Παντελής Παντελίδης: Η πορεία ενός… φαινόμενου με το συγκλονιστικο τέλος (vids)

Παντελής Παντελίδης: Η πορεία ενός… φαινόμενου με το συγκλονιστικο τέλος (vids)

Ένας χρόνος χωρίς τον Παντελή Παντελίδη. Τον καλλιτέχνη φαινόμενο που δημιούργησε έναν… μύθο με την πρωτοφανή επιτυχία του και το  απρόοπτο τέλος, στα πρότυπα των δραμάτων που βλέπουμε στους κινηματογράφους.

Τα φώτα της σκηνής έσβησαν για τον ίδιο εδώ και ένα χρόνο, όμως ο Παντελής Παντελίδης θα εξακολουθεί να κρατά συντροφιά με τα τραγούδια της σύντομης αλλά επιτυχημένης δισκογραφίας του.

Απασχόλησε περισσότερο από όλους, μίλησε λιγότερο από όλους.

Ο Παντελής Παντελίδης είναι η ονειρική περίπτωση του αυτοδημιούργητου – αυτοδίδακτου μουσικού και τραγουδιστή που κατακτά «εν μία νυκτί» ολόκληρη τη χώρα.

Είναι το έμφυτο φωνητικό ταλέντο, ο αυθορμητισμός στη γραφή που ήταν αναπόφευκτο να μην προσελκύσει τη συζήτηση από τον κενόδοξο καθωσπρεπισμό. Είναι ο σκληροτράχηλος υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού που άλλαξε προορισμό και βρέθηκε στις σημαντικότερες δισκογραφικές εταιρείες και στα λαμπερότερα νυχτερινά κέντρα. Είναι ο ευαίσθητος τραγουδιστής που άγγιξε με αμεσότητα ένα αξιοσημείωτο αριθμητικά κομμάτι του κοινού, το οποίο του εξέφρασε πρωτόγνωρη αγάπη με τις πιο απίθανες αφιερώσεις σε γκράφιτι, τατουάζ και προσωπικά αντικείμενα.

Ανέτρεψε τα δεδομένα, σάρωσε, απομυθοποίησε το στερεότυπο των αστέρων. Συνθετικά πάτησε πάνω σε καθαρές φόρμες του λαϊκού τραγουδιού, διατηρώντας γνήσια και ανόθευτα τα ακούσματά του. Είναι το «φαινόμενο», ο χαρακτηρισμός που το απέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Στο απόγειο της καριέρας του ο Παντελής Παντελίδης, γεμάτος δίψα για δημιουργία, έχασε τη ζωή του εξαιτίας ενός απρόσμενου τροχαίου δυστυχήματος.

Η αρχή

Το όνειρο δε φάνταζε ακόμη πραγματικότητα, όταν ο τραγουδιστής ξεκινούσε δειλά – δειλά να μεταφορτώνει στο YouTube μία σειρά βίντεο με τον ίδιο να τραγουδά τις δημιουργίες του. Οι χρήστες της γνωστής πλατφόρμας και των κοινωνικών δικτύων δεν άργησαν να ανακαλύψουν τον εκκολαπτόμενο τραγουδιστή, στις αρχές του 2012. Ο διαμοιρασμός των ερασιτεχνικών εκείνων μαγνητοσκοπήσεων αυξήθηκε με ραγδαίους ρυθμούς μαζί με τους ψιθύρους για το νεαρό, άγνωστο ακόμη στους πολλούς, άτομο.

Όπως δήλωσε αργότερα με αφοπλιστικό τρόπο, μεταφόρτωσε τα συγκεκριμένα βίντεο ώστε να υπάρχουν τα τραγούδια του αποθηκευμένα σε ασφαλέστερο περιβάλλον.

Ένα «Δεν Ταιριάζετε» ταίριαξε απόλυτα με την επιτυχία

Ο ολοένα ανερχόμενος θόρυβος έλκυσε την προσοχή και το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων δισκογραφικών εταιρειών. Με συνοπτικές διαδικασίες ο Παντελής Παντελίδης βρίσκεται στο δυναμικό της μεγαλύτερης δισκογραφικής οικογένειας στην Ελλάδα, στη Minos EMI. Τον Ιούλιο του 2012 κυκλοφορεί επίσημα το debut single του τραγουδιστή με τίτλο «Δεν Ταιριάζετε Σου Λέω». Το τραγούδι ταίριαξε σε πλήρη βαθμό με την επιτυχία και έγινε το απόλυτο hit του καλοκαιριού.

Αλλεπάλληλες κυκλοφορίες

Μετέπειτα οι κυκλοφορίες έγιναν αλλεπάλληλες. Κάθε μήνα και ένα νέο τραγούδι. Το δεύτερο single, «Συνοδεύομαι», ήρθε δύο μήνες μετά για να συνεχίσει την ανοδική πορεία του Παντελή Παντελίδη. Δε χρειαζόταν στοίχημα ότι ο αυθόρμητος στίχος στο «Πάμε Στοίχημα» θα κέντριζε τους ακροατές. Περισσότερο συζητήθηκε το επόμενο κομμάτι του καλλιτέχνη με τίτλο «Παραμυθιάζομαι». Ο αντισυμβατικός χαρακτήρας του τραγουδιού στηλιτεύθηκε ακόμη και από τους πλέον προοδευτικούς. Ήταν αδιανόητο για κάποιους ένας άντρας τραγουδιστής να προσεγγίζει στιχουργικά και ερμηνευτικά τη γυναικεία φύση.

 «Αλκοολικές Οι Νύχτες» – Ο πρώτος δίσκος

Το άστρο του φέγγει έντονα. Ο Παντελής Παντελίδης ολοκληρώνει την ηχηρή είσοδο στα δισκογραφικό στερέωμα με τα δώδεκα τραγούδια του παρθενικού δίσκου «Αλκοολικές Οι Νύχτες», τα οποία κυκλοφορούν από τη Minos EMI το Δεκέμβριο του 2012.

Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου ένας καλλιτέχνης «μεταγγίζει» στους θαυμαστές του όλα τα κομμάτια ενός άλμπουμ ανεξαιρέτως. Οι τελευταίοι λάτρεψαν και έκαναν δικές τους λέξη προς λέξη τις μουσικές ιστορίες – βιώματα που έγραψε πηγαία και τόσο ανυπόκριτα ο Παντελής Παντελίδης.

Η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά και ο πρώτος – διπλά – πλατινένιος δίσκος της πορείας του.

«Όνειρο Ζω»

«Όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε»… Ο Παντελής Παντελίδης ζούσε στο έπακρο το όνειρο της δισκογραφικής καριέρας. Τα πράγματα έγιναν σοβαρότερα το Μάιο του 2013, όταν το μελάνι έγραψε την πρώτη φράση στη δεύτερη σελίδα της σταδιοδρομίας του.

«Ουράνιο Τόξο Που Του Λείπανε 2 Χρώματα» – Το δεύτερο «χτύπημα»

«Μου λες δε γίνεται», όμως «Γίνεται» ο καλλιτέχνης βαδίζει ακάθεκτος στο μονοπάτι προς την καταξίωση με άλλο ένα smash hit. Το δεύτερο άλμπουμ του Παντελή Παντελίδη έφερε την ονομασία «Ουράνιο Τόξο Που Του Λείπανε 2 Χρώματα» και κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2013 συνεπαίρνοντας με δεκατέσσερα ξεχωριστά τραγούδια.

Οι επιτυχίες όπως πάντα τρανταχτές: «Είχα Κάποτε Μια Αγάπη», «Τέτοια Αγάπη Δεν Αξίζω», «Δε Συγχωρώ», «Δεύτερη Φορά» και πολλές ακόμη. Δεύτερος διαδοχικά διπλά πλατινένιος δίσκος.

«Πανσέληνος Και Κάτι» / «Εισ-πνοή» – Α’ Μέρος

Ένας πομπώδης τίτλος, «Σκούπισε Τα Πόδια Σου Και Πέρασε», ήταν αρκετός ώστε ο τραγουδιστής να βρεθεί ανάμεσα στις ατέρμονες ανταλλαγές απόψεων επί παντός επιστητού. Μία ονομασία που τελικά πέτυχε το σκοπό της.

Ο ίδιος είχε δηλώσει σχετικά σε συνέντευξη:

«Μια ιστορία είναι κι αυτό το τραγούδι. Για μια γυναίκα που μπήκε στη ζωή μας και τη λέρωσε. Τώρα της ζητώ να καθαρίσει από τις αμαρτίες και να έρθει μέσα. Ναι, έτσι μιλάω και στην καθημερινότητά μου. Απλά, αυθεντικά. Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος και “Ζητάς Να Μπεις”.»

Ο πολυαναμενόμενος, τρίτος κατά σειρά δίσκος, με τίτλο «Πανσέληνος Και Κάτι» βγήκε στην αγορά σε δύο σκέλη. Με μία «Εισ-πνοή» το Νοέμβριο του 2014 και μία «Εκ-πνοή» μερικούς μήνες αργότερα.

«Πανσέληνος Και Κάτι» / «Εκ-πνοή» – Β’ Μέρος

Η γραφή του Παντελή Παντελίδη ωριμάζει. Η διαπίστωση αυτή εκδηλώνεται τόσο από το πρώτο μέρος του εν λόγω άλμπουμ, όσο και από το δεύτερο το οποίο επακολούθησε τον Απρίλιο του 2015. Μακριά από τους φαντεζί στίχους και τίτλους, ο καλλιτέχνης εμβαθύνει με αληθινό τρόπο στις εικόνες.

Το αποτέλεσμα από το σύνολο του «Πανσέληνος Και Κάτι» ξανά πολυπλατινένιο.

Τα τραγούδια που έδωσε στους συναδέλφους του
Όσο ενδοτικός ήταν συνθετικά και στιχουργικά στις προσωπικές δουλειές του ο Παντελής Παντελίδης, τόσο επιλεκτικός ήταν στα τραγούδια που έδινε κατά καιρούς στους συναδέλφους του. Πολλοί θα ήθελαν (έστω κρυφά και ανομολόγητα) λίγη από την αστείρευτη έμπνευσή του, όμως ελάχιστοι επωφελήθηκαν από αυτή, ελάχιστοι την ανέδειξαν.

Πέντε συν ένα κομμάτια χάρισε ο τραγουδιστής σε συναδέλφους του, ανερχόμενους και καταξιωμένους. Το «Χειρότερα» στην Ελένη Χατζίδου (το hit single με το οποίο η ίδια συστήθηκε), το «Διαταγές» στην Αμαρυλλίδα, το «Τώρα Σέρνεσαι» στην Πάολα, το «Ναρκοπέδιο Η Ζωή  Μου» στο Γιάννη Πλούταρχο και το «Ο Καινούριος Έρωτάς Σου» στην Ειρήνη Παπαδοπούλου. Είχε ερμηνεύσει επίσης ένα ντουέτο με το Βασίλη Καρρά, το «Για Τον Ίδιο Άνθρωπο Μιλάμε».

«Της Καρδιάς Μου Το Γραμμένο»
Ως «ένα από τα ωραιότερα τραγούδια» που έχει γράψει στη ζωή του προλόγιζε με χαρά ο Παντελής Παντελίδης το τελευταίο του single «Της Καρδιάς Μου Το Γραμμένο», το οποίο βγήκε στον αέρα το Νοέμβριο του 2015. Το κομμάτι αναμενόταν, μάταια, να διαπλατύνει τον ορίζοντα για τον τέταρτο ολοκληρωμένο δίσκο της επαγγελματικής πορείας του.

Το φαινόμενο της νεότερης ελληνικής δισκογραφίας ήρθε για να ταρακουνήσει συθέμελα τη μουσική καθημερινότητα.

Ήρθε αιφνιδιαστικά και έφυγε με την ίδια ακριβώς συμπεριφορά, πριν από ένα χρόνο. Αναπάντεχα και θορυβώδη. Το πρωινό της 18ης Φεβρουαρίου 2016 ένα μοιραίο τροχαίο δυστύχημα έκοψε ακαριαία το νήμα της ζωής του δημοφιλούς καλλιτέχνη σε ηλικία 32 ετών, μία ημέρα μάλιστα πριν την έναρξη των εμφανίσεών του στην Αθήνα.

Έλειπε τελικά από την ελληνική μουσική ένας μύθος πρωτοφανούς επιτυχίας με συγκλονιστικό και απρόοπτο τέλος, στα πρότυπα των δραμάτων του εξωτερικού. Ο τραγικός μύθος του δικού μας φαινομένου.

Τραγικούς ήρωες ερμήνευσε πολλές φορές ο Παντελής Παντελίδης και σε ένα από αυτά τα τραγούδια έμελλε να πρωταγωνιστήσει…

Πηγή: hit-channel.com

ΚΛΕΙΣΙΜΟ