Πώς να τρώει το παιδί σωστά όταν μένει στη γιαγιά

Πώς να τρώει το παιδί σωστά όταν μένει στη γιαγιά

Όταν αφήνουμε το παιδί στη γιαγιά, για ένα πράγμα είμαστε σίγουροι: ότι δεν πρόκειται να πεινάσει! Η αλήθεια, όμως, είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις, η γιαγιά είτε παραταΐζει το μικρό μας είτε το αφήνει να απολαμβάνει τις αγαπημένες του λιχουδιές και σνακ πιο συχνά απ’ όσο θα έπρεπε.

Για να είστε σίγουρη, λοιπόν, ότι το παιδί ακολουθεί τις ίδιες (στο μέτρο του δυνατού) διατροφικές συνήθειες που ακολουθεί και στο σπίτι, δείτε πώς μπορείτε να ρυθμίσετε το μενού, όταν περνάει τη μέρα του στη γιαγιά.

Πρωινό από το σπίτι (σας)!
Αν αφήνετε το παιδί στο σπίτι της γιαγιάς πριν πάτε στη δουλειά, ξυπνήστε νωρίτερα για να φτιάξετε το πρωινό του. Έτσι, το παιδί ξεκινά τη μέρα του υγιεινά και οι πιθανότητες να ζητήσει ή να καταναλώσει γλυκά ή άλλα σνακ, μειώνονται κατά πολύ. Παράλληλα, η γιαγιά απαλλάσσεται από την  προετοιμασία ενός ακόμη γεύματος (ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να παραπονεθεί ποτέ, όμως εμείς την ξεκουράζουμε λίγο). Δείτε σε παλαιότερο άρθρο μας κάποιες γευστικές και υγιεινές προτάσεις για ένα χορταστικό πρωινό.

Συμφωνήστε σε ένα υγιεινό σνακ την ημέρα

Πώς να τρώει το παιδί σωστά όταν μένει στη γιαγιά

Little 2 years old girl eating jello


Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη διατροφή των παιδιών είναι τα σνακ που αρκετές φορές οι γιαγιάδες, τα προσφέρουν απλόχερα, καλό θα είναι να περιορίσετε τον αριθμό τους. Συμφωνήστε, για παράδειγμα, σε ένα σνακ την ημέρα, που καλό θα είναι το παιδί να καταναλώνει συγκεκριμένη ώρα, για παράδειγμα μετά το πρωινό και πριν το μεσημεριανό.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να φροντίσετε ότι πρόκειται για κάτι υγιεινό, θρεπτικό αλλά και γευστικό, έτσι ώστε το παιδί να μην μένει νηστικό και φυσικά να το καταναλώνει χωρίς γκρίνια. Ένα ξυλάκι με λίγα κυβάκια τυρί, βραστή γαλοπούλα και ντοματάκια είναι μια καλή ιδέα που συνδυάζει όλα τα παραπάνω. Για κάτι ακόμα πιο λαχταριστό, επιλέξτε ένα επιδόρπιο γιαουρτιού ειδικά για παιδιά. Εκτός του ότι το παιδί δεν πρόκειται να τις βαρεθεί, παίρνει το ασβέστιο αλλά και τη βιταμίνη D που χρειάζεται ο οργανισμός του και μάλιστα χωρίς να διαμαρτυρηθεί! Η δουλειά της γιαγιάς, έτσι, γίνεται πιο εύκολη (εξάλλου, όλες οι μαμάδες ξέρουμε πόσο αντιδρούν τα παιδιά όταν τα «πιέζουμε» να καταναλώσουν κάτι υγιεινό). Για να κάνετε ακόμα πιο διασκεδαστική την ώρα του σνακ, μπορείτε να επιστρατεύσετε τα αγαπημένα του κουταλάκια και να τ’ αφήσετε στη γιαγιά. Εκτός του ότι το παιδί θα τα καταναλώσει με μεγαλύτερη χαρά, θα νιώσει… σαν στο σπίτι του.

Δώστε στη γιαγιά ένα δεύτερο σετ σερβίτσιου του παιδιού

Πώς να τρώει το παιδί σωστά όταν μένει στη γιαγιά
Πρόκειται για ένα έξυπνο και ανέξοδο κόλπο έτσι ώστε να ελέγχετε τις μερίδες που η γιαγιά δίνει στο παιδί. Δώστε της, λοιπόν, το παιδικό σετ σερβίτσιου που σας περισσεύει -αν όχι, αγοράστε ένα ίδιο- και συμφωνήστε να τρώει το παιδί μόνο σε αυτό και χωρίς να το ξαναγεμίζει με δική της πρωτοβουλία. Με τον τρόπο αυτό, το εγγόνι απολαμβάνει το φαγητό της γιαγιάς, που εκείνη με χαρά έχει ετοιμάσει, ενώ εσείς είστε ήσυχη ότι δεν θα το «παραταΐσει».

Επενδύστε στα υγιεινά ροφήματα
Ένας τρόπος να μην καταφύγει το παιδί σε αναψυκτικά, που συνήθως βρίσκονται σε αφθονία στο ψυγείο της γιαγιάς, είναι να προτιμήσετε δροσιστικούς χυμούς ή υγιεινά smoothies και γρανίτες, ιδανικά για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Αν πάλι θέλετε κάτι πιο χορταστικό, ένα ποτήρι γάλα ή ένα ρόφημα γιαουρτιού με γεύση φράουλα ή μπανάνα είναι εξίσου καλές επιλογές. Πείτε, λοιπόν, στη γιαγιά να κάνει λίγο χώρο στο ψυγείο της και «εφοδιάστε» την με τις απαραίτητες προμήθειες!

Φυσικά, μην ξεχάσετε να την ευχαριστήσετε για τη σημαντική βοήθεια που σας προσφέρει. Απλώς, εξηγήστε της πόσο σημαντικό είναι το παιδί να αποκτήσει σωστές διατροφικές συνήθειες, που θ’ ακολουθεί εντός και εκτός σπιτιού.

Πηγή: mama365.gr