Γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι η μάνα που εγκατέλειψε τα παιδιά της και ο πατέρας που σκότωσε το μωρό του

Γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι η μάνα που εγκατέλειψε τα παιδιά της και ο πατέρας που σκότωσε το μωρό του

Σοκ στην κοινή γνώμη προκαλούν δύο αποφάσεις της Δικαιοσύνης στην Πάτρα και την Κρήτη, με τις οποίες γονείς που στην πρώτη περίπτωση εγκατέλειψαν και εξέθεσαν σε κίνδυνο τα παιδιά τους και στη δεύτερη πατέρας προκάλεσε θανατηφόρες σωματικές βλάβες στο βρέφος του, αφέθηκαν ελεύθεροι!

Και οι δύο υποθέσεις είχαν θύτες γονείς και θύματα παιδιά, ανήμπορα να προστατεύσουν και να υπερασπισθούν τους εαυτούς τους. Και οι δύο υποθέσεις έχουν προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη. Όμως, αργά το μεσημέρι της Δευτέρας η μητέρα που χωρίς δεύτερη σκέψη εγκατέλειψε στους δρόμους της Πάτρας τα τρία κοριτσάκια της, ηλικίας από 5 μηνών έως 4 ετών, προκειμένου να πάει να ζήσει με έναν άλλο σύντροφο, αφέθηκε ελεύθερη. Την ίδια ποινική μεταχείριση επιφύλαξε η Δικαιοσύνη και στον 52χρονο πατέρα από τη Σητεία που χτύπησε το μόλις 5,5 μηνών βρέφος του με αποτέλεσμα το μωρό να βρει τραγικό θάνατο.

Ωστόσο, τα χέρια της Δικαιοσύνης και στις δύο περιπτώσεις ήταν δεμένα, αφού οι κατηγορίες σε βάρος των «πρωταγωνιστών» δεν επισείουν ποινή μεγαλύτερη των δέκα χρόνων. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν προβλέπεται προφυλάκιση των κατηγορουμένων, σύμφωνα με το νόμο Καστανίδη, του 2010 που στόχευε στην αποσυμφόρηση των φυλακών. Έτσι, οι ανακριτές δεν μπορούσαν παρά να αφήσουν ελεύθερους τους κατηγορούμενους, ενώ στην περίπτωση του πατέρα στην Κρήτη επέβαλαν περιοριστικούς όρους, εγγυοδοσίας και εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου διαμένει, προκειμένου να διασφαλισθεί η παρουσία του στο εδώλιο όταν η υπόθεση φθάσει στο ακροατήριο.

Έτσι, ελεύθεροι, μέχρι να ορισθεί δικάσιμος, αφέθηκαν πριν από λίγη ώρα ο πατέρας και η μητέρα των τριών παιδιών που βρέθηκαν στο δρόμο κοντά στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο στην Πάτρα.

Με τους περιοριστικούς της καταβολής εγγύησης 20.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο 52χρονος πατέρας που πάνω στον καυγά με τη γυναίκα του, χτύπησε μέχρι θανάτου το μόλις 5,5 μηνών βρέφος του.

Εισαγγελέας και ανακριτής δεν του καταλόγισαν δόλο για την πράξη του και για το λόγο αυτό η δίωξη που ασκήθηκε ήταν για πρόκληση θανατηφόρων σωματικών βλαβών και όχι για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Η συγκεκριμένη ποινική δίωξη αποτελούσε ουσιαστικά προαναγγελία για την ποινική του μεταχείριση από τον ανακριτή. Ο 52χρονος θα κληθεί να λογοδοτήσει πλέον ενώπιον της τακτικής δικαιοσύνης, στη δικάσιμο που θα ορισθεί.
Πηγή:protothema.gr

ΚΛΕΙΣΙΜΟ