Σε έξαρση οι τηλεφωνικές απάτες – Η αστυνομία ενημερώνει για τις μεθόδους και σε ποιους στοχεύουν κυρίως οι επιτήδειοι

Σε έξαρση οι τηλεφωνικές απάτες – Η αστυνομία ενημερώνει για τις μεθόδους και σε ποιους στοχεύουν κυρίως οι επιτήδειοι

Οι τηλεφωνικές απάτες του τελευταίους μήνες βρίσκονται σε έξαρση, γι΄αυτό και η Ελληνική Αστυνομία ενημερώνει και προειδοποιεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε καμία περίπτωση να μην αναφέρουν προσωπικά τους στοιχεία ή κωδικούς για χρηματικές συναλλαγές.

Οι τηλεφωνικές κλήσεις πραγματοποιούνται συνήθως αργά το βράδυ.

Με την πρόφαση έκτακτης νοσηλείας συγγενικού προσώπου, τροχαίου ατυχήματος και άλλων, οι επιτήδειοι προσπαθούν να αποσπάσουν μικρά ή μεγάλα χρηματικά ποσά, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του καθενός.

Έχουν σημειωθεί και περιστατικά που συστήνονται ως τραπεζικοί υπάλληλοι ή υπάλληλοι σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, για να συζητήσουν με τα υποψήφια θύματα σχετικά με την προστασία των καταθέσεων τους.

Στόχος τους είναι κυρίως ηλικιωμένοι, ή γονείς που τα παιδιά τους σπουδάζουν σε μακρινές πόλεις. Οι δράστες έχουν εναλλακτικά σενάρια, για να μπορούν να ανταποκριθούν όπως και αν εξελιχθεί η συζήτηση. Εκμεταλλεύονται την αναστάτωση που προκαλείται και συχνά καταφέρνουν να αποσπάσουν ποσά γύρω στα 100 με 150 ευρώ, ενώ έχουν καταγραφεί περιστατικά που το ποσό ξεπέρασε τα 1.000 ευρώ.

Απάτη με πρόφαση τροχαίο ατύχημα

Αυτές οι κλήσεις γίνονται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Συνήθως λέγεται στα θύματα ότι το παιδί τους ή άλλο κοντινό συγγενικό πρόσωπο έχει προκαλέσει σοβαρό τροχαίο και έχει χτυπήσει θανάσιμα ή πολύ βαριά, ανήλικο παιδί.
Οι επιτήδειοι παριστάνουν είτε τους δικηγόρους είτε αστυνομικούς, που προτείνουν για να μην πάει το παιδί ή ο συγγενής του θύματος στο δικαστήριο και κατά συνέπεια στη φυλακή, να καταβάλλουν χρηματικό ποσό για τη διευκόλυνση της υπόθεσης ή για την επιτάχυνσή της. Το ποσό που ζητούν μεταβάλλεται ανάλογα με την ανταπόκριση του συνομιλητή.
Για να ενισχύσουν την αληθοφάνεια, έχει τύχει να καλέσουν παράλληλα από άλλο τηλέφωνο και να προσποιηθούν το παιδί του θύματος που εκλιπαρεί για βοήθεια και κλείνει το τηλέφωνο. Αν το σχέδιό του είναι επιτυχημένο και γίνει συμφωνία για χρήματα, σχεδόν αμέσως θα χτυπήσει κάποιος την πόρτα ως μεσάζων για να πάει τα χρήματα στον δικηγόρο ή αστυνομικό. Αλλιώς θα δοθεί ραντεβού κοντά στο σπίτι του θύματος.

Όποιος δεχτεί παρόμοια κλήση, θα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του.

Αν αφορά το παιδί ή άλλο συγγενικό πρόσωπο, το πρώτο που θα πρέπει να κάνει είναι να καλέσει στο τηλέφωνο το άτομο για το οποίο πρόκειται για να διαπιστώσει αν είναι τηλεφωνική απάτη.

Σε καμία περίπτωση να μην δοθούν χρήματα εάν πρώτα δεν ενημερωθεί η αστυνομία.

Απάτη με την πρόφαση της νοσηλείας

Οι δράστες καλούν κυρίως βραδινές ώρες και αναγγέλλουν στο θύμα ότι ένα κοντινό τους πρόσωπο, παιδί ή συγγενής, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και είτε βρίσκεται στην εντατική, είτε σε κώμα, είτε θα πρέπει επειγόντως να μπει στο χειρουργείο.

Η αναστάτωση που δημιουργείται, ειδικά όταν πρόκειται για τη ζωή κάποιου, κάνει τα θύματα να μην σκέφτονται λογικά αλλά να αντιδρούν ενστικτωδώς για να σώσουν τον αγαπημένο τους. Οι δράστες ζητούν από τα θύματα να μεταβούν αμέσως σε σημείο συνάντησης και να δώσουν φάκελο με χρήματα, ώστε να μεταφερθεί το γρηγορότερο στον αρμόδιο γιατρό για να ξεκινήσει η επέμβαση.

Ο άνθρωπος που συναντάει τα θύματα παριστάνει τον τραυματιοφορέα, τον νοσηλευτή ή άτομο του προσωπικού του νοσοκομείου.

Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να καλέσετε για να μάθετε αν η τραγική είδηση είναι αληθινή.

Προσοχή! Έχει καταγραφεί περιστατικό στο οποίο το θύμα από την ταραχή του δεν έκλεισε το τηλέφωνο, αλλά προσπάθησε να καλέσει το συγγενικό πρόσωπο.

Οι δράστες το εκμεταλλεύτηκαν παριστάνοντας τον νοσηλευτή που απαντάει καθώς το παιδί τους δεν είναι σε θέση να μιλήσει.

Απάτη με πρόφαση τη φύλαξη τραπεζικών καταθέσεων

Οι δράστες επικοινωνούν με τα θύματα, με πρόσχημα την προφύλαξη των τραπεζικών τους καταθέσεων.

Παριστάνουν τους υπαλλήλους τραπεζών ή τους διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων.
Μιλούν για κούρεμα καταθέσεων που προγραμματίζεται και προτείνουν στα θύματα την άμεση μεταφορά των χρημάτων τους σε άλλο λογαριασμό.

Αν και είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που τα θύματα δέχτηκαν να μετακινήσουν τα χρήματά τους και να αποκαλύψουν τους κωδικούς τους, έχει συμβεί.

Ιδιαίτερα άτομα μεγάλης ηλικίας με μειωμένη ακουστική ικανότητα ή ελλειπή γνώση της τεχνολογίας, έχουν εξαπατηθεί.

Είναι αναγκαίο να ενεργοποιείται η λογική και να διατηρείται η ψυχραιμία σε στιγμές εκτάκτου ανάγκης. Τηλεφωνήστε σε κάποιον ειδικό αν πρόκειται για χρηματική συναλλαγή που αφορά τράπεζα ή πίστωση και καλέστε τον συγγενή σας αν σας ανησυχήσουν με πρόσχημα τροχαίο ή νοσηλεία.

Πηγή: valueforlife.gr

ΚΛΕΙΣΙΜΟ