5 πράγματα που πρέπει να διδάξεις στην κόρη σου πριν μπει στην εφηβεία

5 πράγματα που πρέπει να διδάξεις στην κόρη σου πριν μπει στην εφηβεία

Ξυπνάς μια μέρα και ξαφνικά βλέπεις μπροστά σου μια μικρή δεσποινίδα, έτοιμη να μπει στην εφηβεία. Ένα κορίτσι που βρίσκεται σε αυτή την προεφηβική φάση περνάει μια από τις πιο συναρπαστικές περιόδους της ζωής της. Η σπίθα γίνεται όλο και πιο μεγάλη και εμείς οι γονείς προσπαθούμε να την βοηθήσουμε να συγκρατήσει τα έντονα αυτά συναισθήματα.

Από πολύ μικρή ηλικία (10-11 χρονών) αρχίζουν να ασχολούνται με την εξωτερική τους εμφάνιση και να αναζητούν τα πρότυπα ομορφιάς.

Οι ειδικοί προτρέπουν τους γονείς να προετοιμάσουν τις κόρες τους για την εφηβεία με πολύ σημαντικό την ανάπτυξη της καλής σχέσης με το σώμα τους.

Διαβάζοντας το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Δρ.Rebecca Unger στην σελίδα www.parenting.com, αναφέρει ότι η διδασκαλία της κόρης μας για το σώμα της θα πρέπει να είναι μια ανοιχτή, ειλικρινής και συνεχής συνομιλία, ξεκινώντας από μικρή ηλικία. Και συνεχίζει ότι η συζήτηση δεν πρέπει να είναι μόνο μεταξύ των γυναικών, αλλά και ο μπαμπάς και οι άλλοι αρσενικοί του σπιτιού μπορούν να λάβουν μέρος στις συζητήσεις.

Για να μας βοηθήσει να αισθανθούμε πιο σίγουροι για να μιλήσουμε με την κόρη μας, εδώ είναι μια λίστα με πέντε πράγματα για να την διδάξουμε για το σώμα της:

Τα σώματα έχουν διαφορετικά σχήματα και μεγέθη
Αντί να μιλάμε για τη σωματική εμφάνιση και το βάρος της κόρης μας, ας επικεντρωθούμε στην υγεία της. Έχει αρκετή έκθεση σε κρίσιμες και μη ρεαλιστικές αντιλήψεις σχετικά με την εικόνα του σώματος από τα μέσα ενημέρωσης. Αν έχουμε εμείς εμμονές με το σώμα πιθανόν και η κόρη μας θα αναπτύξει την ίδια εμμονή. Αντ ‘αυτού, την ενθαρρύνουμε και την υποστηρίζουμε παρέχοντας θετικά σχόλια για πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με το σώμα της.

Να είναι ενεργή και να δοκιμάζει νέα πράγματα
Αλλά να μην την αναγκάζουμε να κάνει κάτι χωρίς να το θέλει ή να συνεχίζει να το κάνει χωρίς να το διασκεδάζει. Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για πολλά πράγματα: για το γέλιο, για τον αθλητισμό, για τον χορό, την σκέψη, την μάθηση και πολλά άλλα. Αντί να εστιάζουμε στο βάρος της, ας την ενθαρρύνουμε να παραμείνει ενεργητική λόγω του πώς την κάνει να αισθάνεται ή των φιλιών που δημιουργεί.

Να το προσέχει από την κορφή ως τα νύχια
Να υιοθετήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες, να είναι δραστήρια και να κοιμάται αρκετά. Να την ενθαρρύνουμε να τρώει τρία κανονικά γεύματα και δύο υγιεινά σνακ, κάθε μέρα φρούτα και λαχανικά και να περιορίζει τα ποτά με ζάχαρη. Η προσωπική υγιεινή και η ασφάλεια είναι επίσης σημαντική.

Να φροντίζει και να προστατεύει τον εαυτό της
Να διδάξουμε τις κόρες μας πώς να λαμβάνουν βοήθεια απο τους ενήλικες που εμπιστεύονται όταν αισθάνονται ανασφαλείς ή ανήσυχες για κάτι. Για παράδειγμα είναι καλό να γνωρίζει πώς να πει στους ενήλικες που εμπιστεύεται εάν είναι θύμα εκφοβισμού και θα πρέπει να αισθάνεται άνετα με το να λέει “όχι” όταν πρέπει.

Να σέβεται τους άλλους και να είναι ευγενική
Με τον ίδιο τρόπο που θέλουμε η κόρη μας να έχει θετική εικόνα για το σώμα της, να τη διδάξουμε να βλέπει την εσωτερική ομορφιά και να δέχεται τη μοναδικότητα των άλλων. Είναι ο παλιός χρυσός κανόνας. Να βοηθήσουμε την κόρη μας να καταλάβει τη σημασία της αντιμετώπισης των άλλων με τον ίδιο τρόπο που θέλει να αντιμετωπιστεί εκείνη από τους άλλους.

Πηγή:jenny.gr