Τι είναι οι φοβίες και από τι προκαλούνται;

Τι είναι οι φοβίες και από τι προκαλούνται;

Οι φοβίες σε παγκόσμια κλίμακα

Ως φοβία θεωρείται «κάθε μη ρεαλιστική και συχνά ακραία εκδήλωση φόβου, η οποία προκύπτει αυτόματα και συνήθως είναι ανεξέλεγκτη». Πρόκειται για μία από τις πιο συνηθισμένες ψυχικές διαταραχές, με το ποσοστό να ξεπερνά το 10% του παγκόσμιου συνολικού πληθυσμού.  Ένα και μόνο ερέθισμα είναι αρκετό για να μας οδηγήσει σε τέτοιες αντιδράσεις. Αυτό το ερέθισμα για κάποιους θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κάτι το φυσιολογικό, ενώ για κάποιους άλλους αποτελεί το κομβικό σημείο από το οποίο δημιουργείται η προβληματική συμπεριφορά για την οποία κάναμε λόγο παραπάνω.

Οι γυναίκες παίρνουν τα πρωτεία και εδώ!

Μερικές από τις πιο συχνές φοβίες από τις οποίες είτε πάσχουμε, είτε ακούμε να γίνεται λόγος για αυτές, είναι η υψοφοβία, η αραχνοφοβία, η φοβία για τα αεροπλάνα και η αγοραφοβία. Η λίστα όμως μοιάζει να είναι ατελείωτη και πολύ πιο σύνθετη από όσο θα πιστεύαμε. Στατιστικά οι γυναίκες έχουν την τάση να εμφανίζουν πιο συχνά φοβίες, με κύριες όσες σχετίζονται με έμψυχα όντα, καιρικά φαινόμενα και συγκεκριμένες καταστάσεις. Το ποσοστό σε αυτή την περίπτωση κυμαίνεται μεταξύ 75-90% του παγκόσμιου γυναικείου πληθυσμού. Αντίστοιχα, οι περιπτώσεις των αντρών που αγγίζουν αυτό το ποσοστό, σχετίζονται με φοβίες ως προς τη θέα του αίματος, των ενέσεων ή των τραυμάτων ευρύτερα.

Η αιτία του «κακού»…

Οι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση φοβικών αντιδράσεων, πέρα από το φύλο όπως είδαμε, οι παρακάτω:

  • Η οικονομική κατάσταση
  • Το μορφωτικό επίπεδο
  • Η εθνικότητα και η κουλτούρα
  • Η ψυχολογική και οικονομική κατάσταση τη δεδομένη στιγμή

 

Κάποιες φοβίες μπορεί να συνδέονται ακόμα και με την ιστορία του πολιτισμού μας. Έξοχο παράδειγμα αποτελεί η θεωρία του ψυχολόγου Δρ. Γκρέιαμ Ντάβεϊ από το πανεπιστήμιο City στο Λονδίνο. Σύμφωνα με αυτήν, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα οι αράχνες ταυτίστηκαν με την πανώλη, καθώς γέμιζαν με τους ιστούς τους τα εγκαταλειμμένα σπίτια των ανθρώπων που είχαν νοσήσει. Ο Δρ. Ντάβεϊ υπέθεσε ότι αυτό το γεγονός ίσως καταγράφηκε στη συλλογική μνήμη και επιβιώνει μέχρι τις ημέρες μας στη μορφή της αραχνοφοβίας.

Ζήστε μακριά από τα δεσμά των φοβιών

Η διάγνωση γίνεται αφού προηγηθεί συνειδητοποίηση του πάσχοντα ως προς την αιτία που του προκαλεί την φοβία και τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζει κάθε φορά. Μετά το πέρας αυτής, σειρά παίρνει η θεραπευτική αντιμετώπισή της. Σε αυτό το σημείο κανένας πέρα από τον ειδικό δε μπορεί να μας βοηθήσει και αυτός δεν είναι άλλος από έναν επαγγελματία ψυχοθεραπευτή. Συνοδευτικά ίσως κριθεί απαραίτητο να χορηγηθεί και κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Το πιο ισχυρό όμως από όλα τα όπλα, ενάντια στη μάχη κατά των φοβιών, που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η θέληση να τις υπερπηδήσουμε και να τις εξαλείψουμε. Είναι όλα στο χέρι μας κι αν όχι όλα, τότε σίγουρα το θέμα των φοβιών είναι. Μην επιτρέπετε στο εαυτό σας να βυθίζεται και να εθίζεται σε αυτό τον φαύλο κύκλο. Σπάστε τον και ζήστε ελεύθερα.

«Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει» –Νίκος Καζαντζάκης, Έλληνας συγγραφέας

Πηγή: flowmagazine.gr