Ειδικότερα, οι γονείς του παιδιού τον μετέφεραν σε οφθαλμολογική κλινική για εξέταση, αφού ο μικρός παραπονούνταν ότι δεν έβλεπε από το αριστερό του μάτι. Η οφθαλμολογική εξέταση που ακολούθησε έδειξε ότι η όραση του στο αριστερό μάτι είχε μειωθεί στα 20/100, σε σύγκριση με τη φυσιολογική όραση 20/20 στο δεξί του μάτι.

Σύμφωνα με την κλινική εξέταση, οι οφθαλμίατροι ανακάλυψαν επίσης μια «μεγάλη οπή ωχράς κηλίδας» στον αμφιβληστροειδή του αριστερού ματιού.

«Το παιδί ανέφερε ότι έπαιζε με ένα πράσινο λέιζερ και επανειλημμένα κοίταζε τη δέσμη. Λόγω του μεγάλου μεγέθους της βλάβης, οι γιατροί αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια συντηρητική θεραπευτική προσέγγιση παρά μια χειρουργική επέμβαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές εθνικές υπηρεσίες υγείας, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας έχουν προειδοποιήσει για τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση λέιζερ, ενώ η πώληση τέτοιων συσκευών με ισχύ δέσμης μεγαλύτερη από 1 μιλιβάτ είναι απαγορευμένη σε πολλές χώρες. Ωστόσο, στο Διαδίκτυο πωλούνται λέιζερ ακόμη μεγαλύτερης ισχύος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τα λέιζερ παρουσιάζουν ελάχιστους κινδύνους εάν πληρούν τα όρια ισχύος δέσμης και υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται σωστά και δεν αντιμετωπίζονται ως ακίνδυνα παιχνίδια.

Πηγή: reader.gr