Το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Μια καινούρια μελέτη ήρθε να προστεθεί στις ενδείξεις που υπήρχαν για την συμβολή του λυκοπενίου στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και νόσων της στεφανιαίας.

Η μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης έδειξε ότι 56 γραμμάρια τοματοχυμού την ημέρα μπορούν να είναι αρκετά για να βοηθήσουν στην αποφυγή των στατίνων, των φαρμάκων που συνταγογραφούνται στα άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το λυκοπένιο είναι ένα φυτοχημικο που βρίσκεται στα κοκκινωπά φρούτα και λαχανικά και τους δίνει αυτό το χρώμα. Κυριότερη πηγή πρόσληψης λυκοπενίου για τον άνθρωπο είναι η τομάτα και τα προϊόντα της. Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, σημαντικό για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων, που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων της καρδιάς και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 585 ατόμων που έπασχαν από διάφορες παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι μια ημερήσια δόση 7,9 mgr λυκοπενίου, μείωσε μέχρι και κατά 26% τα συμπτώματα των ασθενειών αυτών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πέρα από τα εμφανή πλεονεκτήματα της πρόσληψης λυκοπενίου από την τομάτα, δεν θα πρέπει κανείς να αδιαφορήσει για τα υπόλοιπα συστατικά της, τα οξέα και τα ισομερή τους, και τα φυσικά σαλικυλικά που επίσης έχουν σημαντική συμβολή στην μείωση του κινδύνου. Κατέληξαν δε στο συμπέρασμα, ότι παρ όλο που χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για την πλήρη αποκρυπτογράφηση του μηχανισμού, το σίγουρο είναι ότι η τομάτα και το λυκοπένιο που περιέχει είναι ισχυροί σύμμαχοι της καλής υγείας της καρδιάς.

Πηγή: itrofi.gr