ΣΟΚ: Εκατοντάδες φάλαινες νεκρές σε παραλία της Νέας Ζηλανδίας

ΣΟΚ: Εκατοντάδες φάλαινες νεκρές σε παραλία της Νέας Ζηλανδίας

Είναι ίσως ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος μαζικός θάνατος φαλαινών και σίγουρα μια τραγική εικόνα για όσους τις πρωτοαντίκρισαν – και για όλους εμάς που βλέπουμε τις εικόνες που μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία: τη νύχτα της Πέμπτης 416 φάλαινες -ορθότερα μαυροδέλφινα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών- ξεβράστηκαν σε ακτή του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας και σχεδόν οι 300 από αυτές είχαν χάσει τη ζωή τους μέχρι τα ξημερώματα.

Το πρωί της Παρασκευής δεκάδες εθελοντές και το επιτελείο του Τμήματος Συντήρησης (Department of Conservation – DOC) έσπευσαν στην παραλία, σε μία προσπάθεια να περισώσουν τις περίπου 100 φάλαινες που βρίσκονταν ακόμη εν ζωή. Επιστρατεύοντας πετσέτες, κουβέρτες και κουβάδες προσπάθησαν να τις κρατήσουν ζεστές και ενυδατωμένες, βρέχοντας και σκεπάζοντάς τις.

Οπως περιέγραψαν εθελοντές στο ειδησεογραφικό δίκτυο Fairfax της Νέας Ζηλανδίας, οι φάλαινες ήταν ξαπλωμένες στην ακτή, γυρισμένες στο πλάι, ενώ από μακριά μπορούσε να διακρίνει κάποιος το λευκό μέρος της κοιλιάς τους.

ΣΟΚ: Εκατοντάδες φάλαινες νεκρές σε παραλία της Νέας Ζηλανδίας

«Ηταν ένα αποτρόπαιο θέαμα», δήλωσε ο Πίτερ Γουάιλς, ένας από τους πρώτους εθελοντές που έσπευσαν στο σημείο, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian.

Ο Αντριου Λάμασον, επικεφαλής του Τμήματος, είπε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο περιστατικό τέτοιου τύπου που θυμάται, αν και ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια. Στον κόλπο έχουν σημειωθεί πολλοί θάνατοι θηλαστικών κατά το παρελθόν, καθώς εξαιτίας του σχήματός του, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, άπαξ και τα κοπάδια αρχίσουν να κολυμπούν στο εσωτερικό του, δυσκολεύονται να βγουν.