Πρόστιμο σε όσους φορούν ασπίδα προσώπου αντί για μάσκα!

Πρόστιμο σε όσους φορούν ασπίδα προσώπου αντί για μάσκα!

Οι νέες οδηγίες του υπουργείου Υγείας και η διευκρίνιση από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Πρόστιμο θα επιβάλλεται σε όσους φορούν ασπίδα προσώπου αντί μάσκας, όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας, μετά από σχετική ερώτηση.

«Δεν είναι καθόλου ασφαλής σε σχέση με τις δυνατότητες που μας παρέχει μία μάσκα. Ως εκ τούτου η χρήση των ασπίδων δεν θεωρείται χρήση μάσκας και υπόκειται στη διαδικασία του προστίμου», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:  «Παρά ταύτα υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχουν χρόνια νοσήματα που αφορούν σε άσθμα και σε κάποια άλλα θέματα που συνοδεύουν τον άνθρωπο που θα ελεγχθεί για τη χρήση της ασπίδας και εκεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι πιο επιεικείς».

Νωρίτερα, την ίδια ημέρα το υπουργείο Υγείας είχε εκδώσει εγκύκλιο, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η χρήση ασπίδας προστασίας πρέπει να γίνεται συμπληρωματικά, καθώς και ότι πρέπει να διασφαλίζεται η σωστή της σχεδίαση και η επαρκής απολύμανσή της.

«Οι ασπίδες προσώπου δεν ισοδυναμούν με μάσκα και η χρήση τους γίνεται συμπληρωματικά με τις μάσκες προστασίας. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ασπίδες προσώπου, πρέπει να διασφαλιστεί η σωστή σχεδίαση που καλύπτει τις πλευρές του προσώπου και κάτω από το πηγούνι, καθώς και ο επαρκής καθαρισμός και απολύμανσή τους. Ασπίδες που καλύπτουν μερικώς το πρόσωπο ή μόνο το στόμα και τη μύτη (mouth shields) θα πρέπει να αποκλείονται, γιατί δεν προσφέρουν προστασία ούτε στον χρήστη ούτε σε άλλο άτομο και δεν θεωρείται ότι αποτελούν μάσκα προστασίας», αναφέρει το σχετικό απόσπασμα.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ