Facebook: Πώς να προστατεύσετε τα δεδομένα σας με αφορμή την τεράστια διαρροή στοιχείων

Facebook: Πώς να προστατεύσετε τα δεδομένα σας με αφορμή την τεράστια διαρροή στοιχείων

Μετά την πρόσβαση που απέκτησε η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica

Η αποκάλυψη για παράνομη πρόσβαση της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων, Cambridge Analytica, σε δεδομένα άνω των 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook «έβαλε» φωτιές στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που «μεταφράζεται», μεταξύ άλλων και σε πτώση της μετοχής του.

Αμερικανοί αλλά και βρετανοί βουλευτές ζητούν ενώ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, έγραψε στο twitter πως «οι κατηγορίες για κατάχρηση δεδομένων χρηστών του Facebook είναι μια απαράδεκτη παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών μας στην ιδιωτικότητα».Η  Cambridge Analytica, μάλιστα, χρησιμοποίησε αυτά τα δεδομένα για να αναπτύξει τεχνικές υποστήριξης του Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Πώς μπορεί κανείς να προστατευτεί

Αν η παραπάνω διαρροή σας έβαλε σε σκέψεις για το πώς μπορείτε να προστατεύσετε τα προσωπικά δεδομένα σας στο Facebook, ο Guardian παρουσιάζει έναν βοηθητικό οδηγό που αφορά στις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο, πριν το 2016, οι εφαρμογές του Facebook ζητούσαν άδεια για πρόσβαση στα δεδομένα όχι μόνο του συγκεκριμένου χρήστη αλλά και των φίλων του στην πλατφόρμα, γεγονός που αύξανε κατακόρυφα τον αριθμό των δεδομένων που θα μπορούσαν να συλλέξουν.

Πλέον τα Facebook apps επιτρέπεται να συλλέξουν δεδομένα μόνο από μεμονωμένους χρήστες που συνδέονται απευθείας σε αυτά, αλλά και πάλι οι πληροφορίες που συλλέγονται δεν είναι αμελητέες. Το αντίθετο μάλιστα. Θα εντυπωσιαζόταν κανείς αν αντιλαμβανόταν πόσα δεδομένα παραχωρεί με τη «θέλησή» του στις συγκεκριμένες εφαρμογές.

Από τη σελίδα ρυθμίσεων των εφαρμογών του Facebook μπορεί να κανείς να διαχειριστεί τις εφαρμογές οι οποίες έχουν πρόσβαση στο προφίλ του. Το λινκ μεταφέρει τον χρήστη στη λίστα με τις εφαρμογές κάτω από τον τίτλο «Logged in with Facebook». Αν δεν αναγνωρίζετε κάποια από αυτές, καλό θα ήταν να τη διαγράψετε ώστε να μην έχει πρόσβαση στα στοιχεία σας.

Επιλέξτε το Apps other use (άλλη χρήση των εφαρμογών) για να αποφασίσετε σε ποια στοιχεία σας μπορούν να έχουν πρόσβαση αυτές. Πατώντας το «edit» θα διαπιστώσετε ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν στο βιογραφικό σας, την ημερομηνία γέννησης, αν είστε online, τα ποστ, τις δραστηριότητες, τα ενδιαφέροντα, ακόμα και τις πολιτικές σας πεποιθήσεις. Μπορείτε να επιλέξετε ποια από αυτά δεν θέλετε να χρησιμοποιηθούν.

Αν πάλι, δεν αισθάνεστε ασφάλεια, σκεφτείτε να διαγράψετε εντελώς τον λογαριασμό σας στο Facebook, όπως αναφέρει ως εναλλακτική λύση ο Guardian.

Πηγή: altsantiri.gr