Οι αντιθρομβωτικές ιδιότητας της Σαρδέλας

Οι αντιθρομβωτικές ιδιότητας της Σαρδέλας

Οι σαρδέλες αν και φθηνές, είναι πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά παρόλο που είναι μικρά ψάρια και πολλές φορές υποτιμάται η ανεκτίμητη διατροφική τους αξία. Ίσως είναι από τα σπάνια ψάρια που περιέχουν φώσφορο, σελήνιο και συνένζυμο Q10 ενώ η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι υψηλότερη ακόμη και από τα φασόλια.

Έλληνες ερευνητές αποφάσισαν να αποδείξουν την θαυματουργή δράση της σαρδέλας και δεν είναι άλλη από την προστασία της καρδιάς. Ταυτόχρονα μελέτησαν την αντιθρομβωτική της δράση σε σχέση με το μουρουνέλαιο το οποίο είναι στην κορυφή της λίστας των φυσικών αντιθρομβωτικών ουσιών. Απέδειξαν λοιπόν ότι το έλαιο της σαρδέλας εμπόδισε τη δημιουργία θρόμβου. Θρόμβοι δημιουργούνται στις αρτηρίες προκαλώντας εγκεφαλικά, κυκλοφορικά προβλήματα ενώ ταυτόχρονα θρόμβους προκαλούν και τα καρκινικά κύτταρα. Αναλογιστείτε μια τέτοια ανακάλυψη τι εφαρμογές στην ιατρική θα μπορούσε να έχει, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα φθηνό προϊόν ιδιαίτερα προσιτό στους καταναλωτές και με αφθονία στην Ελλάδα.

Η σαρδέλα είναι επίσης πλούσια σε βιταμινη D και σύμπλεγμα βιταμινών Β γεγονός, που ενισχύει το ανοσοποιητικό, αναζωογονεί τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια. Το έλαιό της χρησιμοποιείται από διάφορες εταιρείες κοσμετολογίας υποσχόμενες νεανικό δέρμα.

Το itrofi προτείνει να προσθέσετε ψάρι στην διατροφή σας, τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα. Προτιμήστε φρέσκα ψάρια όχι κατεψυγμένα, ούτε κονσερβοποιημένα, καθώς όχι μόνο αλλοιώνονται τα συστατικά τους αλλά χάνουν και την θρεπτική τους αξία. Τα μικρά ψάρια είναι πιο θρεπτικά. Ειδικά η σαρδέλα είναι ένα ψάρι ιδιαίτερα ευαίσθητο, που ο οποιοσδήποτε μπορεί να αντιληφθεί τη φρεσκάδα της ενώ αποτελεί ίσως την βάση για μια σωστή διατροφή ιδιαίτερα για τους αθλητές καθώς αποτελεί τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και μέταλλα.

Πηγή: itrofi.gr