Ούρα που αφρίζουν: Τι δείχνουν για την υγεία των νεφρών

Ούρα που αφρίζουν: Τι δείχνουν για την υγεία των νεφρών

Η ύπαρξη αφρού στα ούρα μπορεί να οφείλεται σε «αθώες» αιτίες, όπως η μεγάλη ταχύτητα της ροής των ούρων ή και η επαφή των ούρων με υπολείμματα κάποιου καθαριστικού στη λεκάνη.

Άλλοτε πάλι υποδεικνύει δυσλειτουργία των νεφρών και αυτό όταν συνδυάζεται και με άλλα ανησυχητικά συμπτώματα.

Ούρα & νεφρά

Αρκετά είναι τα σημάδια στα ούρα, όπως το χρώμα τους, που «προειδοποιούν» για προβλήματα στα νεφρά. Για παράδειγμα, ιδιαίτερα ανησυχητική κρίνεται η ύπαρξη αίματος στα ούρα, το οποίο τους προσδίδει μια κοκκινωπή ή ροζ απόχρωση.

Από την άλλη, και η συχνότητα της ούρησης χρησιμοποιείται ως δείκτης υγείας, αφού σχετίζεται μεταξύ άλλων με τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού, τον διαβήτη,τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη.

Αφρός στα ούρα & λειτουργία νεφρών

Όταν τα ούρα αφρίζουν, εφόσον έχουν αποκλειστεί άλλες πιθανές αιτίες, κρίνεται απαραίτητο να αξιολογηθεί με τις κατάλληλες εξετάσεις η λειτουργία των νεφρών.

Μία βασική λειτουργία των νεφρών, των κύριων «φίλτρων» του ανθρώπινου οργανισμού, είναι η επεξεργασία των πρωτεϊνών που υπάρχουν στο αίμα. Οι πρωτεΐνες αυτές επιτελούν σημαντικές βιολογικές λειτουργίες, όπως η διατήρηση της σωστής ισορροπίας υγρών στο σώμα.

Μια βλάβη ή πάθηση των νεφρών έχει συχνά σαν αποτέλεσμα τη «διαρροή» πρωτεϊνών στα ούρα. Το αποτέλεσμα είναι η λεγόμενη πρωτεϊνουρία, δηλαδή η συσσώρευση πρωτεϊνών στα ούρα. Η περίσσεια πρωτεϊνών στα ούρα είναι αυτή που ευθύνεται για τη δημιουργία αφρού.

Η πρωτεϊνουρία αποτελεί αποδεδειγμένα πρώιμο σύμπτωμα της νεφροπάθειας.Όταν λοιπόν ο αφρός στα ούρα συνδυάζεται και με τα παρακάτω συμπτώματα νεφροπάθειας η επίσκεψη στον γιατρό κρίνεται αναγκαία:

  • Φαγούρα στο δέρμα
  • Ναυτία
  • Δύσπνοια
  • Πρήξιμο (κυρίως στα άκρα)
  • Ανεξήγητη κόπωση
  • Συχνουρία
  • Επεισόδια εμετού

Τα συμπτώματα αυτά υποδεικνύουν με ακόμη μεγαλύτερη βεβαιότητα δυσλειτουργία των νεφρών σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό νεφροπάθειας, οι υπερτασικοί και οι διαβητικοί.

Η ακριβής αιτία της ύπαρξης αφρού στα ούρα μπορεί να διαπιστωθεί με μια απλή ανάλυση ούρων, καθώς η εξέταση μετρά και τα επίπεδα πρωτεϊνών στα ούρα. Συμπληρωματικά, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μέτρηση του σακχάρου ή μαγνητική τομογραφία, για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο δομικών προβλημάτων στα νεφρά.

Πηγή: onmed.gr