Σπαθόλαδο ή βαλσαμέλαιο: Το φυσικό «γιατρικό»από την εποχή της Αρχαίας Σπάρτης

Σπαθόλαδο ή βαλσαμέλαιο: Το φυσικό «γιατρικό»από την εποχή της Αρχαίας Σπάρτης

Το ίαμα των Σπαρτιατών πολεμιστών που επούλωνε τις πληγές τους.

Το σπαθόλαδο ή βαλσαμέλαιο, αν και δεν είναι αρκετά διαδεδομένο, προέρχεται από το σπαθόχορτο, ένα βότανο με πραγματικά πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, και μπορείς αν το βρεις στα φαρμακεία αλλά μπορείς αν το φτιάξεις και μόνο σου.

Το σπαθόλοδο είναι κατάλληλο για πληγές και χτυπήματα, μώλωπες, εκχυμώσεις, στραμπουλήγματα, εγκαύματα, φλεγμονές, τσιμπήματα, ενώ βοηθά την ισχιαλγία, τους ρευματικούς πόνους, καθώς και τους πόνους των αρθρώσεων.

Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες το χρησιμοποιούσαν ακόμα και για την κατάθλιψη και το έλκος στομάχου.

Είναι σχετικά φθηνό αν το προμηθευτείς από το φαρμακείο αρκεί να προσέξεις να έχει πολύ έντονο κόκκινο χρώμα και όχι να πηγαίνει προς το καφέ, όπως, επίσης να μην είναι σε πλαστικό μπουκαλάκι, γιατί είναι επικίνδυνο, αφού το σπαθόλαδο έχει την ιδιότητα να τραβάει όλα τα χημικά του πλαστικού μπουκαλιού.

Πώς να το φτιάξεις μόνη σου

Θα χρειαστείς σπαθόχορτο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (προσοχή εκεί κρύβεται το μυστικό του)  και ένα γυάλινο βαζάκι. Το σπαθόχορτο ανθίζει από αρχές Μαΐου έως και τον Ιούνιο στις παραθαλάσσιες περιοχές και τον Ιούλιο στις ορεινές, ενώ υπάρχει άφθονο σε όλη την ελληνική επαρχία. Θα μαζέψεις τα άνθη του.

Σπαθόλαδο ή βαλσαμέλαιο: Το φυσικό «γιατρικό»από την εποχή της Αρχαίας Σπάρτης

Σε ένα γυάλινο βάζεις το ¼ του βάζου άνθη σπαθόχορτου και το ¾ ελαιόλαδο, το κλείνεις καλά και το αφήνεις για 2-3 μέρες σε φωτεινό μέρος και κατόπιν στον ήλιο για 30 με 40 μέρες μέχρι να πάρει ένα κόκκινο έντονο χρώμα και είναι έτοιμο.

Tips 1: Προσοχή όμως δεν το χρησιμοποιήσεις, αν πρόκειται να σε δει ο ήλιος προκαλεί φωτοευαισθησία.

Tips 2: Το σπαθόλαδο κρατάει περίπου δύο χρόνια από τη στιγμή που θα παραχθεί, ενώ το καλύτερο είναι να καταναλωθεί μέσα σε έναν χρόνο.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ