Tρόποι για να μετρήσετε το σωματικό σας λίπος

Tρόποι για να μετρήσετε το σωματικό σας λίπος

Το σώμα αποτελείται από διάφορους ιστούς, αλλά στη διάρκεια της ενήλικης ζωής δύο είναι οι ιστοί που προκαλούν σημαντικές αυξομειώσεις στο σωματικό βάρος, ο μυϊκός και ο λιπώδης.

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από την άλιπη μάζα και τον λιπώδη ιστό. Η άλιπη μάζα περιλαμβάνει τους μυς, τα οστά και τα διάφορα όργανα.

Ο λιπώδης ιστός είναι το ποσοστό της σωματικής μάζας που αποτελείται από λίπος. Συχνότερα ονομάζεται ως σωματικό λίπος και είναι το επί τοις εκατό της συνολικής σωματικής μάζας το οποίο αποτελείται από το λίπος.

Ο λιπώδης ιστός ή σωματικό λίπος διακρίνεται σε δύο κατηγορίες, το δομικό ή απαραίτητο και το αποταμιευτικό ή μη απαραίτητο.

Το απαραίτητο λίπος είναι το ποσοστό του λίπους που χρειάζεται το σώμα για να επιτελέσει τις συνηθισμένες βιολογικές του λειτουργίες. Για όσους ρωτούν, όχι το λίπος δεν μπορεί να σφίξει.

Υπάρχουν ασήσεις που μπορούν να ρίξουν τα επίπεδα λίπους στο σώμα σας, το οποίο μπορεί να εκπαιδευτεί με διάφορους τρόπους για να καίει περισσότερο λίπος από το κανονικό.

Αυτοί είναι οι βασικοί τρόποι για να μετρήσετε το λίπος στο σώμα σας:

 Δερματοπτυχόμετρο

Η μεγαλύτερη ποσότητα του αποθηκευμένου λίπους του σώματος βρίσκεται κάτω από το δέρμα και κατά συνέπεια το πάχος της πτυχής του δέρματος σε ορισμένα βασικά σημεία του σώματος δίνει μια καλή εικόνα του συνολικού υποδόριου λίπους. Τα δερματοπτυχόμετρα βασίζονται στη μέτρηση αυτού του υποδόριου λίπους. Τα συνηθέστερα σημεία μέτρησης του πάχους της πτυχής είναι: οι περιοχές του τρικέφαλου, του δικέφαλου μυός, της ωμοπλάτης και των άνω λαγονίων οστών. Από το άθροισμα των 4 πτυχών μπορεί να υπολογισθεί το συνολικό % λίπος ανά ηλικία και φύλο σύμφωνα με κάποιες εξισώσεις.

 Εξυπνή ζυγαριά

Χάρη σε μια σειρά από αισθητήρες και εργαλεία, οι έξυπνες ζυγαριές προσφέρουν ταυτόχρονα και λιπομέτρηση, αλλά και αρκετά ακόμη στοιχεία της σωματικής σας ανάλυσης. Μάλιστα, σε συνεργασία με αντίστοιχο software που πρέπει να εγκατασταθεί σε μια έξυπνη συσκευή, μπορείτε να μοιραστείτε εύκολα και απλά τα δεδομένα σας, τόσο με φίλους και συγγενείς, όσο και με τον προσωπικό σας ιατρό/διαιτολόγο/διατροφολόγο.

 Φορητό σκάνερ

Το πλεονέκτημά του είναι πως μπορεί να μετακινηθεί γύρω από το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να γνωρίζετε τα ποσοστά σωματικού λίπους έως και σε 24 διαφορετικές μυικές ομάδες.

Υδροστατικό ζύγισμα

Κατά την διάρκεια της διαδικασίας ο εξεταζόμενος ζυγίζεται έξω και κάτω από το νερό. Το ζητούμενο της μεθόδου αυτής είναι η εύρεση της πυκνότητας του σώματος και βασίζεται στην αρχή του Αρχιμήδη. Το βάρος του σώματος έξω από το νερό φυσιολογικά είναι μεγαλύτερο από ότι μέσα στο νερό. Η διάφορα του βάρους έξω και μέσα στο νερό μας δίνει την ποσότητα του νερού που εκτοπίστηκε. Βάση της αρχής του Αρχιμήδη μετρώντας τον όγκο του εντοπιζόμενου νερού μπορούμε να βρούμε τον όγκο του σώματος. Το σφάλμα της μέτρησης με την μέθοδο της υδροστατικής ζύγισης κυμαίνεται από 2% έως 3%, το όποιο είναι αποδεκτό ακόμη και στους πλέον αυστηρούς ερευνητικούς σχεδιασμούς.

 DEXA

Η διπλής ενέργειας ακτινοβολία ακτίνων Χ, είναι η μέθοδος γνωστή με το όνομα DEXA. Στο παρελθόν, η μέθοδος χρησιμοποιούνταν μόνο για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας, αλλά πλέον έχει γίνει το “νέο χρυσό πρότυπο”, όταν μιλάμε για μέθοδο μέτρησης του σωματικού λίπους. Βασίζεται σε τρι-συστατικό μοντέλο μέτρησης, όπως λέγεται, σε αντίθεση με την υδροστατική μέθοδο ζύγισης, όπου βασίζεται σε δι-συστατικό μοντέλο μέτρησης. Όταν μιλάμε για τρι-συτατικό μοντέλο, εννοούμε ότι “χωρίζει” το σώμα σε τρία τμήματα, σε μάζα συνολικών ηλεκτρολυτών στο σώμα, σε μάζα ελεύθερου λίπους και σε λιπώδη μάζα. Αντίθετα, στο δι-συστατικό μοντέλο, εννοούμε το διαχωρισμό του σώματος σε δύο τμήματα, σε μάζα ελεύθερου λίπους και σε λιπώδη μάζα. Η μέδοθος DEXA επιτρέπει επίσης και την ανάλυση της κατανομής του σωματικού λίπους, με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε πως κατανέμεται το λίπος σε διάφορα μέρη του σώματος. Χρησιμοποιεί τη μέθοδο της σάρωσης του σώματος με απόλυτα ασφαλή και χαμηλή δόση ακτινοβολίας και η διάρκεια της μέτρησης είναι περίπου είκοσι λεπτά.

 Μέθοδος ανθρωπομετρικής ταινίας

Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί τις μετρήσεις κάποιων περιφερειών του σώματος, για την εκτίμηση του ποσοστού του σωματικού λίπους. Ο συνηθέστερος αλγόριθμος για τη συγκεκριμένη μέθοδο, χρησιμοποιεί τις περιφέρειες της μέσης, του λαιμού και των γοφών, καθώς και το σωματικό ύψος.

Πηγή: runfun.gr