«Φως στο Τούνελ»: H δολοφονία του 33χρονου πατέρα στα Ψαχνά Ευβοίας- Οι αντιφάσεις και τα αναπάντητα ερωτήματα

«Φως στο Τούνελ»: H δολοφονία του 33χρονου πατέρα στα Ψαχνά Ευβοίας- Οι αντιφάσεις και τα αναπάντητα ερωτήματα

Μια αυτοκτονία πατέρα ενός κοριτσιού 40 ημερών που μετατράπηκε σε δολοφονία.

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση θανάτου του 33χρονου πατέρα από τα Ψαχνά Ευβοίας. Ο Βαγγέλης Σαλής, αγρότης, δεν πρόλαβε να πει τι συνέβη εκείνο το μεσημέρι στην αποθήκη που τον βρήκαν. Η προσπάθειά του να ζητήσει βοήθεια, απέβη μάταιη. Τα πειστήρια στον τόπο που θα «μιλούσαν» για το τραγικό συμβάν, εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας, αφού οι Αρχές δεν σκέφτηκαν να τα συλλέξουν.

Ο άτυχος πατέρας, ενός βρέφους 40 ημερών, βρέθηκε δηλητηριασμένος στο χωράφι του στο χωριό Καστέλα μέσα σε μικρή αποθήκη με ποτιστικό μοτέρ και άλλα εργαλεία. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη και το κλειδί, πεταμένο λίγα μέτρα μακριά μέσα στα χόρτα.

Όταν ο εργάτης του κατάφερε να την ανοίξει και τον βρήκε δεν μπόρεσε να τον βοηθήσει και να τον μεταφέρει άμεσα στο νοσοκομείο. Το κλειδί του 4×4 αυτοκινήτου του, όπως αποδείχθηκε μετά, ήταν κρυμμένο κάτω από το πατάκι του οδηγού. Κάτι που το ίδιος δεν συνήθιζε να κάνει. Δίπλα του, βρέθηκε ένα δοχείο με γεωργικό φάρμακο και όλοι πίστεψαν ότι το ήπιε για να αυτοκτονήσει. Η τοξικολογική εξέταση έδειξε ότι στο στομάχι του μαζί με τροφή, υπήρχε άλλο δηλητήριο, ένα απαγορευμένο φυτοφάρμακο, το «λανέιτ», που δεν βρέθηκε πουθενά.

Με την υπόθεση ασχολήθηκε η εκπομπή «Φως στο Τούνελ» παρουσιάζοντας τα κενά στην υπόθεση, τις παραλείψεις στις έρευνες και τις αντιφατικές καταθέσεις μαρτύρων. Η μητέρα και ο αδελφός του άτυχου Βαγγέλη, για πάνω από τέσσερα χρόνια, δίνουν ένα μεγάλο αγώνα και κατάφεραν η υπόθεση να χαρακτηριστεί ως ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Το χρονικό

Όλα συνέβησαν την Τρίτη 24 Μαΐου 2016. Είχε προηγηθεί ένα τροχαίο ατύχημα με τον Βαγγέλη οδηγό σε τρακτέρ και τραυματία έναν μοτοσικλετιστή. Η σύζυγος και η πεθερά του κατέθεσαν ότι το γεγονός αυτό τον αναστάτωσε και τον οδήγησε στην αυτοχειρία. Ο ασφαλιστής του σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εκπομπή, ισχυρίστηκε το αντίθετο. Τόνισε ότι στην αρχή ταράχθηκε, αλλά στη συνέχεια το αντιμετώπισε ψύχραιμα και τον περίμενε στο γραφείο του για να συζητήσουν τα επιμέρους.

«Είδα να πετάει το φαγητό στα σκουπίδια…»

Συγγενής του θύματος περιγράφει στην εκπομπή του Alpha τα όσα εκτυλίχθηκαν λίγο μετά το τραγικό συμβάν. Αναφερόμενη σε συγκεκριμένο πρόσωπο, είπε: «Είδα να παίρνει σε τσάντα το φαγητό. Πονηρεύτηκα και ακολούθησα να δω τι θα κάνει και είδα να το πετάει σε κάδο σκουπιδιών.» Αυτό που προκαλεί ερωτήματα είναι πως ενώ η συγγενής συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τους μάρτυρες, κανείς δεν την κάλεσε να καταθέσει. Το έκανε η ίδια αυτοβούλως, πρόσφατα.

Η τραγική μάνα απευθύνθηκε στην εκπομπή σε μια προσπάθεια να βρεθούν οι ένοχοι αυτής της σκοτεινής ιστορίας και να λάμψει η αλήθεια. Κάνει λόγο για ένα πολύ καλό και χαρούμενο παιδί και αδυνατεί να πιστέψει όλα όσα συνέβησαν. «Αποκλείω το ενδεχόμενο να έκανε εκείνος κακό στον εαυτό του. Βίωνε την πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής του. Κερνούσε γλυκά όλο τον κόσμο για τη γέννηση της κόρης του. Αυτό που ζητάω μόνο είναι να μάθω τι συνέβη στο παιδί μου για να δικαιωθεί η μνήμη του, τίποτα άλλο. Έχω ψάξει παντού, έχω σκάψει όλη τη γη γι’ αυτό το φάρμακο που λένε ότι πήρε, δεν το βρήκα πουθενά», ανέφερε συγκινημένη η κυρία Μαρία.

Ο αδελφός: Διαφορετικά τα δηλητήρια…

«Με κάλεσε η γυναίκα του γιατί δεν μπορούσε να τον βρει. Προσπάθησα κι εγώ, μάταια όμως. Ζήτησα από τον εργάτη μας να πάει να τον ψάξει. Τον βρήκε μέσα σ’ ένα μοτέρ σε άθλια κατάσταση και πανικόβλητος μας πήρε τηλέφωνο. Στο ένα του χέρι κρατούσε ένα κρουασάν και στο άλλο έναν καφέ. Λίγο πιο δίπλα του βρέθηκε ένα δοχείο με φυτοφάρμακο μέσα. Στο σημείο έφτασε και η γυναίκα του, περίμενε ωστόσο στο αμάξι, δεν ήρθε να τον δει. Τον πήραν και τον πήγαν σε νοσοκομείο στη Χαλκίδα. Λίγο μετά μάθαμε τα δυσάρεστα… Το παράξενο που μας ξεσήκωσε είναι πως στον οργανισμό του βρέθηκε διαφορετικό φυτοφάρμακο, από αυτό που ήταν στο δοχείο δίπλα του. Το άλλο φάρμακο δεν εντοπίστηκε πουθενά», είπε ο αδελφός του άτυχου 33χρονου.

«Εγώ τον βρήκα, αλλά δεν πρόλαβε να μου πει τι έγινε…»

Το «Τούνελ» μίλησε με τον άνδρα που εργαζόταν στα χωράφια του θύματος και τον εντόπισε εκείνη την ημέρα να αργοπεθαίνει μέσα στο μοτέρ. «Με πήρε ο αδελφός του για να τον ψάξω. Βρήκα το αμάξι του Βαγγέλη έξω από το μοτέρ και σκέφτηκα πως θα είχε πάει για να το βάλει μπρος. Τον είδα από το παραθυράκι της πόρτας να κουνάει πόδια και χέρια και να κάνει εμετό. Πήγα να ανοίξω την πόρτα να μπω μέσα, αλλά ήταν κλειστή. Έσπασα το σύρμα, αλλά δεν άνοιγε με τίποτα. Πεταμένο στα χόρτα, δίπλα, βρήκα το κλειδί με το σπάγκο. Άνοιξα και φώναζα “αφεντικό, αφεντικό”. Έπιασε το χέρι μου σαν να ήθελε να σηκωθεί, αλλά δεν μπορούσα μόνος μου να τον βοηθήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας – «κλειδί».

«Φώναζα στη γυναίκα του να έρθει να πάρει το αφεντικό γιατί δεν είναι καλά. Εκείνη είπε: “εγώ δε μπορώ, φοβάμαι”. Περίμενε μέσα στο αμάξι πενήντα με εκατό μέτρα μακριά για να μη βλέπει και μιλούσε στο τηλέφωνο», κατέληξε. Τελικά τον μετέφερε στο νοσοκομείο ένας ξάδελφός του που έφτασε με το ταξί του στον τόπο.

«Η νύφη μου με τη μάνα της, λίγες ημέρες μετά το χαμό του γιου μου, μας είπαν πως ο Βαγγέλης ήπιε φάρμακο. Στον αδελφό του εκείνη την ημέρα είχε πει πως θα πήγαινε σπίτι να φάει και μετά θα έφευγε για το χωράφι. Η πεθερά του όμως ισχυρίζεται πως δεν κάθισε να φάει. Ωστόσο, από τη νεκροτομή προκύπτει πως υπήρχε τροφή στο στομάχι του», τόνισε η τραγική μάνα.«Με κάλεσαν από την αστυνομία να πάω να πάρω το φάρμακο και ο δικηγόρος μου έκανε σαν τρελός γιατί μου έδωσαν πειστήριο χωρίς κάποιο χαρτί ότι το παρέλαβα. Η αστυνομία δεν πήρε αποτυπώματα από κανένα από τα αντικείμενα στον τόπο. Το μόνο που ζητάω είναι να βρεθεί αυτός που έκανε τέτοιο κακό στον αδελφό μου», τόνισε ο Αντώνης Σαλής.

Ο Κωνσταντίνος Γώγος, δικηγόρος της μητέρας και του αδελφού του θύματος, ανοίγει ξανά το φάκελο της σκοτεινής αυτής ιστορίας. «Υπάρχουν παραλείψεις και πάρα πολλά κενά σε προανακριτικό και ανακριτικό επίπεδο. Αν η ίδια η οικογένεια δεν προσπαθούσε μ’ έναν τόσο μεγάλο αγώνα, σήμερα δε θα είχαμε ανθρωποκτονία από πρόθεση, όπως έχει προκύψει στη δικογραφία. Το θύμα δε θα μπορούσε να κλειδωθεί από μόνος του. Η Δικαιοσύνη έχει εντοπίσει αντιφατικές καταθέσεις μαρτύρων και ζητάμε να ερευνηθεί, ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα. Δεν έγινε ποτέ αυτοψία στο χώρο που βρέθηκε το θύμα, δεν πήραν αποτυπώματα, ούτε βρέθηκαν τα πειστήρια που αναφέρονται στις καταθέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο δικηγόρος κάνει λόγο για έναν νέο άνθρωπο με πολύ καλή οικονομική κατάσταση και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, το κίνητρο της ανθρωποκτονίας να ήταν τα χρήματα.

Το τροχαίο

Ο αδελφός του θύματος, μίλησε και για το τροχαίο ατύχημα που έγινε εκείνη την ημέρα λίγο πριν από το μοιραίο συμβάν. «Είχε φύγει με το τρακτέρ από το χωράφι για να πάει για πετρέλαιο και στο γυρισμό, τράκαρε με μία μηχανή που είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Ήταν πολύ ψύχραιμος όμως και σωστός. Κανείς τους δεν έπαθε κάτι σοβαρό και στη συνέχεια πήγε στο Τμήμα για να δώσει κατάθεση και επισκέφτηκε τον νέο στο νοσοκομείο. Μετά έγινε ότι έγινε…», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά ο ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας Σωκράτης Τσαντίρης είπε στην εκπομπή ότι το δηλητήριο που επέφερε το θάνατο, το πιο πιθανό είναι να το πήρε με μαγειρεμένη τροφή.

Πηγή: anikolouli.gr

ΚΛΕΙΣΙΜΟ