Η λάθος συμπεριφορά που μπορεί να καταστρέψει ακόμα και την πιο υγιή σχέση

Η λάθος συμπεριφορά που μπορεί να καταστρέψει ακόμα και την πιο υγιή σχέση

Τίποτα δεν είναι δεδομένο στις σχέσεις. Ακόμα και στις πιο υγιείς. Για να συνεχίσουν να υπάρχουν χρειάζονται συνεχή και αμφίδρομη προσπάθεια. Αν και είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι οι περισσότερες σχέσεις, αργά ή γρήγορα, γίνονται ανάμνηση για τους ανθρώπους που τις συνιστούσαν, υπάρχει ένα στοιχείο που οδηγεί, ακόμα πιο γρήγορα, μια σχέση στο χωρισμό. Ευτυχώς, αν το εντοπίσεις και στη δική σου, μπορείς το διορθώσεις.

Ο Δρ. Darcy Sterling, σύμβουλος σχέσεων στη Νέα Υόρκη εξηγεί ότι πριν ακόμα αρχίσει ένα ζευγάρι να τσακώνεται για θέματα εμπιστοσύνης, επικοινωνίας, ηθικής κ.α. υπάρχει ένας δείκτης που- λέει ότι- μπορεί να προβλέψει, με εκπληκτική ακρίβεια, το τέλος της σχέσης σας. Ποιος είναι αυτός;

Ο τρόπος που διαχειρίζεστε μια διαμάχη ή με άλλα λόγια, πως τσακώνεστε με τον σύντροφό σας. Ούτως ή άλλως, υγιής σχέση δεν είναι αυτή στην οποία δεν υπάρχουν καυγάδες (αυτό είναι φύσει αδύνατον), αλλά μια σχέση της οποίας τα μέλη έχουν τη συνείδηση να τους διαχειρίζονται.

Αν, για παράδειγμα, κάθε φορά που μαλώνετε, εσείς ή ο σύντροφός σας συμπεριφέρεστε περιφρονητικά και απαξιωτικά ο ένας απέναντι στον άλλον, ο χωρισμός σας περιμένει στην επόμενη γωνία. Ο Dr. Sterling συνεχίζει λέγοντας πως η περιφρόνηση μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους: Από υστερικές, μελοδραματικές φωνές που ενέχουν ασεβείς χαρακτηρισμούς μέχρι ένα απλό βλέμμα που υποδεικνύει την απροθυμία σας να κατανοήσετε και να επικυρώσετε τα συναισθήματα του συντρόφου σας.

Φυσικά, δεν είμαστε ρομπότ. Όλοι, κάποια στιγμή, θα κυριευτούμε από παράφορα νεύρα και θυμό, όλοι θα αντιδράσουμε παράλογα και όλοι θα νιώσουμε την ανάγκη να μηδενίσουμε τον άλλο. Η διαφορά έγκειται στο αν τελικά θα ξεσπάσουμε, εξωτερικεύοντας όλον αυτό τον αρνητισμό στον άλλο. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο Dr. Sterling, το να μπορείς να τσακώνεσαι χωρίς να χάνεις τον έλεγχο και χωρίς να διοχετεύεις στον σύντροφό σου τα πιο τοξικά σου  συναισθήματα, είναι ίσως η πιο σημαντική ικανότητα που θα αποκτήσεις ποτέ σε επίπεδο σχέσεων.

Πηγή: bovary.gr