Πότε θα πληρωθούν τα επιδόματα των 800 ευρώ, των μακροχρόνιων και των επιδοτούμενων άνεργων- Τι ισχύει με τις ρυθμίσεις

Πότε θα πληρωθούν τα επιδόματα των 800 ευρώ, των μακροχρόνιων και των επιδοτούμενων άνεργων- Τι ισχύει με τις ρυθμίσεις

Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Διευκρινίσεις για το πώς και πότε θα δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ στους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή έδωσε ο υπουργός Οικονομικών στον ΣΚΑΪ. Όπως ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας το επίδομα θα καταβληθεί γύρω στις 20 Δεκεμβρίου, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα πληρωθεί αναλογικά με τις ημέρες εργασίας.

«Αν κάποιες επιχειρήσεις δεν κλείσουν το Σαββατοκύριακο, όπως για παράδειγμα, τα κομμωτήρια, ο εργαζόμενος θα αμειφθεί από τον εργοδότη του. Δεν μπορεί ταυτόχρονα να αμειφθεί και από το Δημόσιο. Όταν θα μπει σε αναστολή από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, θα πληρωθεί αναλογικά για τις ημέρες που είναι σε αναστολή με βάση όμως τα 800 ευρώ κι όχι τα 534 ευρώ. Η ουσιώδης διαφορά είναι ότι 800 ευρώ που δόθηκαν στο πρώτο lockdown ήταν για 45 μέρες, δηλαδή 534 ευρώ για ένα μήνα, ενώ τώρα είναι 800 ευρώ για ένα μήνα».

Αναφορικά με τα υπόλοιπα επιδόματα οι άνεργοι που ολοκλήρωσαν την 12μηνη επιδότησή τους εντός Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου και πήραν παράταση θα λάβουν εφάπαξ τα δύο μηνιαία επιδόματα πιθανότατα εντός Νοεμβρίου, αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ. Οι άνεργοι που θα ολοκληρώσουν την 12μηνη επιδότησή τους εντός Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου θα λάβουν σε δυο δόσεις – μηνιάτικα τα δύο επιπλέον μηνιαία επιδόματα που δικαιούνται. Μετά την λήξη του 12μήνου της επιδότησής τους θα λάβουν άλλα δυο μηνιαία επιδόματα ανεργίας.

Η καταβολή στους μη επιδοτούμενος μακροχρόνια ανέργους θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) των δικαιούχων σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή. Ειδικότερα :

Οι άνεργοι που έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ.) θα μπορούν είτε να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ τους είτε να καταχωρίσουν νέο ΙΒΑΝ στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Οι άνεργοι που δεν έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν.

Σε ό,τι αφορά στις φορολογικές υποχρεώσεις, όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας θα μπορούν να πληρωθούν από τον Απρίλιο του 2021 σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με 2,5% επιτόκιο. Επιπλέον υπογράμμισε ότι αν κάποιοι πολίτες έχουν χάσει ρυθμίσεις οφειλών που έχουν κάνει, όπως για παράδειγμα τις 120 δόσεις, οι μήνες που έχασαν θα μεταφερθούν στο τέλος της ρυθμιζόμενης περιόδου, δηλαδή μετά το τέλος των 120 δόσεων.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ