Με μηνιγγίτιδα διαγνώστηκε τελικά το νεογέννητο που νοσηλεύεται στο «Αγ. Σοφία»

Με μηνιγγίτιδα διαγνώστηκε τελικά το νεογέννητο που νοσηλεύεται στο «Αγ. Σοφία»

Δονάκιο μη τοξικό έδειξε ο έλεγχος του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) στο νεογνό που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», σύμφωνα με την προφορική ενημέρωση των υπευθύνων του ΚΕΔΥ προς το νοσοκομείο. Ωστόσο, το ολίγων ημερών βρέφος διαγνώστηκε με σηψαιμία και μηνιγγίτιδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «protothema.gr», στο Παίδων «Αγ. Σοφία» νοσηλεύεται και το μεγαλύτερο αδελφάκι του νεογέννητου κοριτσιού, ένα 6χρονο αγοράκι. Το παιδί ενδέχεται να υποβάλλεται σε κάποια προληπτική αγωγή, ή σε κάποιου είδους αγωγή, προκειμένου να ελεγχθεί μετά το κρούσμα στο νεογέννητο αδελφάκι του.

Όπως τονίζει η διοίκηση του παιδιατρικού νοσοκομείου σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα, «δείγμα αίματος και Εγκεφαλονωτιαίου υγρού εστάλη στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (Κ.Ε.Δ.Υ) όπου από προφορική ενημέρωση πρόκειται για vibrio non toxigenic, το οποίο ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των δονακίων, αλλά δεν ανήκει στην κατηγορία των τοξινογόνων, άρα δεν πρόκειται για δονάκιο χολέρας».

Ωστόσο, κάθε άλλο παρά καθησυχαστικοί είναι οι επιστήμονες, εντός κι εκτός Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι οποίοι αναφέρουν πως η ανίχνευση δονακίων σε δύο μεγάλα νοσοκομεία -χωρίς να συνυπολογίσουμε το “Αλεξάνδρα” όπου γεννήθηκε το νεογνό και δεν έχει γίνει σχετικός έλεγχος- μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, σίγουρα δεν μπορεί να υποτιμηθεί ή να αγνοηθεί ως γεγονός.

Μάλιστα, στην τελευταία περίπτωση όπου το δονάκιο, ύποπτο αρχικά για δονάκιο χολέρας, μέχρι να βρεθεί ότι ανήκει μεν στην οικογένεια των δονακίων της χολέρας, αλλά είναι παθογόνο χωρίς να είναι τοξικογενές, οι ειδικοί θεωρούν πως ίσως υποκρύπτεται μεγάλο πρόβλημα με τους παθογόνους, λοιμώδεις μικροοργανισμούς και την ανθεκτικότητα τους. Σημειώνουν δε πως δεν είναι σύνηθες ένα δονάκιο, μη τοξινογόνο, να προκαλεί τέτοια βαριά λοίμωξη, όπως η μηνιγγίτιδα και η σηψαιμία.

Το ιστορικό του νεογέννητου
Συμφωνα με την ανακοίνωση του Παίδων, «το νεογνό Μ. θήλυ τελειόμηνο προσήλθε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» στην εφημερία της 19ης/10/17 σε επηρεασμένη γενική κατάσταση λόγω εμπυρέτου από 8ώρου, συνοδευόμενο από  εμέτους, μειωμένη σίτιση και ανησυχία από 24ώρου. Εισήχθη στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου.

Από την κλινική εξέταση εισόδου διαπιστώθηκε επηρεασμένη γενική κατάσταση, αγγειοκινητικές διαταραχές, έντονη ανησυχία και ευερεθιστότητα ενώ κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παρουσίασε σπασμούς”.

Από  τον εργαστηριακό έλεγχο διαγνώστηκε σηψαιμία και μηνιγγίτιδα, αναφέρουν. Η λήψη προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση  του χειρότερου σεναρίου στο παιδιατρικό νοσοκομείο ήταν ταχεία. “Άμεσα μετά τη διάγνωση,  λόγω της υποψίας  λοίμωξης από δονάκιο, το νεογνό το οποίο νοσηλευόταν ήδη σε θερμοκοιτίδα απομονώθηκε και άρχισαν να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα επαφής και αντισηψίας από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και το προσωπικό καθαριότητας” αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σε ό,τι αφορά το μωρό άρχισε να λαμβάνει ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή

Πηγή: protothema.gr

ΚΛΕΙΣΙΜΟ