Αλλαγές στο take away σε καφέ και φαγητό: «Χαράτσι» αν δεν φέρεις το δικό σου ποτήρι ή τάπερ!

Αλλαγές στο take away σε καφέ και φαγητό: «Χαράτσι» αν δεν φέρεις το δικό σου ποτήρι ή τάπερ!

Θα πληρώνει περιβαλλοντικό τέλος όποιος δεν έχει δικό του ποτήρι ή τάπερ.

Μετά την κατάργηση των πλαστικών- καλαμάκια, πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ξυλάκια φαγητού, πιάτα, αναδευτήρες ποτών, κύπελλα, ποτήρια, λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, πακέτα και περιτυλίγματα από εύκαμπτο υλικό που περιέχουν τρόφιμα τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση-  από την Ιη Ιουλίου 2021 πλαστικά αλλάζουν όλα και στα μαγαζιά take away.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου του 2022 θα επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος στα πλαστικά ποτήρια και στα καπάκια τους, όπως και στις σακούλες από το σούπερ μάρκετ. Το τέλος έχει ύψος 0,05 ευρώ και θα επιβάλλεται χωριστά για το ποτήρι ή τον περίεκτη και το καπάκι του.

Παράλληλα, τα καταστήματα καφέ ή φαγητού θα είναι υποχρεωμένα να εξυπηρετούν τον πελάτη που θα έχει μαζί του επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη που φέρει ο ίδιος, εφόσον δεν επιθυμεί να πληρώνει το τέλος.

Τέλος από το 2023 οι εταιρείες που πωλούν νερό και αναψυκτικά μέσω καταστημάτων θα πρέπει να δημιουργήσουν σύστημα επιστροφής των συσκευασιών όπου ο πελάτης είτε θα λαμβάνει χρήματα για τις συσκευασίες που επιστρέφει είτε κάποια έκπτωση για τις επόμενες αγορές του.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ