Γι αυτό το λόγο του Σταυρού οι ιερείς μοιράζουν βασιλικό

Γι αυτό το λόγο του Σταυρού οι ιερείς μοιράζουν βασιλικό

Ένα έθιμο αιώνων.

Στις 14 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται μία μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης, η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Χριστός.

Μάλιστα, ανήμερα του Σταυρού στις εκκλησίες μοιράζεται βασιλικός, που έχουν πάει οι πιστοί στους ιερείς από την προηγούμενη ημέρα.

Γιατί, όμως, μοιράζεται το συγκεκριμένο φυτό;

Οι Χριστιανοί έθαψαν κάπου στα Ιεροσόλυμα τον ξύλινο σταυρό του Χριστού προκειμένου να μην τον βρουν οι ειδωλολάτρες και τον μολύνουν. Αργότερα, όταν πια είχε επικρατήσει ο Χριστιανισμός, η Αγία Ελένη αποφάσισε να βρει και να ξεθάψει τον Τίμιο Σταυρό και να τον στήσει μέσα στην Εκκλησία στα Ιεροσόλυμα για να τον προσκυνούν οι Χριστιανοί.

Ξεκίνησε, λοιπόν, την αναζήτηση, ωστόσο, είχε δύσκολο έργο, καθώς οι πιστοί που τον είχαν θάψει είχαν πεθάνει και κανείς δεν ήξερε που βρισκόταν. Έτσι, έβαλε εργάτες να οργώσουν όλα τα χωράφια της περιοχής για να τον βρουν.

Μία μέρα, καθώς η Αγία Ελένη βάδιζε μέσα σ’ ένα χωράφι, πάτησε ένα χορτάρι και αμέσως μια γλυκιά μυρωδιά γέμισε τον αέρα. Η μυρωδιά προέρχονταν από το φυτό που πατούσε και αμέσως ζήτησε από τους εργάτες να σκάψουν ακριβώς εκεί.

Ήταν, τελικά, το μέρος που ήταν θαμμένος ο Σταυρός. Το φυτό που αποτέλεσε σημείο αναφορά ονομάστηκε βασιλικός και έκτοτε κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου τιμάται αναλόγως.