Δείτε αν κινδυνεύετε από καρκίνο στο έντερο ανάλογα με το μήκος των ποδιών σας

Δείτε αν κινδυνεύετε από καρκίνο στο έντερο ανάλογα με το μήκος των ποδιών σας

Το μήκος των ποδιών συνδέεται με τις πιθανότητες εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου (AACR).

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν παλαιότερες μελέτες που είχαν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα.

Συγκριτικά με όσους έχουν πιο κοντά πόδια, όσοι έχουν αρκετά μακριά πόδια φαίνεται να διατρέχουν περίπου 42% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο παχύ έντερο.

Μία θεωρία που εξηγεί τα ευρήματα είναι ότι οι πιο ψηλοί άνθρωποι έχουν και μεγαλύτερο σε μήκος έντερο, επομένως υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος ιστός όπου μπορεί να αναπτυχθεί ο καρκίνος. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι τα υψηλά επίπεδα αυξητικών ορμονών που προωθούν την ανάπτυξη των άκρων προωθούν και την ανάπτυξη του καρκίνου. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, τα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας 1 είναι αρκετά υψηλά και αυτό αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη νόσο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 14.500 ανθρώπους, συσχετίζοντας το μήκος των ποδιών τους με το ιατρικό τους ιστορικό. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εστίασαν στα άτομα που εκδήλωσαν καρκίνο στο παχύ έντερο σε διάστημα 20ετίας.

Οι αναλύσεις υπέδειξαν μια αναλογική σχέση ανάμεσα στο μήκος των ποδιών και στις πιθανότητες εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου, στους άντρες τουλάχιστον, αφού στις γυναίκες το μήκος των ποδιών δεν φάνηκε να συσχετίζεται σημαντικά με τη νόσο.

 

Οι άντρες με τα πιο μακριά πόδια (90 εκατοστά κατά μέσο όρο) φάνηκε να έχουν 91%περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ορθοκολικό καρκίνο σε σύγκριση με τους άντρες με τα πιο κοντά πόδια (79 εκατοστά κατά μέσο όρο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συσχέτιση με το μήκος των ποδιών ήταν σημαντικότερη απ’ ό,τι το ύψος του ατόμου γενικώς ή το πλάτος του κορμού.

Πηγή: onmed.gr