Αυτές είναι οι πέντε επιβλαβείς συνήθειες πριν τον βραδινό ύπνο που σας κάνουν να αισθάνεστε εξάντληση την επόμενη ημέρα

Αυτές είναι οι πέντε επιβλαβείς συνήθειες πριν τον βραδινό ύπνο που σας κάνουν να αισθάνεστε εξάντληση την επόμενη ημέρα

Μετά από μια πολύ κουραστική, έντονη και «γεμάτη» ημέρα στη δουλειά ή στο σπίτι είναι λογικό να ανυπομονείτε να χαλαρώσετε στο κρεβάτι σας τη νύχτα. Αυτό που ίσως δεν έχετε συνειδητοποιήσει, είναι ότι η εξαντλητική ημέρα σας μπορεί να οφείλετε αρχικά στις συνήθειες σας πριν από τον βραδινό ύπνο.

Μελέτες δείχνουν ότι από την ποιότητα του ύπνου σας μέχρι τη συχνότητα στο σεξ, να πώς η ρουτίνα σας πριν τον ύπνο θα μπορούσε να «σαμποτάρει» άλλες πτυχές της ζωής σας.

Αυτές είναι οι πιο επιβλαβείς συνήθειες πριν τον βραδινό ύπνο που σας κάνουν να αισθάνεστε εξάντληση κατά τη διάρκεια της :

Επίλυση συγκρούσεων με τον σύντροφό σας

Το να μένετε ξύπνιοι για να εκφράσετε τα επιχειρήματά σας κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ή ενός καβγά με τον/την σύντροφό σας, όχι μόνο σας αφαιρεί ώρα ύπνου, αλλά σας εξαντλεί τόσο πολύ, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να κοιμηθείτε στη συνέχεια.

Μια καλύτερη εναλλακτική λύση θα ήταν η εξής: «Συμφωνείστε ότι διαφωνείτε προσωρινά», λέει η Sara Stanizai, διπλωματούχος θεραπεύτρια και ιδιοκτήτρια της Prospect Therapy στο Long Beach της Καλιφόρνια. «Σας εγγυώμαι ότι δεν πρόκειται να επιλύσετε τίποτα αν είστε εξαντλημένηοι και έχετε κυριευθεί από θυμό, άγχος και πληγωμένα συναισθήματα».

Καλύτερα, επικεντρωθείτε στο να ηρεμίσετε και να ξεκουραστείτε. Με τον τρόπο αυτό, η συζήτηση σας το πρωί θα  είναι πιο παραγωγική.

Η αποτυχία τακτικής φροντίδας του δέρματος

Ακόμα κι αν δεν βάζετε makeup, θα πρέπει να καθαρίζετε το δέρμα σας από τον ιδρώτα, το λίπος και τη ρύπανση που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Εάν είστε πολύ κουρασμένοι ή δεν έχετε τη δύναμη να πλύνετε το πρόσωπό σας λίγο πριν πάτε για ύπνο, τότε κάτι συμβαίνει», είπε η Stanizai. «Μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν κοιμάστε αρκετά, ή ότι έχετε αποσυντονιστεί συναισθηματικά».

Ευτυχώς, μια σωστή πρακτική φροντίδας του δέρματος είναι εξίσου καλή για την ψυχική σας υγεία όπως και για την επιδερμίδα σας. Αφιερώστε 10 λεπτά το βράδυ για να φροντίσετε το πρόσωπό σας. Απλά φροντίστε να πετάξετε τα μαντηλάκια καθαρισμού του προσώπου σας, καθώς είναι βλαβερά για το δέρμα.

Η γυμναστική

«Η γυμναστική είναι μια υγιής συνήθεια, αλλά η ώρα που ασκείστε είναι πολύ σημαντική και η άσκηση αργά το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να σας χαλάσει τον ύπνο», είπε η Leslie Fischer, ιδρύτρια του Sustainable Slumber, μιας ιστοσελίδας αφιερωμένης στην παροχή βοήθειας για έναν καλό ύπνο σε ανθρώπους με οικολογικές ανησυχίες. Η αιτία,λέει, είναι η διαταραχή του κιρκαδικού ρυθμού σας.

«Εάν γυμνάζεστε πολύ αργά την ημέρα, αυτό στέλνει στο σώμα μας το μήνυμα ότι πρέπει να είναι ξύπνιο και ενεργό. Είναι ένας παράγοντας που μπορεί να σας δυσκολέψει να κοιμηθείτε τη νύχτα», πρόσθεσε η Fischer.

Έτσι, προγραμματίσετε αν μπορείτε την άσκηση σας για το απόγευμα. Ακόμη καλύτερα, δοκιμάστε να ασκηθείτε το πρωί ώστε να ανεβάσετε την διάθεση και την παραγωγικότητά σας.

Η χρήση του τηλεφώνου στο κρεβάτι

Το μπλε φως που προέρχεται από οθόνες κινητού τηλεφώνου όπως του smartphone σας, έχει αποδειχθεί ότι σας κρατά ξύπνιο και ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών όπως η παχυσαρκία και ο καρκίνος του μαστού.

Αλλά εάν χρειάζεστε έναν ακόμα σημαντικό λόγο για να μην έχετε το τηλέφωνο στο κρεβάτι σας, να ξέρετε ότι θα συμβάλει επίσης στη διατήρηση της σεξουαλικής σας ζωής. Αν κοιτάτε την οθόνη του τηλεφώνου σας αντί για το πρόσωπο του αγαπημένου σας, τότε είναι λιγότερο πιθανό να ασχοληθείτε με τα περαιτέρω.

«Το κρεβάτι σας πρέπει να χρησιμοποιείται για τον ύπνο και το σεξ, για τίποτα άλλο», δήλωσε η Gabrielle Gray, διαπιστευμένη γυμνάστρια και διευθύντρια στο στούντιο Maha Rose Center for Healing στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

«Όταν συνηθίζετε να απαντάτε σε μηνύματα εργασίας κάτω από τα σεντόνια, φαίνεσται διαθέσιμοι στους συνεργάτες σας, ενεργοποιείτε την πρόθεση ότι εκεί όπου βρίσκεστε είναι χώρος εργασίας και όχι ξεκούρασης ή διασκέδασης», πρόσθεσε.

Τρώγοντας σνακ αργά το βράδυ

Το να μασουλάτε τακτικά κάτι αλμυρό ή γλυκό πριν τον ύπνο, σημαίνει ότι οι θερμίδες τους είναι πιο πιθανό να αποθηκεύονται ως λίπος αντί να καίγονται για παραγωγή ενέργειας. Αυτό οδηγεί σε μια γρήγορη αύξηση βάρους, που μπορεί να προκαλέσει αργότερα μεγαλύτερα προβλήματα όπως ο διαβήτης και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Αλλά ακόμα και βραχυπρόθεσμα, το φαγητό πολύ κοντά στην ώρα που κοιμάστε μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. «Όταν το σώμα εργάζεται για να χωνέψει την τροφή, δεν ξεκουράζεται σωστά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα ποιοτικά κακό ύπνο και σε πεπτικές διεργασίες που θα εμφανιστούν την επόμενη μέρα», είπε η Gray. Αντί αυτού, προσπαθείστε να τρώτε λίγες ώρες πριν τον ύπνο.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ