Eπίδομα θέρμανσης: Επιδοτείται φυσικό αέριο ή υγραέριο ακόμα και το τζάκι στα ορεινά χωριά – Ποιοι το δικαιούνται

Eπίδομα θέρμανσης: Επιδοτείται φυσικό αέριο ή υγραέριο ακόμα και το τζάκι στα ορεινά χωριά – Ποιοι το δικαιούνται

Συνεργασία υπουργείου Οικονομικών και Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσία ανάλογα με το πόσο κρύο θα κάνει σε όλη τη χώρα.

Διευρύνεται το επίδομα θέρμανσης και σε άλλους δικαιούχους, ώστε να μην  επιδοτούνται μόνο όσοι έχουν καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης. Από φέτος στην οικονομική αυτή ενίσχυση θα έχουν συμμετοχή και αυτοί που έχουν συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου αλλά και αυτοί που χρησιμοποιούν υγραέριο από  δεξαμενές οι μπουκάλες. Η θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα αποκλείεται γιατί εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί και η ένταξη στην επιδότηση των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν τζάκι για την θέρμανσή τους. Μόνο όμως για χωριά με συγκεκριμένο όριο πληθυσμού και όχι για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, γιατί πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες συγκέντρωσης μικροσωματιδίων.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πήρε αυτή την απόφαση να ενισχύσει οικονομικά τα φτωχά νοικοκυριά αλλά και να προστατέψει το περιβάλλον.

Θα χωριστούν σε  «κομμάτια»

Σε 200.000 τετραγωνάκια 750Χ750 μέτρα θα χωριστεί ο χάρτης της χώρας, τον οποίο παρουσίασαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο διευθυντής παροχής υπηρεσιών της ΕΜΥ Μανώλης Ανανδρανιστάκης, ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι.

Στην κάθε ζώνη προκύπτει ένας συντελεστής, ο οποίος θα πολλαπλασιάζεται με το μέγιστο επίδομα και θα οδηγεί στο επίδομα που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό.

Για την καταβολή του επιδόματος τα νοικοκυριά θα πρέπει να υποβάλλουν σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τιμολόγια αγοράς καυσίμων αξίας τουλάχιστον διπλάσιας του επιδόματος που δικαιούνται. Οι δαπάνες μπορούν να πιστοποιηθούν έως το τέλος της χειμερινής σεζόν τον Απρίλιο.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι, το ελάχιστο ύψος επιδόματος παραμένει στα 80 ευρώ, το  μέγιστο όμως θα αυξηθεί από τα 350 ευρώ σε 600 ευρώ. Το συνολικό κονδύλι επιδόματος θέρμανσης δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τα 84 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό σε 90-94 εκατ. ευρώ ανάλογα με τις ανάγκες.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ