αυτοκτονήσει

Διδάξτε στο παιδί σας τον κανόνα των εσωρούχων για να μάθει να προστατεύεται και κουβεντιάστε μαζί του για το πόσο σημαντικό είναι να αποφασίζει εκείνο για το σώμα του.

Πηγή: altsantiri.gr