Το κόλπο για να καθαρίσεις το ξεραμένο λίπος που έχει κολλήσει στο τηγάνι!

Το κόλπο για να καθαρίσεις το ξεραμένο λίπος που έχει κολλήσει στο τηγάνι!

Τηγανιτά αυγά, pancakes, λαχανικά σωτέ, ψητό κοτόπουλο, ακόμα και μακαρόνια. Μπορείτε να μαγειρέψετε τα πάντα στο αντικολλητικό σας τηγάνι και να μην κολλήσει τίποτα. Σωστά; Χρμμ, όχι πάντα. Υπάρχουν όμως φορές που το φαγητό κολλάει πάνω σε αυτό και εκτός του ότι διαλύεται (και αντί να έχετε μια λεία και αφράτη ομελέτα, έχετε ψίχουλα τηγανιτού αυγού), στην συνέχεια σχηματίζεται μια στρώση καμένου λίπους που δεν φεύγει με το απλό τρίψιμο με το σφουγγάρι. Τι μπορείτε να κάνετε για να δείτε το τηγάνι σας όπως ήταν και να αποτρέψετε παρόμοιο φαινόμενο σε μελλοντικές μαγειρικές;

Φτιάξε μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό (ίσα μέρη). Χρησιμοποιώντας μια (παλιά) οδοντόβουρτσα, τρίψτε την πάστα πάνω στην εσωτερική επιφάνεια του τηγανιού. Η σόδα θα αρχίσει να παίρνει καφέ χρώμα, σημάδι ότι μπορείτε να αφαιρέσετε το λίπος που έχει κολλήσει. Στην συνέχεια μπορείτε να το ξεπλύνετε κανονικά.

Σε περίπτωση που το plan A αποδειχθεί αναποτελεσματικό, μην αγχωθείτε. Υπάρχει και plan B.

Ρίξτε μέσα στο τηγάνι ένα μέρος ξύδι με δύο μέρη νερού και αφήστε το κατά μέρος για 10 λεπτά. Μόλις περάσουν, περάστε το τηγάνι με ένα σφουγγάρι το οποίο θα έχετε βρέξει με καυτό νερό και απορρυπαντικό πιάτων. Στην συνέχει ξεπλύντε κανονικά. Σε αυτό το σημείο, το τηγάνι σας, κατά πάσα πιθανότητα, θα μοιάζει με καινούριο.

Συμβουλή: Αν το φαγητό συνεχίσει να κολλάει σε επόμενες χρήσεις, ίσως σημαίνει πως είναι καιρός να αντικαταστήσετε το τηγάνι σας με ένα καινούριο.

Πηγή: bovary.gr