8 κόλπα για να παραμείνεις στα κιλά σου τη γιορτινή περίοδο!

8 κόλπα για να παραμείνεις στα κιλά σου τη γιορτινή περίοδο!

Η περίοδος των γιορτών αποτελεί μια ευκαιρία για χαλάρωση, ξεκούραση, διασκέδαση και κοινό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας.

Όπως είθισται να συμβαίνει σε κάθε γιορτινή περίσταση, όμως, τις κοινωνικές μας συναθροίσεις και εξόδους συχνά συνοδεύουν παραδοσιακά γιορτινά εδέσματα, γλυκά και αλμυρά, καθώς και αρκετό ποτό. Συνεπώς, η περίοδος αυτή δεν μπορεί παρά να αποτελεί διατροφική πρόκληση για όσους θέλουν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους. Ας δούμε παρακάτω με ποιο τρόπο μπορούμε να ευχαριστηθούμε αλλά και να διαχειριστούμε την πληθώρα των εδεσμάτων και να βγούμε διατροφικά αλώβητοι από τη γιορτινή περίοδο χωρίς περιττά κιλά.

Προτεραιότητα η διατήρηση
Όποια προσπάθεια για απώλεια βάρους μέσα στις γιορτές μπορεί να αποβεί μοιραία στη ρύθμιση του βάρους μας. Μεταξύ πάρτυ, οικογενειακών τραπεζιών και εκλεκτών εδεσμάτων να περνάνε μπροστά μας καθ’όλη τη διάρκεια των διακοπών, είναι φύσει αδύνατον να ακολουθήσουμε κατά γράμμα κάποιο πρόγραμμα διατροφής. Η λύση είναι να είμαστε ευέλικτοι και να εντάξουμε με μέτρο τα γιορτινά εδέσματα στη διατροφή μας, έχοντας ως κύριο στόχο τη διατήρηση του βάρους μας εφόσον η απώλεια, υπό αυτές τις συνθήκες, καθίσταται προβληματική και δύσκολη. Στη συνέχεια, με ανανεωμένη διάθεση θέτουμε τους διατροφικούς μας στόχους για τη νέα χρονιά.

Τακτικά γεύματα
Η παράλειψη γευμάτων είναι πιθανόν να οδηγήσει σε κατανάλωση πλούσιων σε λιπαρά και θερμίδες σνακ. Επομένως, η τήρηση σταθερών γευμάτων μες στην ημέρα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τη ρύθμιση της όρεξής μας και την αποφυγή διατροφικών πειρασμών και υπερβολών.

Προετοιμαστείτε για το party
Γνωρίζετε ήδη για το προγραμματισμένο party, επαγγελματικό δείπνο ή οικογενειακή συγκέντρωση; Επιλέξτε ελαφριά γεύματα για το υπόλοιπο της ημέρας, εξοικονομώντας θερμίδες ή προσπαθήστε να κινηθείτε περισσότερο. Ακόμα θυμηθείτε να είστε καλά ενυδατωμένοι και σχεδιάστε κάποιο ελαφρύ γεύμα-σνακ, μία με δύο ώρες πριν, που θα σας βοηθήσει να ελέγξετε την πείνα σας και την ποσότητα φαγητού στην έξοδο.

Ρίξτε μια γρήγορη ματιά στο μενού
Προτού βιαστείτε να γεμίσετε το πιάτο, ρίξτε μία γρήγορη ματιά στις επιλογές που έχετε. Ψάξτε τι από όλα αυτά χρειάζεστε και θα σας ευχαριστούσε πραγματικά να δοκιμάσετε. Νοερά σημειώστε αυτά που επιθυμείτε περισσότερο. Έπειτα συλλέξτε στο πιάτο σας αυτά στα οποία έχετε καταλήξει, με μέτρο ως προς τις ποσότητες. Αν αργότερα δεν έχετε ακόμα χορτάσει, κάντε μία δεύτερη δοκιμή μόνο των πιάτων που πραγματικά σας “ξετρέλαναν”.

Αφουγκραστείτε τον κορεσμό σας

Ακούστε το σώμα σας και σταματήστε να τρώτε όταν αισθανθείτε κορεσμό. Προετοιμάστε κάποιες φράσεις για αποφυγή περαιτέρω κερασμάτων που θα σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση όπως “Ευχαριστώ πολύ, φαίνεται υπέροχο αλλά έχω χορτάσει”, “θα το κρατήσω να το δοκιμάσω αργότερα” , “Το δοκίμασα και ήταν υπέροχο”, κ.α.

Απασχολήστε μυαλό και στόμα
Επωφεληθείτε της εκδήλωσης και βρείτε την ευκαιρία για μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με κάποιο φίλο, συγγενή ή συνάδελφο. Όσο μένετε αμέτοχοι τόσο πιο πιθανό είναι να στριφογυρίζετε στον μπουφέ, καλύπτοντας την πλήξη ή αμηχανία σας τσιμπολογώντας εδέσματα που δεν έχετε στην πραγματικότητα, εκείνη τη στιγμή, ανάγκη. Αντίθετα μία ενδιαφέρουσα συζήτηση μπορεί εύκολα να σας αποσπάσει την προσοχή από το φαγητό και να σας γλιτώσει από διατροφικές υπερβολές και περιττές θερμίδες. Επιπλέον, θυμηθείτε να καθίσετε μακριά από το μπουφέ καθώς μιλάτε. Ο χορός είναι επίσης μία ευχάριστη δραστηριότητα κατά την έξοδο, που όχι μόνο μας απομακρύνει από την κατανάλωση φαγητού αλλά και βοηθάει στην πέψη και την καύση θερμίδων. Συνεπώς, μη διστάσετε να συμμετέχετε.

Κατανάλωση αλκοόλ
Το αλκοόλ αποτελεί διπλή παγίδα. Τα ποτά εκτός του ότι περιέχουν πολλές θερμίδες, επίσης χαλαρώνουν τις αναστολές και την πειθαρχία μας. Δύο-τρία ποτά αρκούν για να πιάσουμε τον εαυτό σας να “βουτάει” στους ξηρούς καρπούς, τα πατατάκια και διάφορα άλλα ορεκτικά. Αποφύγετε αναψυκτικά ή ποτά πλούσια σε ζάχαρη, σιρόπια και διάφορους χυμούς. Επιλέξτε αναψυκτικά και ποτά χαμηλών θερμίδων (light) με όσο το δυνατόν λιγότερες προσμίξεις. Τέλος, προσπαθήστε να έχετε επίγνωση της ποσότητας που καταναλώνετε, και αποφύγετε την κατανάλωση άνω των 2 ποτών δοκιμάζοντας να πιείτε αρκετό νερό ενδιάμεσα.

Επιστροφή στη διατροφική ρουτίνα
Ακόμα και αν το παρακάνατε κάποια μέρα, προσπαθήστε να επανέλθετε άμεσα στη διατροφική σας ρουτίνα. Ετοιμάστε ελαφριά γεύματα χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως οι σαλάτες και οι σούπες λαχανικών και καταναλώστε αρκετά υγρά. Τέλος, κινηθείτε περισσότερο και επιτρέψτε στο σώμα σας να επαναφέρει την ισορροπία που χρειάζεται για να διατηρήσει το βάρος του.

Πηγή: olivemagazine.gr

ΚΛΕΙΣΙΜΟ