Αμύνταιο: Η κατολίσθηση στο ορυχείο εξαφανίζει το χωριό Ανάργυροι – Άλλαξε ο χάρτης της περιοχής!

Αμύνταιο: Η κατολίσθηση στο ορυχείο εξαφανίζει το χωριό Ανάργυροι – Άλλαξε ο χάρτης της περιοχής!

Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Οικισμού. «Στο πρώτο νομοθέτημα που θα έρθει την επόμενη βδομάδα στη Βουλή θα εισάγουμε την τροποποίηση του νόμου 3937/2011 ξεχωρίζοντας την αναγκαστική απαλλοτρίωση από την μετεγκατάσταση της κοινότητας» δήλωσε ο υπουργός και κατέληξε λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο «λύνουμε ένα πρόβλημα που έχει ο οικισμός και που έχει αναγνωριστεί από όλες τις πλευρές».

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης δήλωσε ότι η επιχείρηση θα αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι στους κατοίκους του οικισμού και σημείωσε ότι οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές προς το παρόν θα μπορούν να φιλοξενούνται στα ξενοδοχεία της περιοχής. Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης ανακοίνωσε ότι από την πλευρά της Περιφέρειας θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ανακούφιση των κατοίκων και σε άμεση συνεννόηση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι αυτοψίες από εξειδικευμένα συνεργεία Μηχανικών που θα ελέγξουν τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές και θα κρίνουν εάν μπορούν να συνεχίσουν να μένουν με ασφάλεια οι ιδιοκτήτες τους.
Αμύνταιο: Η κατολίσθηση στο ορυχείο εξαφανίζει το χωριό Ανάργυροι - Άλλαξε ο χάρτης της περιοχής!

Αποκαλυπτικές είναι οι πανοραμικές εικόνες από το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η τεράστια κατολίσθηση στο ορυχείου Αμυνταίου. Εκτιμάται ότι αποκολλήθηκαν μάζες της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Όπως επισημαίνει η ΔΕΗ, μάλιστα, δευτερογενή φαινόμενα της κύριας κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες, ενώ η επιχείρηση εφιστά την προσοχή σε μη ειδικευμένα άτομα να μην πλησιάσουν την περιοχή.

Εξαιτίας της κατολίσθησης έπαθαν ρωγμές και ζημιές περίπου δέκα σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του μετώπου του ορυχείου και με εντολή των Αρχών εκκενώθηκαν προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Με απόφαση της Περιφέρειας οι κάτοικοι του χωριού Ανάργυροι για λόγους ασφαλείας διανυκτέρευσαν χθες στα ξενοδοχεία της περιοχής ενώ ήδη υπάρχει συμφωνία με τη ΔΕΗ οι κάτοικοι που εκκένωσαν τα δέκα σπίτια που υπέστησαν ρωγμές και καταστροφές να τους δοθεί η δυνατότητα να μεταφέρουν τα οικιακά σκεύη, τον εξοπλισμό κατοικίας αλλά και τα αγροτικά τους μηχανήματα σε χώρο που θα υποδειχθεί από την Εταιρεία.

Πηγή: newsit.gr

ΚΛΕΙΣΙΜΟ