Η Johnson & Johnson πρέπει να πληρώσει 4,7 δισ. δολάρια σε 22 γυναίκες για το ταλκ που τους προκάλεσε καρκίνο

Η Johnson & Johnson πρέπει να πληρώσει 4,7 δισ. δολάρια σε 22 γυναίκες για το ταλκ που τους προκάλεσε καρκίνο

Αποζημιώσεις ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 22 γυναίκες έχει καταδικαστεί να καταβάλει η Johnson & Johnson. Οι γυναίκες αυτές ισχυρίστηκαν ότι τα προϊόντα πούδρας της εταιρείας τους προκάλεσαν την ανάπτυξη καρκίνου των ωοθηκών.

Σύμφωνα με το BBC, ένα δικαστήριο στο Μιζούρι των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε ορίσει αρχικά αποζημίωση 550 εκατομμυρίων δολαρίων και πρόσθεσε 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε ποινικές αποζημιώσεις.

Η ετυμηγορία αυτή έρχεται την ώρα που ο φαρμακευτικός γίγαντας μάχεται περίπου 9.000 νομικές υποθέσεις που αφορούν το ταλκ της εταιρείας.
Αποζημίωση ρεκόρ πρέπει να καταβάλει η JOhnson & Johnson σε 22 γυναίκες. Αποζημίωση ρεκόρ πρέπει να καταβάλει η JOhnson & Johnson σε 22 γυναίκες.

Η Johnson & Johnson δήλωσε πως ήταν «βαθιά απογοητευμένη» και πως σχεδιάζει να προσφύγει σε έφεση.

Στη δίκη που διήρκησε έξι εβδομάδες, οι γυναίκες και οι οικογένειές τους δήλωσαν ότι ανέπτυξαν καρκίνο των ωοθηκών εξαιτίας της χρήσης της βρεφικής πούδρας και άλλων προϊόντων ταλκ για δεκαετίες.

Οι δικηγόροι τους ισχυρίστηκαν πως η εταιρεία γνώριζε ότι το ταλκ ήταν μολυσμένο με αμίαντο από τη δεκαετία του ‘70, αλλά δεν προειδοποίησε τους καταναλωτές για τους κινδύνους.

«Άδικο»
Το ταλκ είναι ένα μέταλλο και μερικές φορές βρίσκεται στο έδαφος σε κοντινή απόσταση από τον αμίαντο.

Η Johnson & Johnson αρνήθηκε πως τα προϊόντα της περιέχουν αμίαντο και επέμεινε ότι δεν προκαλούν καρκίνο. Ο φαρμακευτικός γίγαντας πρόσθεσε ότι αρκετές μελέτες έδειξαν πως το ταλκ είναι ασφαλές και επέμεινε ότι η ετυμηγορία ήταν προϊόν μιας «ριζικά αθέμιτης διαδικασίας».
Οι γυναίκες κατηγορούν την εταιρεία για πρόκληση καρκίνο των ωοθηκών μετά την καθημερινή χρήση του ταλκ επί χρόνιαΟι γυναίκες κατηγορούν την εταιρεία για πρόκληση καρκίνο των ωοθηκών μετά την καθημερινή χρήση του ταλκ επί χρόνια

Η Αμερικανική Εταιρεία Τροφίμων και Φαρμάκων ανέθεσε μια μελέτη για μια ποικιλία δειγμάτων ταλκ, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας Johnson & Johnson, από το 2009 έως το 2010. Δεν βρήκε αμίαντο σε κανένα από αυτά.

Ο δικηγόρος της εισαγγελίας δήλωσε στο δικαστήριο πως και η Johnson & Johnson, είχαν χρησιμοποιήσει λανθασμένες μεθόδους δοκιμών.

Ετυμηγορία ρεκόρ
Η ετυμηγορία αυτή καταλήγει στην μεγαλύτερη αποζημίωση που η Johnson & Johnson έχει αντιμετωπίσει σε σχέση με τις κατηγορίες πως τα προϊόντα της προκαλούν καρκίνο.

Μια προηγούμενη απόφαση το 2017, από ένα δικαστήριο στην Καλιφόρνια, είχε εκδικάσει αποζημίωση 417 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια γυναίκα που πιστεύεται ότι ανέπτυξε καρκίνο των ωοθηκών μετά τη χρήση των προϊόντων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της βρεφικής πούδρας.

Φωτογραφίες: AP

Πηγή:  iefimerida.gr