Στριφτή πατατόπιτα!

Στριφτή πατατόπιτα!

Ανοίγουμε φύλλο και το… στρίβουμε σε μια πίτα με οικονομικά και απλά υλικά που θα κάνει τη διαφορά. Πατατόπιτα με αρωματικό δυόσμο και διάφορα τυριά

Πώς λίγο νερό, αλεύρι και πατάτες μπορούν να γίνουν μια συνταγή τόσο απολαυστική που δεν θα την αλλάζεις με τίποτα.

Υλικά για 1 πίτα σε ταψάκι 30εκ.
  • Για το φύλλο: 375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1/4 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι λευκό
  • Αλάτι
  • Για τη γέμιση: 1 κιλό πατάτες
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού φύλλα δυόσμου
  • 100 γρ. φέτα τριμμένη
  • 100 γρ, ανθότυρο τριμμένο
  • 1/2 ποτήρι γάλα
  • 1 αυγό
  • Πιπέρι
Εκτέλεση:
  1. Βάλε σε μεγάλη λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι. Άνοιξε μια λακουβίτσα και πρόσθεσε το λάδι. Ρϊξε λίγο, λίγο το νερό και ζύμωσε να πάρεις μια ομοιόμορφη ζύμη. Βάλε όσο πάρει (ίσως χρειαστεί να μην το προσθέσεις όλο) χλιαρό νερό.
  2. Σκέπασε με πετσέτα και άφησε να σταθεί τουλάχιστον 30′ λεπτά
  3. Στο μεταξύ βράσε τις πατάτες καλά. Λιώσε σε μια λεκάνη με ένα πιρούνι. Δεν μας ενδιαφέρει να γίνουν πουρές, ας μείνουν και κομματάκια.
  4. Πρόσθεσε στην πατάτα, αφού κρυώσει ελαφρά, τα τυριά, το δυόσμο, το γάλα και σπάσε το αυγό. Ανακάτεψε να ενωθούν τα υλικά σου.
  5. Άνοιξε τα φύλλα. Αλεύρωσε μια επιφάνεια και βάλε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος μπάλας του τένις. Άνοιξέ το με τον πλάστη, περιστρέφοντάς το ώστε να παραμένει σε στρογγυλό σχήμα. Μην ξεχνάς να αλευρώνεις τακτικά ώστε να μην κολλάει. Τύλιξε την μία άκρη στον πλάστη και κύλησε τον πιέζοντας από το κέντρο προς τα άκρα ώστε να λεπτύνει ομοιόμορφα. Κάνε το ίδιο κυκλικά από όλες τις μεριές.
  6. Κόψε το φύλλο στη μέση και άπλωσε σε απόσταση δύο-τριών δακτύλων από την κομμένη μεριά γέμιση κατά μήκος του φύλλου. Τύλιξε τη γέμιση μέσα στο φύλλο να πάρεις ένα ωραίο μπαστουνάκι. Κάνε το ίδιο με το άλλο μισό.
  7. Άλειψε το ταψί με ελαιόλαδο και στρώσε το πρώτο μπαστουνάκι από το κέντρο προς τα έξω. Κάνε το ίδιο με όλα τα φύλλα και τη γέμιση, ώσπου να τελειώσεις τα υλικά σου.
  8. Ψήσε την πίτα στους 180oC για 1 1/2 ώρα ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα το φύλλο. Τσέκαρε αν έχει ροδίσει και από κάτω και βγάλε από το φούρνο.
 Πηγή: Cookleit