Μπορεί τα παιδιά σας να γνωρίζουν ότι το 100 είναι ο αριθμός της τροχαίας, αν τυχόν χρειαστεί να τον καλέσουν και ότι «δεν μιλάμε σε αγνώστους» αν τα σταματήσει κάποιος στον δρόμο. Γνωρίζουν, όμως, τι πρέπει να κάνουν αν βρεθούν σε μία πιο περίπλοκη τρομακτική περίσταση; Οι μυστικές κωδικές λέξεις, είναι προσωπικοί και μυστικοί κωδικοί που βοηθούν τα παιδιά (κάθε ηλικίας) να αποφύγουν επικίνδυνες καταστάσεις.

Για παράδειγμα, μια μαμά στην Αμερική, έχει συμφωνήσει με τα έφηβα παιδιά της να της στέλνουν σε μήνυμα το γράμμα «x» κάθε φορά που βρίσκονται σε μία δύσκολη περίσταση, π.χ. με μία παρέα που ετοιμάζεται να κάνει κάτι επικίνδυνο. Δεδομένου, ότι η μαμά ξέρει πάντα πού βρίσκονται τα παιδιά, το μήνυμα αυτό σημαίνει, ότι το παιδί θέλει να πάει να πάει η μαμά να το πάρει. Το μήνυμα αυτό είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να επικοινωνήσει ο έφηβος, αποφεύγοντας έτσι την κριτική ή τον χλευασμό που θα δεχόταν από την παρέα, αν π.χ. έπαιρνε τηλέφωνο ή έγραφε ένα πιο μακροσκελές μήνυμα στη μητέρα του. Λειτουργεί, λοιπόν, σαν μηχανισμός απόδρασης από μία δύσκολη κατάσταση, για παιδιά εφηβικής ηλικίας.

Στα μικρότερα παιδιά οι γονείς μπορούν να διδάξουν μία οικογενειακή κωδική λέξη, ώστε να αποφύγουν σοβαρούς κινδύνους π.χ. απαγωγή, από κάποιον ενήλικα που θα υποδυθεί τον φίλο των γονιών και θα πάει να τα παραλάβει από το σχολείο. Μπορείτε, λοιπόν, να πείτε στο παιδί: Στην απίθανη περίπτωση που για κάποιον λόγο δεν έρθω εγώ να σε πάρω από το σχολείο και έρθει κάποιος άλλος αντί εμού, τον οποίον δεν γνωρίζεις, ζήτα του να σου πει την κωδική λέξη. Αν στην πει, τότε μπορείς να πας μαζί του. Εξυπακούεται, ότι θα πρέπει να έχετε συμφωνήσει μαζί σε μία κωδική λέξη που το παιδί θα θυμάται πάντα.

Πριν από έναν χρόνο, στο Οντάριο της Αμερικής, ένα 10χρονο κορίτσι απέφυγε με αυτόν τον τρόπο έναν επιτήδειο, ο οποίος σταμάτησε με το αυτοκίνητό του λίγο παρακάτω από το σχολείο της και της είπε, ότι οι γονείς της τράκαραν και τον έστειλαν να πάει να την πάρει από το σχολείο. Όταν η μικρή ζήτησε την κωδική λέξη, ο άντρας έφυγε σαν κυνηγημένος.

Όσο ακραίο κι αν ακούγεται ένα τέτοιο συμβάν, δεν συμφωνείτε ότι αξίζει τον κόπο να έχουμε τα παιδιά μας καλά προετοιμασμένα και «ψυλλιασμένα»;

Πηγή: infokids.com