Απόφαση- σταθμός από το Πρωτοδικείο Αθήνας: Διατροφή θα πληρώνουν και ο παππούς με την γιαγιά!

Απόφαση- σταθμός από το Πρωτοδικείο Αθήνας: Διατροφή θα πληρώνουν και ο παππούς με την γιαγιά!

Υποχρέωση και των παππούδων η ανατροφή των εγγονιών εφόσον τα διαζευγμένα παιδιά τους δεν μπορούν να διασφαλίσουν τα αναγκαία έξοδα στα εγγόνια αποφάσισε το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Μια απόφαση-σταθμό πήρε πριν λίγες μέρες το Πρωτοδικείο Αθήνας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», καθώς υποχρέωσε τον παππού να συμμετέχει στη διατροφή του εγγονιού του μετά το διαζύγιο του γιου του, ο οποίος αποδεδειγμένα μπορούσε οικονομικά- να το κάνει. Αντίθετα, η γιαγιά κρίθηκε ότι δεν μπορούσε να εισφέρει στην ανατροφή του εγγονού της λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας και της εν γένει οικονομικής της κατάστασης.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από αίτηση που κατέθεσε μητέρα ανηλίκου, ο πατέρας του οποίου και πρώην σύζυγός της δεν ήταν συνεπής στην καταβολή της μηνιαίας διατροφής λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Η γυναίκα, αξιοποιώντας τις διατάξεις που παρέχει ο νόμος, στράφηκε κατά των γονέων του πρώην συζύγου της, ζητώντας να αναλάβουν ο παππούς και η γιαγιά το δικό του μερίδιο στα έξοδα διαβίωσης του ανηλίκου και εν μέρει δικαιώθηκε.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, «η υποχρέωσή τους είναι κατ’ ίσα μέρη, αν πρόκειται για περισσότερους υπόχρεους στον ίδιο βαθμό, αδιάφορα αν πρόκειται για πατρική ή μητρική γραμμή. Δεν ασκεί επιρροή το γεγονός ότι ο ένας εξ αυτών είναι πιο εύπορος από τον άλλον. Δεν αποκλείεται, επί περισσοτέρων υποχρέων κατ’ ίσα μέρη, ο ένας να εκπληρώνει την υποχρέωση σε είδος, δηλαδή να προσφέρει και τροφή και ο άλλος να παρέχει τη διατροφή σε χρήμα».

Με βάση τα προσκομιζόμενα στοιχεία το δικαστήριο πιθανολόγησε ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες του ανηλίκου τέκνου, όπως αυτές προκύπτουν από τις σημερινές συνθήκες της ζωής του και συγκεκριμένα τις ανάγκες του για ένδυση, διατροφή, εκπαίδευση, ιατρική παρακολούθηση, ψυχαγωγία και εν γένει συντήρησή του, απαιτείται, λαμβανομένης υπόψη και της οικονομικής καταστάσεως των γονέων του, το συνολικό ποσό των 480 ευρώ.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του παππού και της γιαγιάς του παιδιού έκρινε ότι ο πρώτος μπορεί χωρίς να διακινδυνεύσει τη δική του διαβίωση να εισφέρει στη διατροφή του εγγονιού του το ποσό των 120 ευρώ τον μήνα, ενώ η γιαγιά όχι.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ