«Δεν θα ξεχάσω τα δάκρυά της όταν συνειδητοποίησε την απώλεια» – Η Νατάσα Παζαΐτη για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

«Δεν θα ξεχάσω τα δάκρυά της όταν συνειδητοποίησε την απώλεια» – Η Νατάσα Παζαΐτη για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μια σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη παραχώρησε η Νατάσα Παζαΐτη στην εκπομπή «Happy Day» και την Σταματίνα Τσιμτσιλή. Η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, με αφορμή την παγκόσμια  ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού αποκάλυψε τον λόγω που ακολούθησε την ιατρική, μίλησε για ιστορίες με ασθενείς της και για την σημασία της πρόληψης.

«Κινητήριος δύναμη και έμπνευση για να πάω στην Ιατρική ήταν μία καθηγήτριά μου στην Παιδαγωγική. Πήρα μέρος σε ένα χειρουργείο μαστεκτομής και δεν θα ξεχάσω ποτέ το βλέμμα της γυναίκας όταν ξύπνησε από την αναισθησία που έβαλε με ταραχή το χέρι της πάνω στο στήθος. Δεν θα ξεχάσω τα δάκρυά της όταν συνειδητοποίησε την απώλεια.

Είπα ότι δεν μπορεί μια γυναίκα να χάσει τον μαστό της από τον καρκίνο. Εντάχθηκα αμέσως στο ιατρείο μαστού. Μια γυναίκα που υποβάλλεται σε μαστεκτομή, θα πρέπει να αποκαθιστά τον μαστό της. Σήμερα, έχουμε στα χέρια μας πολλές διαφορετικές τεχνικές και έχουν εξελιχθεί τα υλικά για τις μαστεκτομές.

Ο καρκίνος είναι μία νόσος φθοράς. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι πολύπλοκο μηχάνημα και παθαίνει πολλές βλάβες. Ακούμε για περισσότερους καρκίνους, γιατί γίνονται περισσότεροι έλεγχοι και έχουμε περισσότερες διαγνώσεις. Ο καρκίνος δημιουργείται όταν ένα κύτταρο παύει να λειτουργεί φυσιολογικά.

Ένα κύτταρο μπορεί να χάσει τη φυσιολογική του λειτουργία από κληρονομικούς παράγοντες, ή ακόμη μπορεί να είναι περιβαλλοντολογικοί λόγοι, ή τυχαία γεγονότα που συμβαίνουν στον οργανισμό και χαλάνε αυτούς τους μηχανισμούς.

Η κληρονομικότητα ευθύνεται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό για τον καρκίνο του μαστού. Το 85% είναι νέες περιπτώσεις. Το ονομάζουμε σποραδικούς καρκίνους, γιατί εμφανίζονται από τυχαία γεγονότα, από τυχαίες βλάβες που εμφανίζονται στον οργανισμό».

Κάθε γυναίκα πρέπει να υποβάλλεται σε ένα ετήσιο προληπτικό έλεγχο για το καρκίνο του μαστού, από τα 30. Όχι με μαστογραφία, αλλά από την ηλικία των 30 ετών θα πρέπει να μπει σε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης από έναν εξειδικευμένο γιατρό, με κλινική εξέταση και υπέρηχο. Από την ηλικία των 40 ετών επιβάλλεται η μαστογραφία. Θα πρέπει να γίνεται ετησίως μαστογραφία, κλινική εξέταση και υπέρηχος.

Το πρώτο πράγμα που ρωτάει μία γυναίκα είναι «Πόσο χρόνο έχω;». Νομίζουν ότι η διάγνωση του καρκίνου συνδέεται με το τέλος της ζωής. Αυτό είναι λάθος. Ο καρκίνος είναι μία ασθένεια η οποία θεραπεύεται πλήρως και μάλιστα όταν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Είναι δύσκολο να ανακοινώσεις σε μια γυναίκα ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού. Αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλο στρες στον γιατρό. Σαν γυναίκα γιατρός κατανοώ τις αγωνίες μιας γυναίκας που έχει να αντιμετωπίσει μία νόσο.

Προσπαθώ να τις ενθαρρύνω και να τις κάνω να συνειδητοποιήσουν πως είναι μία μικρή περιπέτεια υγείας και πως όλα θα πάνε καλά και θα θεραπευτεί και κάποια στιγμή θα το ξεχάσει. Ο ρόλος του γιατρού είναι να στέκεται δίπλα στον ασθενή συμμέτοχος, συνοδοιπόρος και αρωγός, ανέφερε η γιατρός.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δεν ήμουν εγώ η Νατάσα Καραμανλή που έγραψε για περιπέτεια με τον καρκίνο του μαστού. Αν νοσούσα από καρκίνο του μαστού θα το έλεγα δημόσια, θα έκανα τον εαυτό μου σημαία για να ενθαρρύνω τις γυναίκες να καταλάβουν ότι είναι μία περιπέτεια που περνάει».

Μιλώντας για την δημοσιότητα και τα παιδιά της, η γιατρός δήλωσε: «Δεν έχω επιλέξει τον δρόμο της σιωπής, επικοινωνώ με τον κόσμο, είμαι αφοσιωμένη στην επιστήμη μου. Δεν χρειάζομαι την δημοσιότητα που έχει να κάνει με την οικογένειά μου.

Η πιο δύσκολη περίοδος ήταν της ειδικότητας, που τα παιδιά ήταν μικρά και έχασα στιγμές τους και αισθάνομαι άσχημα γι’ αυτό. Θυμάμαι πάντα που με ρωτούσαν “μαμά, σήμερα θα γυρίσεις σπίτι;”. Τώρα που μεγάλωσαν τα παιδιά μου, θαυμάζουν τις θυσίες που έχω κάνει με τη δουλειά μου. Είμαι καλό παράδειγμα για αυτούς, δεν είμαι κακό. Μου το έχουν συγχωρέσει.

 Θέλω να ζητήσω από τις γυναίκες να φροντίζουν τον εαυτό τους και να μην αμελούν την υγεία τους, να κάνουν τον ετήσιο προληπτικό τους έλεγχοΟ καρκίνος του μαστού, είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία.

Μπορεί ο καρκίνος του μαστού να φαίνεται ότι αυξάνεται σε συχνότητα και να φαντάζει απειλητικός. Όμως σήμερα ολοένα και περισσότερες γυναίκες θεραπεύονται πλήρως από τον καρκίνο του μαστού και αυτό οφείλεται στην πρόληψη. Όταν μία γυναίκα νικάει τον καρκίνο κερδίζει την ζωή», είπε μεταξύ άλλων η Νατάσα Παζαΐτη.

 

ΚΛΕΙΣΙΜΟ