SOS: Δεν υπάρχει αίμα – Πρόβλημα στο Λαϊκό Νοσοκομείο

SOS: Δεν υπάρχει αίμα – Πρόβλημα στο Λαϊκό Νοσοκομείο
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία διατυπώνει κραυγή αγωνίας – Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας προσκαλεί σε έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία

Λιγοστεύουν μέρα με τη ημέρα τα αποθέματα αίματος που υπάρχουν στη χώρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των ασθενών που χρειάζονται μεταγγίσεις.

Άλλωστε, κάθε χρόνο την περίοδο των εορτών η εθελοντική αιμοδοσία παρουσιάζει κάμψη, με συνέπεια να είναι σε απόγνωση δεκάδες ασθενείς.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) διοργανώνει έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα στις 20 και 21 Ιανουαρίου.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σημειώνει μάλιστα ότι την τελευταία χρονική περίοδο παρατηρήθηκε μειωμένη συλλογή αίματος, εξαιτίας της έντονης κακοκαιρίας αλλά και της αύξησης των κρουσμάτων ιώσεων που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της προσέλευσης των εθελοντών αιμοδοτών προκαλώντας πρόβλημα στην ισορροπία των αποθεμάτων αίματος.

Ήδη πάντως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία διατυπώνει κραυγή αγωνίας καθώς όπως σημειώνουν τα μέλη του, από τα τέλη Δεκεμβρίου οι ασθενείς δεν μπορούν να κάνουν μεταγγίσεις λόγω της έλλειψης αίματος. Μέχρι στιγμής δυσκολίες αντιμετωπίζουν περίπου 80 πάσχοντες που εξυπηρετούνται στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Γι’ αυτό και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) προσκαλεί σε έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 20 και τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό Συντάγματος με στόχο την κάλυψη των αυξημένων αναγκών αίματος αυτή τη χρονική περίοδο.

Για να δώσει κανείς αίμα χρειάζεται:

-Να είναι 18-65 ετών

-Να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία

-Να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες

-Να αναφέρει τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνει στο γιατρό της αιμοδοσίας

-Εάν έχει κάνει τατουάζ, πρέπει να έχουν παρέλθει 4 μήνες.

Πηγή: ethnos.gr

ΚΛΕΙΣΙΜΟ