Πώς να αναγνωρίσουμε τα σημάδια του αυτισμού;

Πώς να αναγνωρίσουμε τα σημάδια του αυτισμού;

Αυτισμός: Η κοινωνική προσαρμογή, η συναισθηματική ανάπτυξη και η συγκέντρωση προσοχής από πολλούς γονείς δεν φαίνεται να έχει μεγάλη αξία, σε αντίθεση με άλλους αναπτυξιακούς τομείς, όπως είναι η εξέλιξη του λογού και της ομιλίας.

Συνήθως το γεγονός ότι ένα παιδί δεν έχει αρχίσει να μιλά τους ανησυχεί και είναι λόγος για να το πάνε σε κάποιο κέντρο να κάνει μια αναπτυξιακή εξέταση.

Ο κος Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, αναφέρει ότι η κοινωνική και η συναισθηματική ανάπτυξη προηγούνται σε σχέση με την έκφραση του λογού και της ομιλίας.

Ας δούμε μια πραγματική περίπτωση

Ο Γιαννάκης είναι ένα νήπιο 27 μηνών, οι γονείς του το έφεραν στο αναπτυξιακό κέντρο μας για να τον εξετάσουμε με το αναπτυξιακό check up plus. Ανησυχούσαν γιατί δεν είχε αρχίσει να μιλά. Τα καταλαβαίνει όλα αλλά δεν θέλει να μιλήσει. Πραγματικά ο Γιαννάκης δεν έλεγε τίποτε εκτός από «μπαμπά» και «μάμα» αλλά και αυτά όταν εκείνος ήθελε. Η μητέρα είπε ότι είναι ένα δύσκολο παιδί πολύ επίμονο που δεν κάθεται πουθενά. Μερικές φορές αυτό την κούραζε αφάνταστα, άλλες μέρες πάλι ήταν πιο συνεργάσιμος. Αυτή η εναλλαγή την έκανε να πιστεύει ότι οφείλεται στην ηλικία του και ότι μεγαλώνοντας θα ωρίμαζε και η συμπεριφορά του. Ο πατέρας πάλι πίστευε ότι έχει έντονη προσωπικότητα, γιατί όταν του ζητούσε να κάνει κάτι αυτός δεν του έδινε καμιά σημασία. Πραγματικά ο Γιαννάκης είχε καθυστέρηση στο λόγο και στην ομιλία γιατί τα περισσότερα παιδία σε αυτή την ηλικία έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν από τους 18 μήνες. Με τη διαφορά όμως ότι η προσωρινή διάγνωση που ανακοινώθηκε στους γονείς δεν ήταν καθυστέρηση λογού, αλλά διαταραχή στην επικοινωνία με πολλά στοιχειά αυτιστικών συμπεριφορών.

Οι δυσκολίες στην κοινωνική και συναισθηματική συμπεριφορά ενός παιδιού σε συνδυασμό με την υπερκινητικότητα μπορεί να υποκρύπτουν άλλες αναπτυξιακές διαταραχές.

Σημάδια αυτισμού ή αυτιστικού φάσματος για παιδιά άνω των 18 μηνών
Δεν μπορεί να συνεργαστεί για να παίξει κρυφτό μαζί σας διατηρώντας την εναλλασσόμενη σειρά.

Το παιδί ασχολείται με πολλά παιχνίδια αλλά διαθέτει πολύ λίγο χρόνο με το καθένα.

Το παιδί δεν χρησιμοποίει το λόγο για να σας πει τι θέλει, έκτος από σπάνιες φορές που μπορεί να σας πει κάποιες λέξεις μεμονωμένα.

Το παιδί εκτελεί εντολές μόνο όταν εκείνο θέλει ακόμη κι αν έχετε επιμείνει.

Το παιδί σας προτιμά να παίζει μόνο του και να βάζει αντικείμενα στη σειρά.

Όταν του μιλάτε τις περισσότερες φορές δε δείχνει ενδιαφέρον να γυρίσει να σας κοιτάξει.

Μπορεί μερικές φορές να κάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις με τα χέρια του σαν «φτερουγίσματα».

Το παιδί σας δεν κάνει «αντίο» αυθόρμητα όταν φεύγει από ένα χώρο.

Το παιδί έχει μια ιδιαίτερη συμπεριφορά και μερικές φορές αυτό σας προβληματίζει.

Τι μπορώ να κάνω αν ανησυχώ ότι το παιδί μου μπορεί να έχει αυτισμό;
Αν διαπιστώνετε ότι το παιδί σας παρουσιάζει ορισμένες από τις παραπάνω συμπεριφορές, καλό είναι να αρχίσετε να παρατηρείτε πιο σχολαστικά τις αντιδράσεις του. Στη συνεχεία αναφέρετε τις ανησυχίες σας στον παιδίατρο σας. Μπορείτε ακόμη να μιλήσετε με έναν ειδικό σε ένα αναπτυξιακό κέντρο και να ζητήσετε να σας κάνουν αναπτυξιακή εξέταση με το αναπτυξιακό check up plus, ώστε να έχετε μια υπεύθυνη γνώμη σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού σας.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou
www.mandou.gr

Πηγή:mothersblog.gr