Κόβει το ρεύμα στους κακοπληρωτές η ΔΕΗ – Αυστηρότερα τα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο

Κόβει το ρεύμα στους κακοπληρωτές η ΔΕΗ – Αυστηρότερα τα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο

Έτοιμη να εκραγεί λόγω των τεράστιων χρεών της (2,2 δισ. ευρώ) που της έχουν φορτωθεί τα τελευταία χρόνια από 1,5 εκατ. πελάτες της μοιάζει η ΔΕΗ. Μήνα με το μήνα το ληξιπρόθεσμο χρέος αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις και σύντομα θα είναι αδύνατο να καλυφθεί από την ίδια την επιχείρηση λόγω αδυναμίας δανεισμού της.

Μπροστά στον κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση και η εταιρεία να βρεθεί σε αδυναμία ακόμη και βραχυχρόνιου δανεισμού σχεδιάζεται να δοθεί τέλος σε φαινόμενα ανοχής σε κακοπληρωτές πελάτες και στρατηγικούς μπαταχτσήδες του τύπου “Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω”.

Έτσι σχεδιάζεται κατά πρώτον να αυστηροποιηθούν και να ελεγχθούν τα κριτήρια ένταξης οικιακών καταναλωτών της στο Κοινωνικό Τιμολόγιο που φτάνουν σήμερα τους 500.000 και οι οποίοι δικαιούνται χαμηλά τιμολόγια ρεύματος, δικαίωμα μη αποκοπής του μετρητή ρεύματος για ορισμένους μήνες του χειμώνα και του καλοκαιριού, τμηματική και άτοκη εξόφληση του λογαριασμού κλπ.

Στο κοινωνικό τιμολόγιο έχουν ενταχθεί άποροι, χαμηλόμισθοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κλπ, χωρίς ωστόσο κανείς να είναι βέβαιος ότι πρόκειται στο σύνολό τους για όντως αδύναμους οικονομικά καταναλωτές.

Κατά δεύτερον θα ζητηθεί να γίνει αυστηρότερο το νομοθετικό πλαίσιο για όσους καταναλωτές ή τρίτους εντοπίζονται να κάνουν ρευματοκλοπή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το φαινόμενο της ρευματοκλοπής έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας καθώς αυξήθηκαν τα κρούσματα παρανομούντων καταναλωτών που εντοπίστηκαν μετά από ελέγχους να βάζουν χέρι στους μετρητές ρεύματος.

Μέσα σε μια διετία, έφτασαν τα 10.600 περιστατικά (2016) έναντι 6.605 ( 2014) αύξηση κατά 60%.

Τέλος το τρίτο μέτρο της ΔΕΗ ώστε να μειωθούν τα τεράστια ανοίγματά της θα είναι να αυξηθούν οι αποκοπές ρεύματος σε κακοπληρωτές οικιακούς ή εμπορικούς πελάτες της, καθώς αρκετοί εκμεταλλεύονται την ανοχή της και δεν πληρώνουν τις οφειλές τους παρότι διαθέτουν οικονομική επιφάνεια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μόλις το 14% των οφειλετών της που ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο πελάτες έσπευσε να υπαχθεί στη ρύθμιση μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου παρότι αυτή προέβλεπε την εξόφληση του χρέους ακόμη και χωρίς προκαταβολή.
Πηγή: newpost.gr

ΚΛΕΙΣΙΜΟ