Μίνως Κυριακού: Τέλος εποχής – Έφυγε από τη ζωή ο ”πατριάρχης” του ANT1

Μίνως Κυριακού: Τέλος εποχής – Έφυγε από τη ζωή ο ”πατριάρχης” του ANT1

Έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Κυριακής (2.7.2017) ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ANT1 Μίνω Κυριακού, ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους της ιδιωτικής τηλεόρασης. Ο γνωστός επιχειρηματίας ήταν στα 75 του χρόνια και παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα υγείας και η είδηση του θανάτου βύθισε στην θλίψη την οικογένεια και όσους τον γνώριζαν και συνεργάστηκαν μαζί του.

Τα συλληπητήρια του για τον Μίνωα Κυριακού εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης τόνισε πως αφήνει μεγάλη παρακαταθήκη πίσω του.

Ο Μίνως Κυριακού ήταν από τα ισχυρά πρόσωπα της εγχώριας τηλεοπτικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδρυτής του ΑΝΤ1 ήταν στο εξοχικό του στον Άγιο Αιμιλιανό όταν αντιμετώπισε πρόβλημα με την υγεία του. Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην Αθήνα,στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, αλλά έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Ήταν 16:00 το απόγευμα της Κυριακής όταν υπέστη ανακοπή και ο προσωπικός του γιατρός του έδωσε τις πρώτες βοήθειες, χωρίς αποτέλεσμα. Μιάμιση ώρα μετά, μπήκε στην Εντατική του Ιατρικού Κέντρου αλλά κι εκεί δεν κατέστη δυνατό να συνέλθει.

Το Ιατρικό Κέντρο σε ανακοινωθέν του αναφέρει:
«Ο Μίνως Κυριακού υπέστη σήμερα αιφνιδίως στις 4 μ.μ. καρδιοαναπνευστική ανακοπή και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον προσωπικό του ιατρό, οι οποίες συνεχίστηκαν και κατά τη μεταφορά του, χωρίς κανένα σημείο ανάνηψης.

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, χωρίς κανένα ζωτικό σημείο, στις 5:30μ.μ. Παρά τη συνέχιση των προσπαθειών από την εξειδικευμένη ομάδα ιατρών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, δεν κατέστη δυνατή η ανάνηψή του».

Ποιος ήταν ο Μίνως Κυριακού
Το όνομά του ήταν Μηνάς αλλά όλοι τον γνώριζαν ως Μίνωα. Γεννήθηκε στις 31 Μαΐου του 1942 στον Πόρο. Ασχολήθηκε με τη ναυτιλία και έγινε ένας από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους εφοπλιστές της χώρας.

Ήταν γόνος οικογένειας εφοπλιστών, της οποίας η οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση ιδρύθηκε το 1852. Ο Μίνωας Κυριακού δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της ναυτιλίας από ηλικία μόλις 17 ετών. Σε ηλικία 23 ετών, το 1965, ίδρυσε την Athenian Tankers και το 1976 ίδρυσε δύο μεγάλες εταιρείες εμπορίου πετρελαιοειδών.

Σπούδασε στη Γαλλία και την Ελβετία. Ένας από τους προπάππους του ήταν ο Υδραίος αγωνιστής του ’21 και πολιτικός Δημήτριος Βούλγαρης, που είχε διατελέσει 8 φορές πρωθυπουργός της χώρας. Πρόγονος του ήταν και ο Αλέξανδρος Κορυζής, ο πρωθυπουργός του δεύτερου “Όχι” κατά την περίοδο 1940-1941, ο οποίος αυτοκτόνησε λίγες ημέρες πριν από την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα.

Η δραστηριότητά του στο ναυτιλιακό κλάδο αναπτύχθηκε σημαντικά, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’80 έκανε το βήμα στο χώρο των μέσων ενημέρωσης. Πρώτα ίδρυσε τον ραδιοφωνικό σταθμό ANT1 FM 97.2 και ένα χρόνο αργότερα βγήκε στον αέρα ο τηλεοπτικός ΑΝΤ1.

Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1999, άπλωσε τις δραστηριότητές του πολύ πέρα από την Ελλάδα με τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς, εταιρείες, επενδύσεις και συνεργασίες σε όλο τον κόσμο. Σήμερα δραστηριοποιείται συνολικά σε 12 κλάδους και σε 20 χώρες σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Βόρεια Αμερική, Αυστραλία και Ασία.

Το 1997 ο Μίνωας Κυριακού ανέλαβε την Διοίκηση του Πανελληνίου Γ.Σ. και συνέβαλε αποφασιστικά στην αναβίωση του διεθνούς αθλητικού μίτινγκ «Τσικλητήρια», το οποίο το 2002 εντάχθηκε στην κατηγορία Super Grand Prix της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού. Παλιός αθλητής του Πανελληνίου ο ίδιος, υπήρξε εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF).

Παράλληλα, ασχολήθηκε με τον πολιτισμό και η καθοριστική του πρωτοβουλία για την έλευση στην Ελλάδα της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, θεωρήθηκε τομή για τα ελληνικά πολιτιστικά δρώμενα.

Πηγή: newsit.gr

ΚΛΕΙΣΙΜΟ