Κορωνοϊός: Παιδίατρος απαντά στους γονείς αν πρέπει να γράψουν τα παιδιά τους σε αθλητικές δραστηριότητες

Κορωνοϊός: Παιδίατρος απαντά στους γονείς αν πρέπει να γράψουν τα παιδιά τους σε αθλητικές δραστηριότητες

Ένα καίριο ερώτημα για τους περισσότερους γονείς.

Λίγες μέρες έμειναν και ξεκινάει η νέα  σχολική χρονιά. Σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ  για τα μέτρα ασφαλείας και την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Πολλοί γονείς, όμως, ανησυχούν και θέτουν ερωτήματα για το τι θα γίνει με τις εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες.

Παράδειγμα τα παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο και θα έρχονται σε επαφή με άλλες ομάδες ή  οι δραστηριότητες που γίνονται σε κλειστούς χώρους, όπως χορός, μπαλέτο, πολεμικές τέχνες πόσο ασφαλές είναι; Επίσης, ποια παιδιά πρέπει να αποφύγουν φέτος τα αθλήματα;

Απάντηση στους γονείς έδωσε ο παιδίατρος Κώστας  Νταλούκας, στο infokids.gr: «Όποιο άθλημα λαμβάνει χώρα σε εξωτερικό χώρο και δεν φέρνει το παιδί σε κοντινή επαφή με άλλους είναι ασφαλέστερο, από αυτά που πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους, όπου θα πρέπει υποχρεωτικά να τηρούνται οι αποστάσεις.

Προσωπικά , θα απέφευγα να στείλω φέτος το παιδί μου σε κάποιο άθλημα κλειστού χώρου, ειδικά αν αυτός ο χώρος είναι μικρός και με μεγάλο συνωστισμό. Αν τα παιδιά είναι κάτω των 10 ετών και δεν έρχονται σε επαφή με παππούδες, οι γονείς μπορούν να είναι πιο ελαστικοί ως προς το άθλημα που θα επιλέξουν, αφού εμφανίζονται ασυμπτωματικά σε μεγάλο ποσοστό.

Περισσότερο πρέπει να προσέχουν τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, π.χ. που αναρρώνουν από κάποια σοβαρή ασθένεια.

Έτσι , είναι σίγουρα πιο ασφαλή τα αθλήματα σε ανοιχτούς χώρους , χωρίς σωματική επαφή μεταξύ των ασκούμενων, όπως ο στίβος, το άλμα επί κοντώ, αλλά και το ποδήλατο. Το τένις, η κολύμβηση, αλλά όχι το πόλο, η ιστιοπλοία, αλλά και το σκι το χειμώνα είναι εξαιρετικά αθλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, να μην φοβηθούν οι γονείς και αποτρέψουν τα παιδιά φέτος από τη σωματική άσκηση. Τα παιδιά πρέπει να ωθούνται στον αθλητισμό, καθώς η καλή φυσική κατάσταση ενισχύει τόσο την πνευματική τους διαύγεια, όσο και την υγεία τους, ενώ αποτελεί ιδανικό τρόπο να εκτονωθούν».

ΚΛΕΙΣΙΜΟ