7 tips για οργάνωση και στιλ στη ντουλάπα σας

7 tips για οργάνωση και στιλ στη ντουλάπα σας

Όλες μας έχουμε θαυμάσει τις celebrities που επιδεικνύουν τη ευταξία της ντουλάπας τους. Τα πάντα φαντάζουν αλφαδιασμένα και βαλμένα λες και είσαι σε μια ακριβή boutique.

Η ντουλάπα της Μαράια Κάρεϊ θυμίζει περισσότερο μπουτίκ παρά ντουλάπα. Τα ρούχα οργανωμένα ανάλογα με το στιλ και το χρώμα, σε έναν χώρο όπου δεσπόζουν κατά κύριο λόγο τα περίπου 1.000 ζευγάρια παπούτσια που έχει στην κατοχή της. Ποια δε θα τη ζήλευε;

Πριν ξεκινήσετε την επιχείρηση τακτοποίηση, αγοράστε από το σούπερ μάρκετ ή ένα μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών που έχει και είδη σπιτιού όσα είναι απαραίτητα βασισμένα στη λίστα που ακολουθεί:

-Αρωματικά φακελάκια, μπίλιες ξύλινες εμποτισμένες σε άρωμα, ειδικά αρωματικά χαρτιά και σκοροκτώνα που θα τα βάλετε στα συρτάρια σας είναι αναγκαία σε κάθε εποχή.

-Καινούριες κρεμάστρες που καλό θα ήταν να μοιάζουν με τις παλιές για να υπάρχει ομοιομορφία στη ντουλάπα σας. Πετάξτε όσες έχουν στραβώσει ή δεν είναι χρηστικές.

-Μεγάλα κουτιά αποθήκευσης, γιατί σίγουρα κάποια πράγματα από αυτά που θα βρείτε στα άδυτα της ντουλάπας σας δε θα σας είναι χρήσιμα σε αυτή τη φάση.

-Κουτιά, διαφανή, αποθήκευσης παπουτσιών.

Για τις τσάντες, τα παπούτσια, τις ζώνες, τα καλσόν και τις κάλτσες καλό είναι να προμηθευτείτε κουτιά με ειδικά διαχωριστικά.

Πόσα ρούχα περιλαμβάνει μια ντουλάπα μέσης Ελληνίδας;
Τα εσώρουχα κυριαρχούν στην γκαρνταρόμπα των Ελλήνων, αφού κατά μέσο όρο έχουμε στην κατοχή μας  20 περίπου τεμάχια. Ακολουθούν οι μπλούζες και τα T-shirts (17,3 και 16,8 αντίστοιχα), οι κάλτσες (16,7 τεμάχια) και τα  παπούτσια– 8,9 ζευγάρια κατά μέσο όρο!

Καλό είναι να ξέρουμε τα εξής:

Τα κρεμαστά ρούχα του άνδρα είναι λιγότερα συγκριτικά με της γυναικάς.

Ανάλογα με τη ποσότητα ρούχων του κάθε είδους και το μέγεθος της ντουλάπας χωρίζονται σε διαφορές ομάδες. Βέβαια όσο πιο λίγα μετρά έχουμε διαθέσιμα τόσο πιο λίγες είναι οι ομάδες των ρούχων. Έχοντας στο μυαλό μας μια μέση κατάσταση ομαδοποιούμε και τοποθετούμε τα ρούχα ως εξής:

Άνδρας:
α’.  Τα πουκάμισα μαζί με μπλούζες

β’.   Κουστούμια με τα μπουφάν ή τα παλτό

γ’.   Παντελόνια

Γυναίκα:
α’.  Τα πουκάμισα με τις μπλούζες και τις φούστες

β’.   Κουστούμια -σακάκια με τα μπουφάν

γ’.   Τα κοντά φορέματα και τα ημίπαλτο

δ’.   Τα μακριά φορέματα, τα παλτό και τις μακριές ζακέτες

ε’.   Παντελόνια

Μια καθαρή και οργανωμένη ντουλάπα, ανεξαρτήτως μεγέθους, μπορεί να κάνει την καθημερινότητά μας ευκολότερη και να σας εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες. Ωστόσο, έχουμε την τάση να γεμίζουμε όσες ντουλάπες διαθέτουμε με ρούχα που δεν μας χωρούν, παπούτσια και τσάντες που δεν χρησιμοποιούμε και ό, τι άλλο άχρηστο προς εμάς και τη ζωή που διανύουμε.

Με τα tips που ακολουθούν, η ζωή σας θα γίνει ευκολότερη, ο χρόνος του ψαξίματος θα ελαχιστοποιηθεί και θα αξιοποιήσετε όσα από τα ρούχα και τα αξεσουάρ έχετε ξεχάσει πως διαθέτετε.

1.Αδειάστε την ντουλάπα

Ναι, ακούγεται ως εφιάλτης αλλά επιβάλλεται! Με τον τρόπο αυτό θα τη καθαρίσετε και θα μπορέσετε να δείτε το περιεχόμενο της. Ταξινομήστε τα υπόλοιπα σε κατηγορίες:

– μπλούζες

– παντελόνια

– φούστες/φορέματα

– παπούτσια

– εσώρουχα

– αξεσουάρ

Αν δεν έχετε φορέσει κάτι μέσα στον τελευταίο χρόνο, ή αν είναι σε κακή κατάσταση ή δεν ταιριάζει με τη μόδα, πρέπει να απαλλαγείτε από αυτό. Καλό είναι όσα αντικείμενα είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση να τα πηγαίνουμε στην εκκλησία ή σε ιδρύματα ή σε φτωχές οικογένειες.

  1. Κρεμάστρες

    Γυρίστε τις κρεμάστρες και κρεμάστε τις ομοιόμορφα με τον γάντζο να κοιτάζει προς τη δική σας φορά. Οι κρεμάστρες είναι ένα εργαλείο χρηστικό.Διαλέξτε ιδίου χρώματος, ή δυνατόν ξύλινες και επενδύστε σε κάποιες με clips για παντελόνια και φούστες.

  2. Αποθηκεύστε τα πράγματά σας βάσει της εποχής

    Μην έχετε όλα σας τα πράγματα φύρδην μίγδην στα συρτάρια σας και στις ντουλάπες σας. Αν έχετε λίγα ρούχα και οι ντουλάπες σας είναι τεράστιες είναι εφικτό να έχετε χειμερινά και καλοκαιρινά μαζί. Σε αυτήν την περίπτωση βάζετε στην μια άκρη όλα όσα φοράτε τη σεζόν που διανύουμε και όλα τα υπόλοιπα στην άλλη πλευρά. Έτσι, δε θα είναι μπερδεμένα. Κουτιά με διάφορα μικρά κομμάτια (αξεσουάρ, εσώρουχα) μπορούν να φυλαχτούν στην ντουλάπα ακριβώς κάτω από εκεί που κρέμονται ρούχα τα οποία δεν καταλαμβάνουν όλο το ύψος του αποθηκευτικού σου χώρου (τοπ, πουκάμισα, μίνι φούστες ή φορέματα).

    Τα εσώρουχά σας φυλάξτε τα σε διαχωριστικά κουτιά, με ελάχιστο κόστος, είναι κατάλληλα για την τακτοποίηση του συγκεκριμένου χώρου. Για ρούχα που θα αποθηκευθούν για πολύ καιρό προτιμάμε σακούλες χάρτινες ή υφασμάτινες γιατί με τις πλαστικές τα υφάσματα δεν αναπνέουν. Τακτοποιήστε τα παπούτσια μέσα σε κουτιά, βάζοντας το ένα πάνω στο άλλο, ξεκινώντας από τον πάτο της ντουλάπας. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση είναι να τα βάλετε σε διαφανή κουτιά ή να κολλήσετε εξωτερικά μια φωτογραφία τους.

  3. Εξετάστε την αναμόρφωση της ντουλάπα σας

Μήπως ντουλάπα σας αποτελείται από ένα μόνο ράφι με μία ράβδο από την οποία κρεμάτε τα ρούχα σας; Μήπως μπορείτε να αγοράσετε επιπλέον ράφια; Θα μπορούσατε να αγοράσετε πολύ οικονομικά συρτάρια και να έχετε τα πουλόβερ και τα t-shirts τακτοποιημένα. Εάν υπάρχει χώρος για περισσότερα συρτάρια θα ήταν ιδανικό να τοποθετήσουμε αξεσουάρ όπως κασκόλ, φουλάρια, ζώνες και γραβάτες με διαφορά χωρίσματα για να μην μπερδεύονται. Βέβαια στο εμπόριο θα βρούμε αρκετές λύσεις αποθήκευσης τους με διαφόρους μηχανισμούς.

  1. Βάλτε φωτισμό στην οροφή της ντουλάπας

Στο εμπόριο υπάρχουν ράβδοι φωτός που λειτουργούν με led και μπαταρίες. Μια καλή δεσμίδα φωτός βοηθά ώστε να έχουμε καλή ορατότητα και να βρίσκουμε ευθείς αμέσως τα πράγματα που αναζητάμε.

  1. Εξετάστε το ενδεχόμενο αγοράς μιας έξτρα συρταριέρας ή μιας παπουτσοθήκης.

Μην το κάνετε αμέσως αλλά αφού έχετε κάνει το αρχικό σας ξεκαθάρισμα. Τότε θα καταλάβετε ποιος είναι ο ωφέλιμος χώρος της ντουλάπας σας.

  1. Κατηγοριοποιήστε τα αντικείμενά σας.

Ανά χρώμα και ανά κατηγορία. Δηλαδή τα παντελόνια όλα μαζί, τις φούστες, τα φορέματα, τα πουκάμισα και τα παλτό. Έτσι θα ξέρετε τι έχετε αλλά και τι σας λείπει ώστε να προβείτε στην αγορά του. Όταν βάζετε τα πουκάμισα, τις φούστες, τα παντελόνια και τα παπούτσια σας μαζί, μπορείτε να δείτε τι έχετε πραγματικά στην ντουλάπα σας.

Καλή σας επιτυχία. Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει και με το παραπάνω.

Πηγή: primadonnavera.gr