Κιτρινισμένα νύχια; Κάντε λεύκανση με 8 φυσικούς τρόπους στο σπίτι!

Κιτρινισμένα νύχια; Κάντε λεύκανση με 8 φυσικούς τρόπους στο σπίτι!

Τα νύχια των ποδιών και των χεριών μας συνιστούν τον καθρέπτη της υγείας μας ή, έστω, τμήμα της συνολικής εικόνας μας που καθρεπτίζει την υγεία μας. Τα κιτρινισμένα νύχια είναι μία από τις «προβληματικές» κατηγορίες νυχιών που μπορεί να εμφανιστούν σε μία γυναίκα ή σε έναν άνδρα.

Στο παρόν άρθρο, βέβαια, θα εστιάσουμε στα κιτρινισμένα νύχια και κυρίως όταν το ελαφρύ κιτρίνισμα έχει προέλθει από τη συνεχόμενη χρήση βερνικιών ή άλλων υλικών όπως π.χ. το τζελ. Πώς να κάνετε μόνες σας στο σπίτι την αποτελεσματική λεύκανση νυχιών; Όλοι οι σωστοί κι αποτελεσματικοί τρόποι έπονται.

Αιτίες των κιτρινισμένων νυχιών

Οι πιθανές αιτίες που υπάρχουν και προκαλούν τα κιτρινισμένα νύχια είτε των ποδιών είτε των χεριών μας είναι οι εξής:

Βερνίκια

Τα κακής ποιότητας βερνίκια είναι επαρκή για να προκαλέσουν κιτρίνισμα στην επιφάνεια των νυχιών μας. Επίσης, το να βάζουμε πολλές στρώσεις μανό, καθώς και το να μην αφήνουμε ένα μεσοδιάστημα περίπου 2 ημερών τα νύχια μας άβαφα συμπεριλαμβάνονται στους παράγοντες επιβάρυνσής τους που αφορούν στα βερνίκια. Μην ξεχάσουμε και το ασετόν που πολλάκις έχει ενοχοποιηθεί για το κιτρίνισμα στην επιφάνεια των νυχιών.

Μυκητίαση

Πρόκειται για την εισβολή παθογόνων μικροοργανισμών (μυκήτων) στο εσωτερικό των νυχιών. Στην προκειμένη περίπτωση η κιτρινίλα μπορεί να συνοδεύεται κι από αποκόλληση της επιφάνειας του νυχιού από το κάτω δέρμα. Ασφαλώς, η μυκητίαση στα νύχια είναι αντιμετωπίσιμη. Οι δερματολόγοι συνήθως χορηγούν ένα ειδικό χάπι κι ένα ειδικό βερνίκι.

Κάπνισμα

 Εντάξει, για το κάπνισμα μάλλον δε χρειάζεται να σχολιάσουμε ή να εξηγήσουμε κάτι, δεδομένου ότι οι καπνιστές και οι καπνίστριες γνωρίζετε πολύ καλά την ακαλαίσθητη κιτρινισμένη απόχρωση και τους λεκέδες που απλόχερα σας χαρίζουν τα τσιγάρα και η πίσσα που περιέχουν, τόσο στα νύχια και τα δάκτυλα όσο και στα δόντια και τη γλώσσα.

Σοβαρότερα προβλήματα υγείας, όπως ασθένειες του θυρεοειδούς, ασθένειες του πνεύμονα, διαβήτης, ψωρίαση.

Λεύκανση νυχιών στο σπίτι

1. Με λεμόνι

Το λεμόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιοχές του σώματός μας (βλ. τις μασχάλες, τα δόντια κ.λπ.) προκειμένου να τις ασπρίσει. Όσον αφορά στη λεύκανση νυχιών, είναι το πιο απλό υλικό που μπορείτε να χρησιμοποιείτε μόνο του για να αποφεύγετε την εμφάνιση κιτρινίλων ή κυρίως για να απαλλάσσεστε από αυτήν εφόσον έχει ήδη εμφανιστεί.

Βυθίζετε τα νύχια σας σε ένα μπολάκι με στυμμένο χυμό λεμονιού για περίπου 10 με 15 λεπτά της ώρας. Τα βγάζετε κι όπως είναι ακόμη νωπά τρίβετε ελαφριά τις κιτρινισμένες επιφάνειες με μία μαλακή οδοντόβουρτσα που θα την έχετε μόνο για αυτή τη χρήση. Ξεβγάζετε με δροσερό νεράκι κι αμέσως ενυδατώνετε με κρεμούλα. Επαναλαμβάνετε αυτή τη μέθοδο για τη λεύκανση νυχιών αν γίνεται σε καθημερινή βάση έως ότου δείτε το κιτρίνισμα να φεύγει εντελώς.

2. Με λεμόνι κι αλάτι

Το αλάτι είναι πολύ αποδοτικό όταν συνδυάζεται με το λεμόνι, μιας και λειτουργεί σαν buffer. Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι με λίγο χυμό από λεμόνι, τόσο ώστε να βγει ένα μείγμα σαν πάστα. Απλώνετε σε κάθε νύχι ξεχωριστά μία μικρή ποσότητα από το σκραμπ και αφήνετε για 5 λεπτά. Χρησιμοποιώντας ζεστό νερό βρύσης αυτή τη φορά, ξεβγάζετε το μείγμα για τη λεύκανση νυχιών κι ενυδατώνετε με κρέμα.

3. Με λεμόνι και σαπουνόνερο

Ένας άλλος εκπληκτικός τρόπος για τη σπιτική λεύκανση νυχιών  είναι ο συνδυασμός χυμού λεμονιού με νερό που εμπεριέχει σαπούνι. Πολύ απλά, ρίχνετε 1 κουταλιά της σούπας σαπούνι σε μία κούπα με ζεστό νερό, προσθέτετε ¼ της κούπας χυμό λεμονιού και βυθίζετε τα νύχια σας για 5 λεπτά της ώρας. Βγάζετε τα νύχια σας από το μπολ ή την κούπα που επιλέξατε, ξεβγάζετε με δροσερό νερό και δεν ξεχνάτε να απλώσετε ενυδατική κρέμα.

4. Με λεμόνι και σόδα μαγειρικής

Μία τέταρτη εναλλακτική που περιέχει το λεμόνι ως ένα από τα κύρια συστατικά είναι η παρούσα. Πρόκειται για μία πιο «βαριά» συνταγή που συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όσες από εσάς έχετε αφήσει για αρκετό καιρό το κιτρίνισμα στα νύχια σας έτσι όπως είναι, ενώ ενδεχομένως να συνεχίζετε το βάψιμό τους προκειμένου να κρύβετε το πρόβλημα.

Τι έχετε να κάνετε. Κόβετε 1 λεμόνι στη μέση και στύβετε το μισό. Μόνο αυτό θα χρειαστείτε για αρχή. Τρίβετε τη στυμμένη λεμονόκουπα σε ένα – ένα ξεχωριστά από τα κιτρινισμένα νύχια σας. Να επιμείνετε πιο πολύ στα «προβληματικά» σημεία. Έπειτα, παίρνετε 1 κουτάλι της σούπας και γεμίζετε το μισό με μαγειρική σόδα. Στάζετε πάνω της (και μέσα στο κουτάλι) μερικές σταγόνες από το λεμόνι που έχετε κόψει μέχρι να δείτε ότι δημιουργείται ένα μείγμα, μια πάστα, από λεμόνι και σόδα μαγειρικής, που μπορεί να απλωθεί. Παίρνετε 1 μπατονέτα και απλώνετε το μείγμα αυτό σε όλα τα νύχια σας που εμφανίζουν κιτρινίλες. Αφήνετε τη σπιτική συνταγή για τη λεύκανση νυχιών να δράσει μόνη της για 6 με 8 λεπτά της ώρας. Μόλις περάσουν τα λεπτά αυτά, τρίβετε λίγο σα να κάνετε ένα ελαφρύ μασάζ τα νύχια σας (ένα – ένα ξεχωριστά) κι αμέσως τα ξεπλένετε καλά. Επαναλαμβάνετε 2 με 3 φορές ανά εβδομάδα έως ότου το κιτρίνισμα φύγει.

5. Με μηλόξιδο και ζεστό νερό

Εξίσου καλή θεραπεία για τα κιτρινισμένα νύχια είναι το μηλόξιδο. Αναμειγνύετε ½ κούπα από μηλόξιδο και ½ κούπα από ζεστό νερό. Βυθίζετε τα νύχια σας για περίπου 15 – 20 λεπτά. Τα βγάζετε, τα σκουπίζετε με μία καθαρή πετσέτα ταμποναριστά χωρίς να τα τρίβετε και τα ξαναβουτάτε μέσα επαναλαμβάνοντας τρεις φορές την ίδια διαδικασία (τρία 15λέπτα δηλαδή). Επαναλαμβάνετε καθημερινά τη συγκεκριμένη θεραπεία και θα δείτε τα νύχια σας και πάλι λευκά.

6. Με οξυζενέ

Το ευρέως γνωστό στη χώρα μας οξυζενέ (κανονικά ονομάζεται υπεροξείδιο του υδρογόνου, ενώ στην αγγλική γλώσσα θα το ακούσετε ως hydrogen peroxide) χρησιμοποιείται ανά τον κόσμο ως προϊόν λεύκανσης. Έτσι, καθίσταται κατάλληλο και για τη λεύκανση νυχιών που έχουν κιτρινίσματα στην επιφάνειά τους κυρίως λόγω του μανικιούρ που λαμβάνουν κι όχι επειδή σηματοδοτούν κάποια ασθένεια.

Πώς να απαλλαγείτε από τα κιτρινισμένα νύχια με φυσικό τρόπο; Ρίχνετε 3 κουταλιές της σούπας σε μισή κούπα με νερό από τη βρύση που να είναι ζεστό και ανακατεύετε καλά τα δύο υλικά σας. Βουτάτε τα νύχια σας μέσα στο σκεύος που χρησιμοποιήσατε για 3 λεπτά της ώρας. Έπειτα, με μία μαλακή οδοντόβουρτσα, τρίβετε τους κίτρινους λεκέδες. Ξεβγάζετε με χλιαρό νερό, σκουπίζετε ταμποναριστά κι ενυδατώνετε γρήγορα – γρήγορα. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε τη μέθοδο με το οξυζενέ 1 έως 2 φορές την εβδομάδα, και πιστεύουμε ότι εντός 1 μήνα θα έχετε λευκάνει τα νύχια σας.

7. Με οδοντόκρεμα λεύκανσης

Όλες θα έχετε δοκιμάσει τέτοιες οδοντόκρεμες. Δε διαφέρουν καθόλου από τις υπόλοιπες από άποψη συσκευασίας ή τιμής, ωστόσο πρόκειται για αυτές που διαφημίζονται για το άσπρισμα των δοντιών που υποτίθεται ότι επιτυγχάνουν. Εμπεριέχουν πυρίτιο και φθόριο, που δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα δόντια και τα ούλα μας. Είναι, όμως, πολύ αποτελεσματικές όσον αφορά στη σπιτική λεύκανση νυχιών.

Αυτό που χρειάζεται να κάνετε εσείς είναι να προμηθευτείτε μία οδοντόκρεμα λεύκανσης που να περιλαμβάνει στα συστατικά της τα δύο παραπάνω κι αν γίνεται και υπεροξείδιο του υδρογόνου. Απλά προσθέτετε μία μικρή επικάλυψη πάνω από κάθε νύχι σας που έχει κιτρινίσει και αφήνετε την οδοντόκρεμα να δράσει για 10 λεπτά. Επιμείνετε στο τέλος για 1 λεπτό σε κάθε νύχι τρίβοντας απαλά με ένα βουρτσάκι νυχιών (ή έστω με μία οδοντόβουρτσα όπως αναφέραμε και σε προηγούμενες συνταγές). Ξεβγάζετε με ζεστό νερό καλά, ενυδατώνετε με  ενυδατική κρέμα και επαναλαμβάνετε 2 με 3 φορές ανά εβδομάδα για σχεδόν 1 μήνα.

8. Με στυλό λεύκανσης νυχιών

Η όγδοη κατά σειρά πρότασή μας σχετικά με το πώς να απαλλαγείτε από τα κιτρινισμένα νύχια έχει να κάνει με μία γρήγορη λύση επιδιόρθωσης. Στα φαρμακεία αλλά και σε άλλα καταστήματα μπορείτε να βρείτε το εν λόγω στυλό, το οποίο συνήθως έχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Κοστίζει σαφώς περισσότερο από τις προηγούμενες συνταγές που περιέχουν κυρίως προϊόντα που ήδη διαθέτετε στο σπίτι σας, δεν είναι όμως ακριβό. Είναι άκρως κατάλληλο για εσάς που βιάζεστε να δείτε αποτελέσματα, δεδομένου ότι δρα ταχύτερα σε σύγκριση με αγνά προϊόντα και εντελώς φυσικές μεθόδους όπως είναι για παράδειγμα το λεμόνι ή η σόδα.

Οκτώ εναλλακτικοί κι ενδιαφέροντες τρόποι για να απαλλαγείτε από τα κιτρινισμένα νύχια σας και να επιτύχετε μία άριστη λεύκανση νυχιών από το σπίτι σας, Δοκιμάστε όποια σας πείθει περισσότερο!

Κιτρινισμένα νύχια; Κάντε λεύκανση με 8 φυσικούς τρόπους στο σπίτι!

ΚΛΕΙΣΙΜΟ