Η βιταμίνη του ήλιου είναι αναποτελεσματική χωρίς μαγνήσιο

Η βιταμίνη του ήλιου είναι αναποτελεσματική χωρίς μαγνήσιο

Εάν αναρωτιέστε αν παίρνετε αρκετή βιταμίνη D, θα πρέπει επίσης να αναρωτηθείτε αν, παράλληλα, παίρνετε και αρκετό μαγνήσιο. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου εμποδίζουν την απορρόφηση της βιταμίνης D στον οργανισμό.

Ενώ και η βιταμίνη D και το μαγνήσιο, είναι σημαντικά για τις λειτουργίες του σώματος, η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Osteopathic Association, αποτελεί μία από τις βασικές έρευνες που δείχνουν ότι η απορρόφησή τους μπορεί να αλληλοσυνδέεται. Παρόλο που μια σειρά θρεπτικών ουσιών είναι αλληλεξαρτώμενες, αυτή η βιταμίνη και το μαγνήσιο κατέχουν ιδιαίτερη θέση επειδή οι πηγές της βιταμίνης D είναι πολύ περιορισμένες και η απλή παρουσία τους στον οργανισμό δεν μετράει, εκτός αν βρίσκεται σε ενεργό μορφή. Στη νέα δημοσιευμένη ανασκόπηση, οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία του να λαμβάνουμε αρκετή ποσότητα μαγνησίου ώστε να βοηθηθεί ο μεταβολισμός ή η “ενεργοποίηση” της βιταμίνης D και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το σώμα.

«Οι άνθρωποι παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης D αλλά δεν συνειδητοποιούν τον τρόπο με τον οποίο αυτά μεταβολίζονται», δήλωσε ο Mohammed Razzaque, καθηγητής παθολογίας στο Lake Erie College of Osteopathic Medicine στην Πενσυλβάνια και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. “Χωρίς μαγνήσιο, η βιταμίνη D δεν είναι πραγματικά χρήσιμη”, πρόσθεσε. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων αυτής της βιταμίνης θα εξασφαλίσει την αύξηση των επιπέδων ασβεστίου και φωσφορικών, αλλά το άτομο θα παραμείνει ανεπαρκές σε βιταμίνη D. Όλα τα ένζυμα που χρειάζονται για να μεταβολίσουν τη βιταμίνη του ήλιου απαιτούν μαγνήσιο. Ως εκ τούτου, χωρίς μαγνήσιο, η βιταμίνη D είναι παρούσα στο σώμα μόνο στην αποθηκευμένη, ανενεργή μορφή της. Μία τέτοια κατάσταση μπορεί επίσης να προκαλέσει αγγειακή ασβεστοποίηση.

Το μαγνήσιο είναι το τέταρτο κατά σειρά ανόργανο άλας που συναντάται στον οργανισμό μετά από το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ενεργοποιεί εκατοντάδες ένζυμα που εμπλέκονται σε σημαντικές βιολογικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων των ενζύμων που παίζουν ρόλο στο μεταβολισμό της βιταμίνης D. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν ανεπάρκεια. Ίσως οι άνθρωποι που παίρνουν αρκετό μαγνήσιο να χρειάζονται λιγότερη ποσότητα συμπληρώματος βιταμίνης D για να φθάσουν σε επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, από ό,τι εάν δεν είχαν αρκετό μαγνήσιο, δήλωσε ο Razzaque. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι τα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου έχουν καλύτερη οστική πυκνότητα και χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης, ανέφεραν οι ερευνητές.

Στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο περιλαμβάνονται τα αμύγδαλα, οι μπανάνες, τα φασόλια, το μπρόκολο, το καστανό ρύζι, τα κάσιους, οι κρόκοι αυγών, το ιχθυέλαιο, ο λιναρόσπορος, τα πράσινα λαχανικά, το γάλα, τα μανιτάρια, οι ξηροί καρποί, το πλιγούρι, το σουσάμι, η σόγια, το καλαμπόκι, το τόφου και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που παίρνουν συμπληρώματα μαγνησίου, δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από το συνιστώμενο ποσό, το οποίο είναι 350 mg ανά ημέρα για τους ενήλικες. Το όριο αυτό ισχύει μόνο για τα συμπληρώματα. Υπερβολικές ποσότητες μαγνησίου από συμπληρώματα διατροφής μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, ναυτία και κοιλιακές κράμπες.

Πηγή: itrofi.gr