Συγκλονιστικό περιστατικό: Υποψήφιος λήπτης για μόσχευμα καρδιάς, με το θάνατό του, «χάρισε» ζωή σε τέσσερις ανθρώπους!

Συγκλονιστικό περιστατικό: Υποψήφιος λήπτης για μόσχευμα καρδιάς, με το θάνατό του, «χάρισε» ζωή σε τέσσερις ανθρώπους!

Η οικογένεια του δότη, μόλις ενημερώθηκε από τους γιατρούς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για την κατάσταση του 51χρονου, αποφάσισε να μετατρέψει τη βαρύτατη απώλεια του ανθρώπου τους σε ζωή

Ένας 51χρονος καρδιοπαθής που βρισκόταν τα τελευταία δύο χρόνια στη λίστα αναμονής για μόσχευμα καρδιάς έχασε τη μάχη για τη ζωή του δίνοντας όμως με τον θάνατό του και τη δωρεά των οργάνων του τη μεγάλη ευκαιρία για ζωή -αυτήν που δεν πρόλαβε ο ίδιος- ζωή σε άλλους τέσσερις ανθρώπους.

Το συγκλονιστικό περιστατικό της προσφοράς οργάνων από έναν μέχρι πρότινος υποψήφιο λήπτη και τον έντονο συμβολισμό της πράξης του, ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρει ο ΕΟΜ, ο Οργανισμός ενημερώθηκε την περασμένη Πέμπτη από το Ωνάσειο ότι ασθενής που βρισκόταν στη λίστα αναμονής για μόσχευμα καρδιάς από το 2015 και υποστηριζόταν τους τελευταίους 14 μήνες με μηχανική καρδιά, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλευόταν εγκεφαλικά νεκρός στην Εντατική  του νοσοκομείου.

Η οικογένεια του δότη, μόλις ενημερώθηκε από τους γιατρούς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για την κατάσταση του 51χρονου, αποφάσισε να μετατρέψει τη βαρύτατη απώλεια του ανθρώπου τους σε ζωή. Οι οικείοι του βρήκαν το σθένος να συναινέσουν στη δωρεά των οργάνων του αγαπημένου τους σε ασθενείς που το είχαν ανάγκη.

Επιχείρηση σε 4 νοσοκομεία
Η προσφορά της οικογένειας έδωσε το πράσινο φως στους επιστήμονες. Τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου ομάδες γιατρών από τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο και Γ. Γεννηματάς μετέβησαν στο χειρουργείο του Ωνάσειου για την αφαίρεση των νεφρών, του ήπατος και των κερατοειδών αντίστοιχα.

Ένας άνδρας 48 ετών από τη Θεσσαλονίκη που υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση εδώ και εννέα χρόνια και ένας άνδρας 56 ετών από την Αθήνα, που βρισκόταν στην αιμοκάθαρση για δέκα χρόνια, μεταμοσχεύθηκαν με τους δύο νεφρούς.

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ και διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης υπογράμμισε πως στο Ωνάσειο είναι η σκληρή καθημερινότητα του προσωπικού να αντιμετωπίζει την αγωνία των ασθενών και των οικογενειών τους για το πότε θα βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα για αυτούς” προσθέτοντας πως η τύχη δεν είναι το ίδιο απλόχερη με όλους.

«Δυστυχώς, δεν στέκονται όλοι το ίδιο τυχεροί. Η συγκεκριμένη οικογένεια μας δίδαξε το μεγαλύτερο μάθημα αλτρουισμού, γενναιοδωρίας και αγάπης προς τον συνάνθρωπο, είπε ο κ. Καραμπίνης, δίνοντας θερμά συγχαρητήρια στην οικογένεια του 51χρονου για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την απώλεια τους. «Έδωσαν ελπίδα μέσα από την απώλειά τους. Όπως ελπίδα δίνει και συνολικά η αλματώδης αύξηση του αριθμού δοτών τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας», τόνισε ο κ. Καραμπίνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, τις τελευταίες πέντε ημέρες καταγράφηκαν τέσσερα περιστατικά προσφοράς οργάνων από ισάριθμους δότες, και συγκεκριμένα  από το γενικό νοσοκομείο Πτολεμαΐδας Μποδοσάκειο, το Αττικόν, το Παπαγεωργίου και το Γ. Γεννηματάς της Αθήνας, με μοσχεύματα που χάρισαν μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή σε περισσότερους από 20 συνανθρώπους μας.
Πηγή:protothema.gr

ΚΛΕΙΣΙΜΟ