Οι γυναίκες προτιμούν τη δουλειά από τα οικιακά!

Οι γυναίκες προτιμούν τη δουλειά από τα οικιακά!

Το 70% των γυναικών προτιμά την έμμισθη εργασία από τα οικιακά, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και της εταιρείας Gallup. Σε αυτό συμφωνεί και το 66% των ανδρών, οι οποίοι θα προτιμούσαν οι γυναίκες να εργάζονται με απολαβές.

Πιο αναλυτικά, η έρευνα δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και είχε ως στόχο την κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Βασίστηκε σε συνεντεύξεις από 149.000 ενήλικες, σε 142 διαφορετικές χώρες και περιοχές, εντός του 2016.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, το ½ των γυναικών σε ηλικία εργασίας συμμετέχουν στην αγορά εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, σε σύγκριση με τα 3/3 των ανδρών που εργάζονται. Ωστόσο, μόνο το 1/3 των γυναικών και των ανδρών θα προτιμούσε οι γυναίκες να ενασχολούνται μόνο με τα οικιακά. Ακόμη και στην Βόρεια  Αφρική και στις αραβικές χώρες, όπου η γυναικεία παρουσία στην αγορά εργασίας είναι περιορισμένη, το 57% στην Β. Αφρική και το 52% των ανδρών στις αραβικές χώρες θα προτιμούσε οι γυναίκες τους να εργάζονται με μισθό, σε συνδυασμό πάντα με τη φροντίδα της οικογένειας τους.

Όσον αφορά στο μισθολόγιο, το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων εκτιμάται στο 23%. Δηλαδή οι γυναίκες κερδίζουν το 77% αυτού που κερδίζουν οι άντρες. Η έρευνα διαπιστώνει ότι το μισθολογικό χάσμα δεν συνδέεται με το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης της εκάστοτε χώρας και είναι ανεξάρτητο από τις διαφορές στην εκπαίδευση, την εμπειρία, την ηλικία και τις ευκαιρίες για καριέρα. Το χάσμα αποδίδεται σύμφωνα με την έρευνα στις «επίμονες διακρίσεις, συνειδητές ή ασυνείδητες, σε βάρος των γυναικών».

Σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες, στις ανεπτυγμένες οικονομίες ως μεγαλύτερη πρόκληση αντιλαμβάνονται τον συνδυασμό δουλειάς και οικογένειας. Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες η μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών είναι η άδικη μεταχείριση στο χώρο εργασίας.
Πηγή:athensvoice.gr