Σε ποια ηλικία σταματάει η ανάπτυξη των κοριτσιών

Σε ποια ηλικία σταματάει η ανάπτυξη των κοριτσιών
Τα κορίτσια τείνουν να φτάνουν στο τελικό στάδιο της ανάπτυξης στην ηλικία μεταξύ 10 και 14 ετών. Οι περισσότερες κοπέλες θα έχουν φθάσει σε πλήρες ύψος, όταν είναι 15 χρονών.

Αυτή η τελική φάση ανάπτυξης περιγράφει εκείνη την περίοδο στην ζωής ενός κοριτσιού, όταν αυτό εισέρχεται στην φάση της σεξουαλικής και σωματικής ανάπτυξης, γνωστή ως εφηβεία.

Η εφηβεία ξεκινάει σε διαφορετικό χρόνο στο κάθε άτομο και η γενετική προδιάθεση καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πότε και πόσο θα διαρκέσει η σωματική (και όχι μόνο) ανάπτυξη του παιδιού.

Πότε ξεκινάει και πότε τελειώνει η εφηβεία στα κορίτσια;

Τα κορίτσια τείνουν να βιώνουν μια “έξαρση ανάπτυξης” που τα κάνει να φτάνουν στο πλήρες ύψος ενηλικίωσης ους στην εφηβεία τους.

Η εφηβεία είναι η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Περιγράφει μια σειρά αλλαγών που οι άνθρωποι βιώνουν στο σώμα τους, το οποίο αρχίζει να αυξάνει την παραγωγή ορισμένων ορμονών.

Στα κορίτσια, η εφηβεία τείνει να ξεκινάει μεταξύ 10 και 14 ετών. Η μέση ηλικία για τα κορίτσια που αρχίζουν την εφηβεία είναι περίπου τα 11 έτη, αλλά, επί της ουσίας, είναι διαφορετική για όλους.

Για κάποια κορίτσια η εφηβεία μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα ή αργότερα και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Έχει, πάντως, την τάση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το παιδί να είναι περίπου 16 ετών.

Στα κορίτσια, η εφηβεία πριν από την ηλικία των 8 ετών είναι ασυνήθιστη. Θεωρείται επίσης ασυνήθιστο, εάν ένα κορίτσι δεν έχει αναπτύξει στήθος μέχρι την ηλικία των 13 ετών, ή δεν έχει ξεκινήσει να έχει περίοδο μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Αυτές οι καταστάσεις απαιτούν ιατρική γνωμάτευση για περαιτέρω αξιολόγηση.

Κατά την εφηβεία, τα κορίτσια βιώνουν επιτάχυνση στην ανάπτυξη και αρχίζουν να έχουν περίοδο. Μερικά κορίτσια μπορεί να βιώσουν έντονες σεξουαλικές σκέψεις και συναισθήματα. Μπορεί να αναπτύξουν σπυράκια στο πρόσωπο, ενώ είναι σύνηθες να σκουρύνουν τα μαλλιά και οι τρίχες στα πόδια τους

Πότε σταματούν να ψηλώνουν τα κορίτσια;

Ο ρυθμός με τον οποίο ψηλώνουν κατά την εφηβεία συνήθως φθάνει τα 2 χρόνια μετά την έναρξη αυτής της μεταβατικής περιόδου. Μόλις τα κορίτσια αρχίσουν να έχουν εμμηνόρροια, συνήθως ψηλώνουν ακόμα μεγαλώνουν άλλα 7-10 εκατοστά.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Τα κορίτσια που ξεκινούν την περίοδο σε προγενέστερη ηλικία συχνά συνήθως ψηλώνουν νωρίτερα.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το ύψος είναι:

Διατροφή: Τα υποσιτισμένα παιδιά είναι συχνά πιο μικρόσωμα από τα συνομίληκά τους παιδιά, αλλά με σωστή διατροφή μπορεί να είναι σε θέση να καλύψουν το “μειονέκτημα” πριν από την ενηλικίωση.

Ορμονικές ανισορροπίες: Τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικής (αυξητικής) ορμόνης μπορούν να οδηγήσουν σε βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και σε μικρότερο ύψος ενηλικίωσης.

Φάρμακα: Η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη. Η χρόνια χρήση κορτικοστεροειδών είναι ένα πιθανό παράδειγμα αυτού. Χρόνιες παθήσεις που συχνά απαιτούν κορτικοστεροειδή, όπως το άσθμα, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ανάπτυξη.

Χρόνιες ασθένειες: Οι μακροχρόνιες συνθήκες υγείας, όπως η κυστική ίνωση, η νεφρική νόσος και η κοιλιοκάκη, μπορούν να οδηγήσουν σε μικρότερο από το αναμενόμενο ύψος ενηλικίωσης.

Γενετικές προδιαγραφές: Τα παιδιά με σύνδρομο Down, σύνδρομο Noonan και σύνδρομο Turner αναμένεται να είναι πιο κοντά από τα συνομήλικά τους άτομα. Από την άλλη, τα παιδιά με το σύνδρομο Marfan τείνουν να είναι πιο ψηλά.

Επειδή τα μοτίβα ανάπτυξης καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από την κληρονομικότητα, υπάρχουν πολλές μεταβλητές όταν μιλάμε για το “κανονικό” ύψος ενός κοριτσιού. Οι προσδοκίες για την γενική ανάπτυξη με βάση την ηλικία προέρχονται από μελέτες υγιούς πληθυσμού παιδιών.

Πότε σταματάει η ανάπτυξη του στήθους στα κορίτσια;

Η ανάπτυξη των μαστών είναι συνήθως το πρώτο σημάδι της εφηβείας. Καθώς το σώμα ενός κοριτσιού μεγαλώνει, θα αρχίσει να αναπτύσσει “εξογκώματα” κάτω από την θηλή της. Καθώς αυτά μεγαλώνουν, θα σχηματίσουν μαστούς, που αποτελούνται από μαστικούς αδένες και λιπώδεις ιστούς.

Ορισμένες πτυχές του μεγέθους του μαστού είναι κληρονομικές. Το στήθος της γυναίκας ποικίλλει ανάλογα με το βάρος της. Μετά την εφηβεία, ο ιστός του μαστού συνεχίζει να αλλάζει και να ανταποκρίνεται στις ορμόνες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, συμπεριλαμβανομένου του κύκλου της εμμήνου ρύσεως, της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της εμμηνόπαυσης.

Οι μαστοί στο γυναικείο σώμα μπορεί ν’ αρχίσουν ν’ αναπτύσσονται από την ηλικία των 8 ετών και να συνεχίσουν να μεγαλώνουν μέχρι και την ηλικία των 18 ετών περίπου.

Είναι φυσιολογικά και τα ακόλουθα σημεία ανάπτυξης:

το ένα στήθος να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο

να έχουν πόνους και ευαισθησία στο στήθος τους, ειδικά γύρω από τις ημέρες περιόδου

να έχουν εξογκώματα, σπυράκια, ή τρίχες γύρω από τις θηλές τους.

Πηγή: iatropedia.gr

ΚΛΕΙΣΙΜΟ