Πέντε λάθη που κάνουμε όταν χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό στο αυτοκίνητο!

Πέντε λάθη που κάνουμε όταν χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό στο αυτοκίνητο!

Τώρα που πέρασαν οι… μουσώνες και η θερμοκρασία ανεβαίνει πάλι (μαζί με υψηλά ποσοστά υγρασίας), καλό είναι να προσέξουμε το πώς πρέπει να χειριζόμαστε το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου μας, καθώς συνήθως -κατά τους έμπειρους τεχνικούς της αυτοκινητοβιομηχανίας- υποκύπτουμε στα εξής πέντε λάθη:

1. Ενεργοποίηση του κλιματισμού μόλις μπούμε στο αυτοκίνητο

Το καλοκαίρι, το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου που έχει μείνει παρκαρισμένο στον ήλιο μπορεί να φτάσει 60 βαθμούς κελσίου. Αυτή η θερμοκρασία μπορεί να πέσει κατά 25 βαθμούς σε περίπου μισή ώρα αν ακολουθήσουμε την εξής οδηγία:

sfdhsdfsg5

Ανοίγουμε πόρτες και παράθυρα για ένα λεπτό πριν ενεργοποιήσουμε τον κλιματισμό. Με αυτή την απλή κίνηση πέφτει η θερμοκρασία στο εσωτερικό, μπαίνει φρέσκος αέρας και τότε μπαίνουμε στο αυτοκίνητο, κλείνουμε τις πόρτες και τα παράθυρα και ενεργοποιούμε τον κλιματισμό.

2. Κρατάμε την επιλογή ανακύκλωσης αέρα συνεχώς ενεργοποιημένη

sfdhsdfsg2

Αυτό είναι ένα άλλο κλασικό λάθος που ενδεχομένως να μας θολώσει και τα τζάμια. Το σωστό αρχικά (για 3-5 λεπτά) είναι να επιλέξουμε την ανακύκλωση και στη συνέχεια την επιλογή Auto, έτσι ώστε η ροή του αέρα μπορεί να ρυθμιστεί αυτόματα, πιο ομοιόμορφα και αποτελεσματικά.

3. Όταν το πρωινό είναι δροσερό, δεν ενεργοποιούμε τον κλιματισμό

sfdhsdfsg1

Ανάλογα με το πού βρισκόμαστε, κάποια καλοκαιρινά πρωινά μπορεί να είναι δροσερά. Παρόλα αυτά, είναι καλή ιδέα να ενεργοποιήσουμε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου, ακόμη και αν ρυθμίσουμε την θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα, ώστε να αποφύγουμε τα θολά παράθυρα όταν η εξωτερική θερμοκρασία αρχίσει να ανεβαίνει ελαφρά.

4. Η λάθος ρύθμιση ων αεραγωγών

sfdhsdfsg6Πολλές φορές παρά το ότι δουλεύει ο κλιματισμός, οι επιβάτες εξακολουθούν να ζεσταίνονται και ρυθμίζουν τον επιλογέα σε ακόμα μικρότερη θερμοκρασία. Πριν όμως καταφύγουμε σε αυτή την ενέργεια, θα πρέπει να ρυθμίσουμε την ροή του αέρα στο εσωτερικό, ούτως ώστε ο ψυχρός αέρας να εκτοξεύεται από τους αεραγωγούς προς την οροφή του αυτοκινήτου και στη συνέχεια (καθώς ο ψυχρός αέρας είναι βαρύτερος από τον θερμό, να «λούζει» τους επιβάτες.

5. Ελλιπής συντήρηση

sfdhsdfsg4

Όπως συμβαίνει και με τον κινητήρα, τους τροχούς ή το υγρό φρένων, το σύστημα κλιματισμού στα αυτοκίνητα απαιτεί επίσης ειδική συντήρηση. Συνιστάται η αλλαγή των φίλτρων κάθε 15.000 ή 20.000 χιλιομέτρων για να διατηρηθεί σταθερή η ροή και η ένταση.

Πηγή: newsbeast.gr