Καλοκαιρινές διακοπές: 5 ωφέλιμες και ευχάριστες ασχολίες για τα παιδιά!

Καλοκαιρινές διακοπές: 5 ωφέλιμες και ευχάριστες ασχολίες για τα παιδιά!
S

Οι καλοκαιρινές διακοπές έφτασαν αισίως και για την φετινή χρονιά και σίγουρα θα βρίσκεσαι ήδη στον κατάλληλο προορισμό, όπου θα χορτάσεις με όλη την οικογένειά σου τις επόμενες ημέρες μακριά από τους ρυθμούς της πόλης και την καθημερινή ρουτίνα!

Αυτό σημαίνει πως το πρόγραμμα της κάθε ημέρας θα περιλαμβάνει πολύωρες επισκέψεις στην παραλία, φαγητό κάτω από τη σκιά ενός γέρικου πλάτανου και παιχνίδια στην πλατεία και την γειτονιά για τα μικρά σου! Οι ώρες ξεκούρασης φυσικά και είναι μέσα στα πλάνα σας, αλλά αυτό πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί αρκετά απαιτητικό task για τα παιδιά, που δύσκολα θα πέσουν για τον καθιερωμένο μεσημεριανό υπνάκο όταν έξω κάνει… καλοκαίρι! Ανάμεσα, λοιπόν, σε όλες αυτές τις καλοκαιρινές “πρακτικές” θα υπάρξουν και κενά διαστήματα, κατά τα οποία τα παιδιά θα πρέπει να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους και να τον “γεμίσουν” με εποικοδομητικό τρόπο! Τι θα μπορούσε, λοιπόν, να περιλαμβάνει το φετινό καλοκαίρι για τα μικρά σου;

Το καλοκαίρι μπορεί να είναι μεν μια εποχή ανάπαυλας, αλλά πολλές φορές για τα παιδιά αποτελεί ένα διάστημα, κατά το οποίο δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τον ελεύθερο χρόνο τους. Και εκεί χρειάζεται η απαραίτητη καθοδήγηση από εσένα, ώστε να ωφεληθούν τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά και να “γεμίσουν” τις μπαταρίες τους με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς να… βυθιστούν στην βαρεμάρα!

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις πέντε ωφέλιμες καλοκαιρινές πρακτικές για τα μικρά σου!

♦ Να διαβάσουν τα αγαπημένα τους βιβλία
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το αντιμετωπίσουν ως μια καταναγκαστική εργασία! Τα παιδιά χρειάζεται να είναι ελεύθερα να διαβάσουν τα βιβλία που θέλουν, ακόμη και αν οι γονείς θεωρούν πως δεν πρόκειται για “σοβαρή” λογοτεχνία. Βλέπεις, εκείνο που έχει σημασία είναι να βρουν τον τρόπο να… περιηγηθούν σε μια ιστορία, εντοπίζοντας καταστάσεις και χαρακτήρες με τους οποίους ταυτίζονται, έστω και αν αυτό συμβαίνει μέσα από comics ή pop εφηβική λογοτεχνία, ανάλογα πάντα με την ηλικία τους.

♦ Να νιώσουν ελεύθερα
Τα παιδιά χρειάζονται πάντα να έχουν ένα πρόγραμμα, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν, αλλά αυτή δεν μπορεί να είναι μια άκαμπτη και σκληρή διαδικασία. Αντιθέτως, τα μικρά χρειάζεται να πάρουν μια απόσταση από τα πράγματα και να χαλαρώσουν, να κοιμηθούν περισσότερο, να ξεκουραστούν, να παίξουν περισσότερο, ακόμη και να απολαύσουν λίγο παραπάνω παγωτό από το επιτρεπόμενο, για να νιώσουν πως αφήνονται και δεν “πνίγονται” από τους κανόνες.

♦ Να διαπαιδαγωγηθούν
Η επαφή των παιδιών με τον πολιτισμό και την κουλτούρα δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που διδάσκονται τα μαθήματά τους στο σχολείο. Μερικές παραστάσεις, κάποιες εκθέσεις, κινηματογράφος και μουσικές συναυλίες ή φεστιβάλ είναι στοιχεία που σίγουρα μπορείτε να κάνετε το καλοκαίρι με τα παιδιά και να τα βοηθήσετε να… ανοίξουν τους ορίζοντές τους.

♦ Να δημιουργήσουν ή να μάθουν κάτι καινούριο
Το καλοκαίρι είναι ιδανική περίοδος για να εξασκηθείς σε κάτι, να μάθεις κάτι καινούριο και να απολαύσεις κάτι νέο. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον άπλετο ελεύθερο χρόνο του καλοκαιριού για να γνωρίσουν νέα πράγματα, να δημιουργήσουν κάτι ή να εκπαιδευτούν σε κάτι που δεν μπορούν ή δεν προλαβαίνουν κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου.

♦ Να προετοιμαστούν για τη νέα χρονιά
Τα παιδιά έχουν ανάγκη να νιώσουν ασφάλεια τόσο για την επιστροφή στο… θρανίο, όσο και για τα νέα δεδομένα στα οποία θα χρειαστεί να αντεπεξέλθουν. Αυτό σημαίνει πως το καλοκαίρι είναι μια καλή ευκαιρία να προετοιμαστούν ακόμη και για τα μαθήματά τους, αλλά μέσα από πολύ διαφορετικές και λιγότερο “ξύλινες” μεθόδους από αυτές που έχουν γνωρίσει στο σχολείο! Θα μπορούσες μέσα από βίντεο και τραγούδια να τα βοηθήσεις να έρθουν σε επαφή με πολιτισμούς που πρόκειται να διδαχθούν την ερχόμενη σχολική χρονιά στη γεωγραφία. Να σκαρφιστείς παιχνίδια με role playing που θα τα βοηθήσουν να κατανοήσουν την ιστορία της επόμενης σχολικής τάξης ή να οργανώσεις εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους, που θα τα βοηθήσουν να οπτικοποιήσουν όσα ήδη έχουν διδαχθεί!

Πηγή:tlife.gr