Ευθυμιάδης: Η φωτογραφία της συζύγου του και το μήνυμα-χαστούκι στην πατριαρχία (εικόνα)

Ευθυμιάδης: Η φωτογραφία της συζύγου του και το μήνυμα-χαστούκι στην πατριαρχία (εικόνα)

Μακάρι να σκέφτονταν έτσι όλοι οι άνδρες.

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης με την οικογένεια του, τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής πιο κοντά στη φύση. Όντας ενεργός στο διαδίκτυο μοιράζεται με τους φίλους του την καθημερινότητά του και συχνά παίρνει θέση σε θέματα της επικαιρότητας.

Με αφορμή, λοιπόν, την δολοφονία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς από τον σύντροφό της, ανάρτησε μια φωτογραφία της συζύγου του και ξέσπασε κατά την πατριαρχίας και της κοινωνίας, γενικότερα, για τα πρότυπα που προβάλει.

«Γυναίκες… Ας τις κάνουμε να κλαίνε μόνο από τα γέλια! (απόσπασμα από το βιβλίο Μια όμορφη μέρα)

Σκέφτομαι πολλές φορές: Θεέ μου πώς τα έχουν καταφέρει οι πιστοί σου επί τόσες χιλιετίες να σε παρουσιάζουν σαν μισογύνη; Γιατί οι περισσότερες θρησκείες που γνωρίζω σε παρουσιάζουν ότι δίνεις περισσότερα δικαιώματα στον άντρα; Γιατί μόνο σε άντρες επιτρέπεται να είναι οι ιεροί εκπρόσωποι σου στη γη;

Γιατί λέμε “ο Θεός”, σαν να πρόκειται Μόνο για έναν άντρα; Μήπως ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι οι πατριαρχικές κοινωνίες τόσων χιλιάδων χρόνων (και όταν λέω πατριαρχικές, εννοώ τους άντρες αλλά και τις γυναίκες που συντηρούν αυτό το σύστημα), οδηγούν μόνο σε πολέμους μεταξύ μας;

Αυτές (οι κοινωνίες) μας σύστησαν έναν λανθασμένο τύπο τεχνολογικής προόδου πού βασίζεται στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Μήπως ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε δίπλα μας και να δούμε ότι η πατριαρχία οδηγεί στα εκατομμύρια περιστατικά ξυλοδαρμού και σεξουαλικής κακοποίησης, που συμβαίνουν καθημερινά παγκοσμίως εις βάρος των γυναικών; Είμαστε στο έτος 2021 και ακόμα άνδρες δέρνουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους στον πολιτισμένο πλανήτη Γη… Φτάνει. Μέχρι εδώ. Ναι, ήρθε η ώρα.

Σαν πατέρας δύο κοριτσιών, χαίρομαι που πολλοί άντρες, σπάνε επιτέλους την σιωπή και αναγνωρίζουν το τραύμα που χρειάζεται να θεραπεύσουμε όλοι μαζί», το σχόλιο του.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ