Από ποιες παθήσεις προστατεύει το περπάτημα – Πόσες ώρες την εβδομάδα είναι ιδανικές

Από ποιες παθήσεις προστατεύει το περπάτημα – Πόσες ώρες την εβδομάδα είναι ιδανικές

Αν δεν έχουμε χρόνο να πάμε στο γυμναστήριο ή να ακολουθήσουμε κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα, τα καλά νέα είναι και το περπάτημα ωφελεί την υγεία σε τέτοιο βαθμό ώστε μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ειδικοί συστήνουν να ασκείται κανείς τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα με μέτρια ένταση ή 75 λεπτά με μεγάλη ένταση, όμως μια νέα έρευνα με επικεφαλής τη δρα Άλπα Πατέλ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «American Journal of Preventive Medicine» δείχνει ότι και λιγότερες ώρες περπάτημα την εβδομάδα ωφελούν πολύ την υγεία.
Οι ερευνητές, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 140.000 ανθρώπους. Από αυτούς, το 95% περπατούσε λιγότερο ή περισσότερο (το 5% σχεδόν καθόλου), ενώ σχεδόν οι μισοί χρησιμοποιούσαν το περπάτημα ως τη μόνη τους άσκηση.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι ακόμα και λιγότερες ώρες περπάτημα σχετίζονται με μειωμένη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με καθόλου περπάτημα. Με 2,5 έως 5 ώρες περπάτημα την εβδομάδα, χωρίς άλλη άσκηση, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν μειωμένος κατά 20% κατά μέσο όρο.

Όσοι χρησιμοποιούν το περπάτημα ως άσκηση μειώνουν την πιθανότητα πρόωρου θανάτου από παθήσεις των πνευμόνων. Ο κίνδυνος αυτός είναι μειωμένος κατά 35% για όσους περπατούν πάνω από έξι ώρες την εβδομάδα (χωρίς άλλη άσκηση). Ο κίνδυνος είναι επίσης μειωμένος κατά περίπου 20% για τον πρόωρο θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια και κατά 9% από καρκίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΛΕΙΣΙΜΟ