Αλλαγές στην Υγεία: Οριστική κατάργηση του βιβλιαρίου – Εξετάσεις πλέον και στα φαρμακεία

Αλλαγές στην Υγεία: Οριστική κατάργηση του βιβλιαρίου – Εξετάσεις πλέον και στα φαρμακεία
????????????????????????????

Με την ίδια τροπολογία καταργείται και η διάταξη με την οποία δεν γίνονταν δεκτές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις για διαστήματα μισθολογικών περιόδων για τις οποίες δεν είχαν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Εμβολιασμοί και βασικές εξετάσεις πλέον και στα φαρμακεία

Μεταξύ άλλων, με το νομοσχέδιο αυτό επιτρέπεται πλέον σε αδειούχους φαρμακοποιούς να μπορούν ύστερα από σχετική πιστοποίηση να προβαίνουν σε συγκεκριμένες πράξεις πρωτοβάθμιας υγείας, όπως εποχιακούς εμβολιασμούς και αντιτετανικούς ορούς.

Ρυθμίζονται αναδρομικά οι περιπτώσεις απόδοσης δαπάνης σε παρόχους του ΕΟΠΥΥ, για υπηρεσία που έχουν απολέσει τα φυσικά παραστατικά εξ αιτίας φυσικών καταστροφών (νεροποντές, σεισμούς κ.λ.π).

Επίσης ρυθμίζονται και διατάξεις σχετικά με οργάνωση και λειτουργία της νεοσυσταθήσας Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας που αποβλέπει σε δράσεις για την πρόληψη νοσημάτων, την προστασία και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού και για το δικαίωμα στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού να έχουν δικαίωμα πλήρους νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ικανοποιημένοι οι φαρμακοποιοί

Με ανακοίνωση του ο  Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής χαιρετίζει τις κατατεθειμένες από τον υπουργό Υγείας τροπολογίες που αφορούν τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς και καλεί όλες τις πτέρυγες της Βουλής να ψηφίσουν τις τροπολογίες οι οποίες, όπως αναφέρει, αφορούν δίκαια αιτήματα του κλάδου.

Σύμφωνα με τον ΦΣΑ αναγνωρίζεται και θεσμικά ο κοινωνικός ρόλος του φαρμακοποιού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, γεγονός ήδη γνωστό στους ασφαλισμένους, δεδομένου ότι το 99% των εμβολιασμών των αντιγριπικών εμβολίων πραγματοποιείται στα φαρμακεία. Επίσης, ορίζεται δικαστικός να προΐσταται των πειθαρχικών συμβουλίων, έτσι ώστε η κρίση τους να είναι αδέκαστη και να μην επιτρέπονται ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις. Τέλος δίνεται η δυνατότητα να αποζημιώνονται οι πάροχοι υγείας σε περίπτωση φυσικών φαινομένων ακόμη και αν έχουν καταστραφεί τα πρωτότυπα παραστατικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΚΛΕΙΣΙΜΟ