Παγωτό: 10 συμβουλές για να βγει …θεϊκό!

Παγωτό: 10 συμβουλές για να βγει …θεϊκό!

Με όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε να φτιάξετε σπιτικό παγωτό, είτε έχετε μηχανή είτε όχι, θυμηθείτε τα εξής:

1. Σημασία στο γάλα: Ο κανόνας είναι ένας και απλός. ‘Οσο περισσότερα λιπαρά έχει το γάλα που θα χρησιμοποιήσουμε, τόσο πιο κρεμώδη υφή θα έχει το παγωτό μας. Το φρέσκο πλήρες γάλα ή ακόμη και η κρέμα γάλακτος είναι οι καλύτερες επιλογές.

2. Η ζάχαρη χρειάζεται: Αν επιθυμούμε το παγωτό μας να έχει σωστή υφή δεν αντικαθιστούμε τη ζάχαρη με άλλα γλυκαντικά.

3. Δε λέμε όχι στα αυγά: Τα αυγά στις κλασικές συνταγές είναι απαραίτητα και κάνουν το παγωτό νόστιμο, μαλακό και βελούδινο. Αν επιθυμούμε για λόγους υγιεινής διατροφής δροσερά παρασκευάσματα χωρίς αυγά και γάλα, τότε καλύτερα να στραφούμε στις γρανίτες και τα σορμπέ.

4. Λίγο λικεράκι δίνει γεύση: 1-2 κουταλιές της σούπας σε κάθε λίτρο παγωτού θα δώσουν υπέροχο άρωμα και γεύση. Δίνουμε βάση όμως στο επόμενο tip.

5. Με μέτρο το αλκοόλ. Τα παγωτά που περιέχουν αλκοόλ πήζουν αργότερα από τα άλλα. Αν σε πέσει παραπάνω αλκοόλ από το αναφερόμενο στη συνταγή, το παγωτό σας κινδυνεύει να μην πήξει. Μην απογοητευθείτε όμως, χρησιμοποιήστε το ως σος για φρέσκα φρούτα, σοκολατόπιτες ή και τάρτες.

6. Κι αν θέλουμε παρφέ: Αν θέλουμε στο παγωτό μας να προσθέσουμε κομμάτια σοκολάτας ή αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς φροντίζουμε να το κάνουμε αφού το μείγμα έχει ήδη παγώσει καλά και το έχουμε ανακατέψει αρκετές φορές. Τα παρφέ παγωτά όχι μόνο δεν χρειάζονται παγωτομηχανή, αλλά γίνονται και πολύ καλύτερα με τον παραδοσιακό τρόπο και μάλιστα η γεύση τους βελτιώνεται τις επόμενες μέρες που μένουν στην κατάψυξη.

7. Για έντονο άρωμα βανίλιας. Για να αρωματίσετε τα παγωτά σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκόνη βανίλιας αλλά να ξέρετε ότι εσάνς και το λουβί βανίλιας έχουν πιο αυθεντικό άρωμα.

8. Η ώρα της κατάψυξης: Φροντίζουμε να αποθηκεύσουμε το παγωτό μας σε καλά παγωμένο μεταλλικό σκεύος που να κλείνει αεροστεγώς.

9. Τακτικό ανακάτεμα: Από τη στιγμή που το παγωτό θα μπει στην κατάψυξη, θα πρέπει να ξαναχτυπηθεί τουλάχιστον 2-3 φορές ακόμη μέσα στο 8ωρο που σε γενικές γραμμές θα χρειαστεί για να παγώσει. Ο λόγος που θα πρέπει να γίνει αυτό το επιπλέον χτύπημα, είναι για να μην δημιουργηθούν κρύσταλλοι, που χαλάσουν την κρεμώδη υφή του.

10. Ας μην το φάμε αμέσως: Αν έχουμε υπομονή και περιμένουμε να απολαύσουμε το παγωτάκι μας την επόμενη μέρα, το αποτέλεσμα θα μας ικανοποιήσει ακόμα περισσότερο μιας και οι γεύσεις και τα αρώματα θα ενωθούν καλύτερα. Για τους …εγκρατείς: το σπιτικό παγωτό διατηρείται για 3 εβδομάδες, αλλά όσο πιο φρέσκο καταναλωθεί τόσο νοστιμότερο.

Πηγή: newpost.gr